Menü

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.

Azt az elején le kell szögezzem nyelvtanárként, hogy aki a bizonyítvány megszerzéséért tanul és nem a tudásért, ők a vizsga letétele után már nem fognak foglalkozni többet a nyelvvel és elfelejtik a tudást, amit megszereztek.

Nyelvvizsgát tenni nemcsak azért érdemes, mert bizonyítványt kapunk érte és esetleg ezzel együtt egy diplomát, hanem arra is jó, hogy felmérjünk a tudásunkat. Nem feltétlen csak a papír miatt, hanem mert egy kitűzendő célként érdemes megpróbálkozni egy közép- vagy akár felsőfokú vizsgával, hogy lássuk, elértük ez azt a szintet, amit célul tűztünk ki magunknak.

Visszatérve a címben feltett kérdésemre: miért érdemes letenni a nyelvvizsgát?

Mert a versenyszférában nagyon fontos a nyelvtudás, a közszférában nyelvpótlékot jelent, kicsivel több fizetést, az egyetemre készülőknek pluszpontot, a végzősöknek egy lépést a diploma felé.

Nyelvvizsgát már nemcsak egyfélét ismerünk, több helyen letehetjük és akár külön is megszerezhetjük a szóbeli részt, külön az írásbelit.

Ha összegezni szeretnénk, hogy egy nyelvvizsga miért is hasznos, nos sorolom: motivál a nyelvtanulásban és új célokat tűzhetünk ki magunk elé, kiváltható vele a nyelvi érettségi, pluszpontot jelent a felsőoktatásban, s nem mindegy, mekkora eséllyel vágunk neki az egyetemi/főiskolai felvételihez, jól jönnek a pluszpontok. Nyelvvizsga nélkül a jövőben sem lehet majd diplomát, vagy bizonyos OKJ-s bizonyítványokat kapni, a közszférában pedig pluszpénzt jelent nyelvpótlék formájában. Aki jól beszél nyelvet vagy nyelveket (márpedig, akinek nyelvvizsgája van, ők jól beszélnek) hozzásegítheti a külföldi munkavállaláshoz, könnyebben boldogul vagy kezd új életet külföldön.

A nyelvvizsgákkal kapcsolatban minden típus minden követelmény, minden leírás megtalálható a világhálón, hivatalos és naprakész információkért érdemes utánajárni mindennek, s utánakérdezni a szakembereknél, pedagógusoknál, nyelvtanároknál.

A nyelvismeret mindig is szükséges és alapvető követelmény lesz az életben, minél előbb nekiállunk a nyelvtanulásnak, annál előbb szerezhetünk sikereket és tehetünk le nyelvvizsgát.

Sok sikert és jó nyelvtanulást kíván egy német nyelvtanár:Martinka Dia

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!

Mediterrán étrend a fogyásért

Sokféle diéta létezik, ám az egyik legközkedveltebb a fogyni vágyók közt a mediterrán étrend. Nézzük, miért ez a legjobb választás.