Menü

A szájápolás fontossága

„Mofom a fogam, habof a fám”- énekli vidáman, viccesen és szándékosan pöszén az egyik nagyon kedvelt gyermek zenekar. A fogmosó című dalt nagyon sokan ismerjük, szeretjük, jópofa, aranyos, vicces, kedves. A mondanivaló azonban fontos és mindig aktuális.

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos. A nem megfelelő szájápolás a fogak romlásához, elvesztéséhez vezethet, s ugyanezt okozhatja az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés, a túlzott alkohol- és cukor fogyasztás is. Ezek okolhatóak a hiányos, vagy rossz, beteg fogazatért.

A fogmosás a napi rutin része kell(ene), hogy legyen, s ezt gyermekeinknek is így kell(ene) megszoknia.

A fogmosás nem egy felületes, fél percig tartó öblögetés, hanem egy fontos és alapos tisztálkodási lépés, melyekkel megőrizhetjük az egészséges fogainkat és számos betegséget elkerülhetünk. Elengedhetetlen a reggeli és az esti fogmosás, de ezek közül is a legfontosabb az esti fogtisztítás, ugyanakkor az ebéd utánit sem szabad kihagyni, amennyiben lehetőségünk van rá, ebéd után is tisztítsuk meg fogainkat.

Az elégséges mennyiség naponta minimum két alkalom, az időtartam pedig minimum két perc.

A legalapvetőbb szájápolási szabályok közé tartozik a rendszeres és alapos fogmosás, a rendszeres fogorvosi kontroll.

A gyerekeket meg kell tanítani arra, hogyan mossunk fogat, hiszen a legfontosabb lenne már gyermekkorban elsajátítani a fogmosás helyes technikáját.

Naponta minimum kétszer kell megtisztítani a fogainkat, különben gyakran a fogászati rendelőben találjuk magunkat, fogproblémákkal.

A helyes technika a szakértők szerint a következő: a fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, majd enyhe, körkörös mozdulatokkal elkezdjük tisztítani a fogainkat kettesével-hármasával, majd, ha ezt elvégeztük, a következő 2-3 fogra helyezzük át a fogkefénket. A körkörös mozdulatok nem koptatják sem a fognyakat, sem az ínyszélt.

A fogmosást ajánlott kiegészíteni fogselyem, fogköztisztító kefe használatával, mely a fogköztisztítást segíti, ami fontos, hiszen itt is találhatóak ételmaradékok.

Akik fogaik tisztítására elektromos fogkefét használnak, nekik is figyelni kell a helyes technikára. Az elektromos fogkefe esetében a szakemberek azt javasolják, hogy az íny és a fognyak találkozásához helyezzük a fogkefénket és tartsuk ott pár másodpercig.

Akiknek koronájuk, implantátumuk, vagy esetleg kivehető fogpótlásuk van, még alaposabb lepedék eltávolítást igényelnek.

Minden, amire vigyázunk, amit ápolunk, amit óvunk, tovább tart az életünk folyamán. Így van ez a fogainkkal is, s nem akkor kell észbe kapni, amikor már fáj, amikor már gondot okoz, hanem a megelőzésre kell koncentrálni. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.