Menü

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Lassan véget ér a termékeny időszak és nem lesz annyi gyümölcs, zöldség és friss gyógynövény közül választani, mint eddig. Érdemes hát pont ezért még most elraktározni télire az egészségesebbnél egészségesebb termésekből, hogy a hidegben is meglegyen a megfelelő támogatás az immunrendszernek.

Később a gyógynövényekből teát vagy szörpöt is készíthetünk, attól függően, éppen hidegre vagy melegre vágyunk. Érdemes persze előtte tájékozódni, hogy az adott növényt forrázni, vagy áztatni kell, mivel néhány vitamin hő hatására elbomlik, így pedig kárba vész az munkánk. Egy megoldás lehet, ha eleve nem szárítjuk, hanem frissen szörpöt készítünk belőle és így szintén sokáig eláll. Ehhez szükségünk lesz vízre, általában 2-3 literre, 1-2 kg cukorra, néhány citromra vagy limera és magára a gyógynövényre.

Biztosan van, akinek talán nem olyan meglepő, ha gyógynövényeket tartósítunk és teszünk el télre. A bodzavirágot például júniusban szokás szedni, de szárítva is épp olyan hatásos immunerősítő tea készíthető belőle. Ugyanígy a levendulából nyugtató, a kamillából pedig gyulladáscsökkentő hatása miatt szoktak teát főzni. Igaz, ezeket mind nyáron szokták szedni, de vannak ősszel termő gyógynövények is, amik legalább olyan hasznosak, mint a fentebb említett társaik.

Az egyik ilyen ősszel termő gyógynövény valójában egy ismert fűszer, a rozmaring. Főként szíverősítő hatásáról ismert, de javítja az agy vérellátását is és általánosságban jót tesz az érrendszernek.

A borsmenta sem kivétel, ezt is éppen szeptemberben szokás szedni és nem csak finom, de egészséges szörp vagy tea is készíthető belőle. Gyomorerősítő és élénkítő hatású, valamint javítja az emésztést is.

A cickafark már talán kevesebb háztartásban fordul elő, azonban ez is egy sokrétű gyógynövény, aminek nem utolsó sorban nagyon kellemes íze van. Menstruációs görcsök ellen javasolják, de a görcsöket is oldja, segít beállítani a ciklust és emellett még gyomorvédő hatású is.

Ha a csalánt egyszer levágják, őszre gyakran friss hatásokat növeszt, amit felhasználhatunk tea készítéséhez. A friss hajtásokat gyulladáscsökkentő, vízhajtó és vércukorszint-stabilizáló hatása miatt fogyasztják. Bár talán furcsának tűnhet, hogy szörp készüljük belőle, ám ennek is legalább olyan finom, mint teának. Ebből és a fentebb említett gyógynövényekből is elég egy-két marékkal felhasználni, ha szörpöt szeretnénk belőle készíteni.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?