Menü

Ezekből a gyógynövényekből érdemes most elraktározni

Lassan véget ér a termékeny időszak és nem lesz annyi gyümölcs, zöldség és friss gyógynövény közül választani, mint eddig. Érdemes hát pont ezért még most elraktározni télire az egészségesebbnél egészségesebb termésekből, hogy a hidegben is meglegyen a megfelelő támogatás az immunrendszernek.

Később a gyógynövényekből teát vagy szörpöt is készíthetünk, attól függően, éppen hidegre vagy melegre vágyunk. Érdemes persze előtte tájékozódni, hogy az adott növényt forrázni, vagy áztatni kell, mivel néhány vitamin hő hatására elbomlik, így pedig kárba vész az munkánk. Egy megoldás lehet, ha eleve nem szárítjuk, hanem frissen szörpöt készítünk belőle és így szintén sokáig eláll. Ehhez szükségünk lesz vízre, általában 2-3 literre, 1-2 kg cukorra, néhány citromra vagy limera és magára a gyógynövényre.

Biztosan van, akinek talán nem olyan meglepő, ha gyógynövényeket tartósítunk és teszünk el télre. A bodzavirágot például júniusban szokás szedni, de szárítva is épp olyan hatásos immunerősítő tea készíthető belőle. Ugyanígy a levendulából nyugtató, a kamillából pedig gyulladáscsökkentő hatása miatt szoktak teát főzni. Igaz, ezeket mind nyáron szokták szedni, de vannak ősszel termő gyógynövények is, amik legalább olyan hasznosak, mint a fentebb említett társaik.

Az egyik ilyen ősszel termő gyógynövény valójában egy ismert fűszer, a rozmaring. Főként szíverősítő hatásáról ismert, de javítja az agy vérellátását is és általánosságban jót tesz az érrendszernek.

A borsmenta sem kivétel, ezt is éppen szeptemberben szokás szedni és nem csak finom, de egészséges szörp vagy tea is készíthető belőle. Gyomorerősítő és élénkítő hatású, valamint javítja az emésztést is.

A cickafark már talán kevesebb háztartásban fordul elő, azonban ez is egy sokrétű gyógynövény, aminek nem utolsó sorban nagyon kellemes íze van. Menstruációs görcsök ellen javasolják, de a görcsöket is oldja, segít beállítani a ciklust és emellett még gyomorvédő hatású is.

Ha a csalánt egyszer levágják, őszre gyakran friss hatásokat növeszt, amit felhasználhatunk tea készítéséhez. A friss hajtásokat gyulladáscsökkentő, vízhajtó és vércukorszint-stabilizáló hatása miatt fogyasztják. Bár talán furcsának tűnhet, hogy szörp készüljük belőle, ám ennek is legalább olyan finom, mint teának. Ebből és a fentebb említett gyógynövényekből is elég egy-két marékkal felhasználni, ha szörpöt szeretnénk belőle készíteni.

A mikulásvirág varázsa – gondozás, érdekességek és tippek az ünnepi kedvencről

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony egyik legnépszerűbb szobanövénye, amely a tél ünnepi hangulatát szinte bármilyen otthonba képes becsempészni.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.

Így lesz pompás a karácsonyi kaktusz – gondozás, elhelyezés és virágoztatás egyszerűen

A karácsonyi kaktusz az ünnepi időszak egyik legkedveltebb szobanövénye, amely csodaszép, színes virágaival decemberben hozza a hangulatot otthonunkba. Kis odafigyeléssel évről évre virágba borul az ünnepek idején.

Téli madáretetés szabályai – így segíthetünk a madaraknak biztonságosan

A tél beköszöntével a természet megváltozik, az élelemforrások pedig egyre szűkösebbé válnak a madarak számára. Ilyenkor sokan szeretnénk segíteni a kertünk, erkélyünk környékén élő kis szárnyasokat, de fontos tudni: a madáretetés felelősséggel jár.

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.