Menü

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Mi az a chutney?

A chutney egy köret, Indiából. Tulajdonképpen egy indiai fűszeres étel, gyümölcsökből vagy zöldségekből készül ecettel, fűszerekkel és cukorral. Általában lekvárszerű állagú, különleges ízvilág. A chutney Indiában hozzátartozik a mindennapokhoz. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.

A chutney nagyon jó alternatíva a gyümölcs és zöldség tartósítására, bár nem tartalmaz tartósítószert, mégis egy ideig eláll.

A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a szilva, a banán, az ananász, a körte, vagy épp a citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.

Chutney recept számtalan létezik, különböző fűszerekkel, de a klasszikus recept mangóval, almával, fahéjjal, hagymával, fokhagymával, paprikával, gyömbérrel, ecettel, sóval és cukorral készül. Az édes és sós összetevők keveréke egyedülálló ízt ad a szósznak, amelyet akár húsételek kísérőjeként használhatunk, de bármilyen ételt feldob és különlegessé tesz.

Létezik mangó chutney, de kedvelt az almás - paprikás édes-savanyú mártás is, ahogy a paradicsomos chutney is nagyon népszerű bizonyos főételek kísérőjeként. A chutney egészséges, fűszeres ízkavalkád, tele értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Különbözik a savanyúságtól mind ízében, mind állagában

A chutney úgy készül, hogy mindent alaposan megmosunk, majd megpucolunk.

Ezután megfőzzük az ecetet a cukorral kevés fahéjjal, a fahéjban, keverjük néhány percig, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat – például ezúttal apróra vágott mangót és almát, majd adjuk hozzá a többi fűszert (sót, borsot és amit szeretnénk) és zselés állagúvá főzzük őket, kihűtjük és tálaljuk. A chutney esetében mindent egy serpenyőben főzünk, amíg zselé nem lesz.

Ugyan még messze vannak az ünnepek, de ötletnek elmondhatom, hogy a chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem egy mutatós és ínycsiklandó gasztro ajándék is egyben. Kis üvegcsében nagyon szép és ízletes személyre szabott, magunk készítette ajándék lehet, akár karácsonykor, akár más alkalmakkor.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.