Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?
- Dátum: 2021.09.21., 06:22
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alapanyag, alkalom, burgonya, chutney, citrus, darabos, egészséges, fogás, főétel, fűszeres, gasztroajándék, gyümölcs, húsok, indiai, kísérő, köret, krémes, különleges, lekvár, mindennapok, népszerű, savanyúság, személyre szóló., tápanyag, textúra, új íz, ünnepek, zöldség, zselés
Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.
Mi az a chutney?
A chutney egy köret, Indiából. Tulajdonképpen egy indiai fűszeres étel, gyümölcsökből vagy zöldségekből készül ecettel, fűszerekkel és cukorral. Általában lekvárszerű állagú, különleges ízvilág. A chutney Indiában hozzátartozik a mindennapokhoz. Állaga a darabos lekvárfélétől a krémes változatokig sokféle lehet.
A chutney nagyon jó alternatíva a gyümölcs és zöldség tartósítására, bár nem tartalmaz tartósítószert, mégis egy ideig eláll.
A chutney tipikus alapanyaga a mangó, az alma, az őszi- és sárgabarack, a szilva, a banán, az ananász, a körte, vagy épp a citrusfélék. A zöldségek közül kedvelt alapanyag a paradicsom, de sütőtökből, hagymából vagy épp sült paprikából is finom mártásokat készíthetünk.
Chutney recept számtalan létezik, különböző fűszerekkel, de a klasszikus recept mangóval, almával, fahéjjal, hagymával, fokhagymával, paprikával, gyömbérrel, ecettel, sóval és cukorral készül. Az édes és sós összetevők keveréke egyedülálló ízt ad a szósznak, amelyet akár húsételek kísérőjeként használhatunk, de bármilyen ételt feldob és különlegessé tesz.
Létezik mangó chutney, de kedvelt az almás - paprikás édes-savanyú mártás is, ahogy a paradicsomos chutney is nagyon népszerű bizonyos főételek kísérőjeként. A chutney egészséges, fűszeres ízkavalkád, tele értékes tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Különbözik a savanyúságtól mind ízében, mind állagában
A chutney úgy készül, hogy mindent alaposan megmosunk, majd megpucolunk.
Ezután megfőzzük az ecetet a cukorral kevés fahéjjal, a fahéjban, keverjük néhány percig, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalókat – például ezúttal apróra vágott mangót és almát, majd adjuk hozzá a többi fűszert (sót, borsot és amit szeretnénk) és zselés állagúvá főzzük őket, kihűtjük és tálaljuk. A chutney esetében mindent egy serpenyőben főzünk, amíg zselé nem lesz.
Ugyan még messze vannak az ünnepek, de ötletnek elmondhatom, hogy a chutney nem csak tökéletes kiegészítője az ünnepi fogásoknak, hanem egy mutatós és ínycsiklandó gasztro ajándék is egyben. Kis üvegcsében nagyon szép és ízletes személyre szabott, magunk készítette ajándék lehet, akár karácsonykor, akár más alkalmakkor.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!