Menü

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

Mitől alakulhat ki?

Az őszi fáradtság legtöbbször már akkor köszön be, mikor észrevehetően rövidülnek a nappalok. Valamint a napsütést felváltja az állandó borongós és csapadékos időjárás. Ez a mi hangulatunkra is nagy hatással tud lenni, mellé pedig társul az állandó fáradtság és levertség érzet. Valójában az őszi fáradtság a tavaszihoz hasonlóan a melatonin szintünk megemelkedése miatt történik. A szervezet az ősz közeledtével azt érzi, hogy a nyári időszak után lassítania kell. Azonban az emberekkel ez pont fordítva történik, hiszen a nyári szabadság után dolgozni vagy tanulni kell, ami pont, hogy még jobban leterheli a szervezetet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az őszi időszakban sokan amiatt kívánjuk inkább az édességeket, mert a szervezetünk túl sok melatonint állít elő. Ezt pedig a szervezet úgy próbálja meg egyensúlyozni, hogy több cukrot szeretne úgymond megetetni velünk, emiatt pedig ilyenkor sokkal jobban kívánjuk a csokoládét, péksüteményeket és minden olyan ételt, ami tele van mesterséges cukrokkal.

Rendszeres testmozgás és szabad levegő

A fáradtság elkerülése érdekében, hétvégente érdemes több órát a szabad levegőn tartózkodni, hogy minél jobban felfrissüljön az ember. A természetben az ember sokkal könnyebben fel tud töltődni, emellett a monotonitásból is ki tud szakadni és testmozgásnak sem utolsó.

Az ősz eleje, a gyümölcsök szempontjából nagyon kedvező időszak. Ekkor érik az alma, körte, szőlő és a szilva is. Így, aki szeretne, könnyedén tud friss gyümölcsöket fogyasztani minden nap. A gyümölcsök telis-tele vannak vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Emellett a bennük található gyümölcscukor is plusz energiát adhat. Valamint a sportolás ebben az időszakban is nagyon fontos. A rendszeres testmozgás felpörgeti és egy kicsit ki is fárasztja az embert. Ezzel óvhatjuk az egészségünket, valamint sokkal kipihentebbek is lehetünk tőle. Ráadásul az edzés a mindennapi stresszel is segíthet megbirkózni.

Fontos a D-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban a D-vitamin hiány legfőképp amiatt alakul ki, mert a nyári napsütéses időszak véget ér. Ez a fajta vitamin általában a szervezetben található előanyagokból képződik, napsütés hatására. És a csontok egészséges felépítésében van fontos szerepe. Emiatt az őszi és téli időszakban, általában minden embernek lecsökken a D-vitamin szintje. Ez pedig más egyéb problémákat is okozhat, ha tartós ideig áll fenn. Szerencsére ez a mai világban egyre kevésbé gyakori, az egyre enyhébb telek miatt.

Az őszi fáradtság összességében nem feltétlenül annyira gyakori, mint párja a tavaszi fáradtság. Emiatt sokan észre sem vesszük magunkon az úgynevezett tüneteket ebben időszakban. Azonban ha igyekszünk megfogadni és betartani a fent leírt tanácsokat, akkor enyhülhetnek az alapvetően sem annyira súlyos tünetek.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!