Menü

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

Mitől alakulhat ki?

Az őszi fáradtság legtöbbször már akkor köszön be, mikor észrevehetően rövidülnek a nappalok. Valamint a napsütést felváltja az állandó borongós és csapadékos időjárás. Ez a mi hangulatunkra is nagy hatással tud lenni, mellé pedig társul az állandó fáradtság és levertség érzet. Valójában az őszi fáradtság a tavaszihoz hasonlóan a melatonin szintünk megemelkedése miatt történik. A szervezet az ősz közeledtével azt érzi, hogy a nyári időszak után lassítania kell. Azonban az emberekkel ez pont fordítva történik, hiszen a nyári szabadság után dolgozni vagy tanulni kell, ami pont, hogy még jobban leterheli a szervezetet.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy az őszi időszakban sokan amiatt kívánjuk inkább az édességeket, mert a szervezetünk túl sok melatonint állít elő. Ezt pedig a szervezet úgy próbálja meg egyensúlyozni, hogy több cukrot szeretne úgymond megetetni velünk, emiatt pedig ilyenkor sokkal jobban kívánjuk a csokoládét, péksüteményeket és minden olyan ételt, ami tele van mesterséges cukrokkal.

Rendszeres testmozgás és szabad levegő

A fáradtság elkerülése érdekében, hétvégente érdemes több órát a szabad levegőn tartózkodni, hogy minél jobban felfrissüljön az ember. A természetben az ember sokkal könnyebben fel tud töltődni, emellett a monotonitásból is ki tud szakadni és testmozgásnak sem utolsó.

Az ősz eleje, a gyümölcsök szempontjából nagyon kedvező időszak. Ekkor érik az alma, körte, szőlő és a szilva is. Így, aki szeretne, könnyedén tud friss gyümölcsöket fogyasztani minden nap. A gyümölcsök telis-tele vannak vitaminokkal, amelyek hozzájárulnak a jó közérzethez. Emellett a bennük található gyümölcscukor is plusz energiát adhat. Valamint a sportolás ebben az időszakban is nagyon fontos. A rendszeres testmozgás felpörgeti és egy kicsit ki is fárasztja az embert. Ezzel óvhatjuk az egészségünket, valamint sokkal kipihentebbek is lehetünk tőle. Ráadásul az edzés a mindennapi stresszel is segíthet megbirkózni.

Fontos a D-vitamin fogyasztás

Az őszi időszakban a D-vitamin hiány legfőképp amiatt alakul ki, mert a nyári napsütéses időszak véget ér. Ez a fajta vitamin általában a szervezetben található előanyagokból képződik, napsütés hatására. És a csontok egészséges felépítésében van fontos szerepe. Emiatt az őszi és téli időszakban, általában minden embernek lecsökken a D-vitamin szintje. Ez pedig más egyéb problémákat is okozhat, ha tartós ideig áll fenn. Szerencsére ez a mai világban egyre kevésbé gyakori, az egyre enyhébb telek miatt.

Az őszi fáradtság összességében nem feltétlenül annyira gyakori, mint párja a tavaszi fáradtság. Emiatt sokan észre sem vesszük magunkon az úgynevezett tüneteket ebben időszakban. Azonban ha igyekszünk megfogadni és betartani a fent leírt tanácsokat, akkor enyhülhetnek az alapvetően sem annyira súlyos tünetek.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.