Menü

Neked is szúr az oldalad futás közben?

Most eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mit válaszolna. Valószínűleg azt, hogy neki nem, mert sose fut. Viccet félretéve, a sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Jól tudjuk, hogy nagyon gyakori és közismert jelenségről van szó, a rendszeresen futók megtapasztalta már, a jellegzetes, bordák alatt érezhető, szúró fájdalmat. A jelenségre még nem készült pontos diagnózis.

Az egyik elmélet szerint a rekeszizom görcsös összerándulása tehet erről a fájdalomról, egy másik feltevés viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget és nemcsak a futóknál tapasztalható.

Hogyan lehet megelőzni ezt a fájdalmat?

Elsőként a sport előtt könnyű ételeket kell fogyasztani, kerülve a nehéz, zsíros, fűszeres falatokat, illetve a cukros gyümölcsleveket is.

Nagymértékben csökkenthetjük a fájdalom kialakulását, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ilyen jellegű erősítő gyakorlatokkal, törzserősítéssel, konditermi, vagy saját testsúlyos edzésekkel. Ha semmi sincs kéznél, a plank gyakorlatok (a legnépszerűbb hasizomgyakorlattá vált „deszka” póz.) kiváló megoldást jelentenek erre.

Ha helyes a testtartásunk és erős a törzsünk, akkor az oldalunk kevésbé fog szúrni sportoláskor. Elkerülhető a szúró fájdalom megfelelő és elegendő bemelegítéssel és helyes légzéstechnikával.

Amerikai módszerek javasolják, hogy ne szimmetrikusan lélegezzünk (két lépés alatt be és kettő alatt ki), hanem helyette próbáljuk ki a 3:2 (három alatt be és kettő alatt ki), illetve a 2:3-as légzésmintát. Futás közben tanácsos olyan tempót felvennünk, amit hosszabb távon is tartani tudunk.

Amikor oldalunknál érezzük a fájdalmat, álljunk meg egy kicsit, vegyünk mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat, ez gyakran segíteni szokott, de az indiánszökdelés is.

Triatlonversenyzők tapasztalatai alapján az oldalszúrás jelentkezhet akkor is, ha vizet nyel az ember, azzal pedig levegőt. Léteznek bélgázkötő tabletták is, ezek is segítenek a problémán.

Mivel mindenki ismeri az oldalszúrás érzését, s nemcsak a futók tapasztalhatják, hanem még akkor is előfordulhat, ha a busz után szaladunk az utcán, ezért mindenki figyelmébe ajánljuk a fent olvasottakat és jó egészséget, felkészült, tudatos sportolást kívánunk.

Könnyen elkészíthető húsvéti dekorációk

Már csak néhány hét és itt a Húsvét, a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy más ünnepkor, úgy Húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat, ünnepivé varázsolják az étkezőasztalt, a nappalit, az előszobát, a teraszt. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen elkészíthetjük.

Rendetlenség otthon? Így hat ránk

Milyen hatással van ránk a rendetlenség? Nos sokkal többet számít, mint hinnénk. A rendetlen lakás közvetlenül hat ránk és kapcsolatban áll azzal, ahogy érezzük magunkat. Ha azt a mondást emlegetik nekünk, hogy rend a lelke mindennek, nos annak van alapja.

Március 20., a nemzetközi boldogságnap

Az ENSZ közgyűlése 2012-ben előterjesztette és konszenzussal elfogadta, vagyis naptárba vette a boldogság világnapját, ami március 20-ra illesztett. Itt az idő ünnepelni!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.