Menü

Neked is szúr az oldalad futás közben?

Most eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mit válaszolna. Valószínűleg azt, hogy neki nem, mert sose fut. Viccet félretéve, a sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Jól tudjuk, hogy nagyon gyakori és közismert jelenségről van szó, a rendszeresen futók megtapasztalta már, a jellegzetes, bordák alatt érezhető, szúró fájdalmat. A jelenségre még nem készült pontos diagnózis.

Az egyik elmélet szerint a rekeszizom görcsös összerándulása tehet erről a fájdalomról, egy másik feltevés viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget és nemcsak a futóknál tapasztalható.

Hogyan lehet megelőzni ezt a fájdalmat?

Elsőként a sport előtt könnyű ételeket kell fogyasztani, kerülve a nehéz, zsíros, fűszeres falatokat, illetve a cukros gyümölcsleveket is.

Nagymértékben csökkenthetjük a fájdalom kialakulását, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ilyen jellegű erősítő gyakorlatokkal, törzserősítéssel, konditermi, vagy saját testsúlyos edzésekkel. Ha semmi sincs kéznél, a plank gyakorlatok (a legnépszerűbb hasizomgyakorlattá vált „deszka” póz.) kiváló megoldást jelentenek erre.

Ha helyes a testtartásunk és erős a törzsünk, akkor az oldalunk kevésbé fog szúrni sportoláskor. Elkerülhető a szúró fájdalom megfelelő és elegendő bemelegítéssel és helyes légzéstechnikával.

Amerikai módszerek javasolják, hogy ne szimmetrikusan lélegezzünk (két lépés alatt be és kettő alatt ki), hanem helyette próbáljuk ki a 3:2 (három alatt be és kettő alatt ki), illetve a 2:3-as légzésmintát. Futás közben tanácsos olyan tempót felvennünk, amit hosszabb távon is tartani tudunk.

Amikor oldalunknál érezzük a fájdalmat, álljunk meg egy kicsit, vegyünk mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat, ez gyakran segíteni szokott, de az indiánszökdelés is.

Triatlonversenyzők tapasztalatai alapján az oldalszúrás jelentkezhet akkor is, ha vizet nyel az ember, azzal pedig levegőt. Léteznek bélgázkötő tabletták is, ezek is segítenek a problémán.

Mivel mindenki ismeri az oldalszúrás érzését, s nemcsak a futók tapasztalhatják, hanem még akkor is előfordulhat, ha a busz után szaladunk az utcán, ezért mindenki figyelmébe ajánljuk a fent olvasottakat és jó egészséget, felkészült, tudatos sportolást kívánunk.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.