Menü

Neked is szúr az oldalad futás közben?

Most eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mit válaszolna. Valószínűleg azt, hogy neki nem, mert sose fut. Viccet félretéve, a sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Jól tudjuk, hogy nagyon gyakori és közismert jelenségről van szó, a rendszeresen futók megtapasztalta már, a jellegzetes, bordák alatt érezhető, szúró fájdalmat. A jelenségre még nem készült pontos diagnózis.

Az egyik elmélet szerint a rekeszizom görcsös összerándulása tehet erről a fájdalomról, egy másik feltevés viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget és nemcsak a futóknál tapasztalható.

Hogyan lehet megelőzni ezt a fájdalmat?

Elsőként a sport előtt könnyű ételeket kell fogyasztani, kerülve a nehéz, zsíros, fűszeres falatokat, illetve a cukros gyümölcsleveket is.

Nagymértékben csökkenthetjük a fájdalom kialakulását, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ilyen jellegű erősítő gyakorlatokkal, törzserősítéssel, konditermi, vagy saját testsúlyos edzésekkel. Ha semmi sincs kéznél, a plank gyakorlatok (a legnépszerűbb hasizomgyakorlattá vált „deszka” póz.) kiváló megoldást jelentenek erre.

Ha helyes a testtartásunk és erős a törzsünk, akkor az oldalunk kevésbé fog szúrni sportoláskor. Elkerülhető a szúró fájdalom megfelelő és elegendő bemelegítéssel és helyes légzéstechnikával.

Amerikai módszerek javasolják, hogy ne szimmetrikusan lélegezzünk (két lépés alatt be és kettő alatt ki), hanem helyette próbáljuk ki a 3:2 (három alatt be és kettő alatt ki), illetve a 2:3-as légzésmintát. Futás közben tanácsos olyan tempót felvennünk, amit hosszabb távon is tartani tudunk.

Amikor oldalunknál érezzük a fájdalmat, álljunk meg egy kicsit, vegyünk mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat, ez gyakran segíteni szokott, de az indiánszökdelés is.

Triatlonversenyzők tapasztalatai alapján az oldalszúrás jelentkezhet akkor is, ha vizet nyel az ember, azzal pedig levegőt. Léteznek bélgázkötő tabletták is, ezek is segítenek a problémán.

Mivel mindenki ismeri az oldalszúrás érzését, s nemcsak a futók tapasztalhatják, hanem még akkor is előfordulhat, ha a busz után szaladunk az utcán, ezért mindenki figyelmébe ajánljuk a fent olvasottakat és jó egészséget, felkészült, tudatos sportolást kívánunk.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.