Menü

Neked is szúr az oldalad futás közben?

Most eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mit válaszolna. Valószínűleg azt, hogy neki nem, mert sose fut. Viccet félretéve, a sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Jól tudjuk, hogy nagyon gyakori és közismert jelenségről van szó, a rendszeresen futók megtapasztalta már, a jellegzetes, bordák alatt érezhető, szúró fájdalmat. A jelenségre még nem készült pontos diagnózis.

Az egyik elmélet szerint a rekeszizom görcsös összerándulása tehet erről a fájdalomról, egy másik feltevés viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget és nemcsak a futóknál tapasztalható.

Hogyan lehet megelőzni ezt a fájdalmat?

Elsőként a sport előtt könnyű ételeket kell fogyasztani, kerülve a nehéz, zsíros, fűszeres falatokat, illetve a cukros gyümölcsleveket is.

Nagymértékben csökkenthetjük a fájdalom kialakulását, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ilyen jellegű erősítő gyakorlatokkal, törzserősítéssel, konditermi, vagy saját testsúlyos edzésekkel. Ha semmi sincs kéznél, a plank gyakorlatok (a legnépszerűbb hasizomgyakorlattá vált „deszka” póz.) kiváló megoldást jelentenek erre.

Ha helyes a testtartásunk és erős a törzsünk, akkor az oldalunk kevésbé fog szúrni sportoláskor. Elkerülhető a szúró fájdalom megfelelő és elegendő bemelegítéssel és helyes légzéstechnikával.

Amerikai módszerek javasolják, hogy ne szimmetrikusan lélegezzünk (két lépés alatt be és kettő alatt ki), hanem helyette próbáljuk ki a 3:2 (három alatt be és kettő alatt ki), illetve a 2:3-as légzésmintát. Futás közben tanácsos olyan tempót felvennünk, amit hosszabb távon is tartani tudunk.

Amikor oldalunknál érezzük a fájdalmat, álljunk meg egy kicsit, vegyünk mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat, ez gyakran segíteni szokott, de az indiánszökdelés is.

Triatlonversenyzők tapasztalatai alapján az oldalszúrás jelentkezhet akkor is, ha vizet nyel az ember, azzal pedig levegőt. Léteznek bélgázkötő tabletták is, ezek is segítenek a problémán.

Mivel mindenki ismeri az oldalszúrás érzését, s nemcsak a futók tapasztalhatják, hanem még akkor is előfordulhat, ha a busz után szaladunk az utcán, ezért mindenki figyelmébe ajánljuk a fent olvasottakat és jó egészséget, felkészült, tudatos sportolást kívánunk.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.

A hastánc, mint életstílus

A hastánc a testnek-léleknek egy különleges kifejezőeszköze, melyben fontos szerepet játszik a kreativitás, az önkifejezés, a spiritualitás. A hastánc, több, mint tánc. Életstílus. Bartha Rékával, a Lunotis Tribal Academy fellépőcsoportjának tagjával beszélgettem.

Mikor vegyük be a vitaminokat?

Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.

Értelmes és hasznos hobbik

Ki mivel tölti a szabadidejét? kinek mi a hobbija? A következő téma eköré épül fel, igyekeztünk hasznos, tartalmas szabadidős tevékenységeket összegyűjteni, melyek között van olyan is, amellyel az intelligencia is növelhető. Remélhetőleg kedvet kaptak a cikk elolvasásához!