Menü

Neked is szúr az oldalad futás közben?

Most eszembe jutott, hogy egy ismerősöm mit válaszolna. Valószínűleg azt, hogy neki nem, mert sose fut. Viccet félretéve, a sportolók közül sokan tapasztalhatták már a jelenséget, hogy szúrni kezd az oldaluk pl. futás közben. Lehet, hogy épp egy futóverseny közepén, vagy a gyerekünknek egy iskolai testnevelés órán, vagy csak az utcán bármikor. Mitől van ez és mit lehet tenni ellene?

Jól tudjuk, hogy nagyon gyakori és közismert jelenségről van szó, a rendszeresen futók megtapasztalta már, a jellegzetes, bordák alatt érezhető, szúró fájdalmat. A jelenségre még nem készült pontos diagnózis.

Az egyik elmélet szerint a rekeszizom görcsös összerándulása tehet erről a fájdalomról, egy másik feltevés viszont a hasban található, a belső szerveinket határoló hártya irritációjával magyarázza a jelenséget és nemcsak a futóknál tapasztalható.

Hogyan lehet megelőzni ezt a fájdalmat?

Elsőként a sport előtt könnyű ételeket kell fogyasztani, kerülve a nehéz, zsíros, fűszeres falatokat, illetve a cukros gyümölcsleveket is.

Nagymértékben csökkenthetjük a fájdalom kialakulását, ha megerősítjük a törzs izomzatát, ilyen jellegű erősítő gyakorlatokkal, törzserősítéssel, konditermi, vagy saját testsúlyos edzésekkel. Ha semmi sincs kéznél, a plank gyakorlatok (a legnépszerűbb hasizomgyakorlattá vált „deszka” póz.) kiváló megoldást jelentenek erre.

Ha helyes a testtartásunk és erős a törzsünk, akkor az oldalunk kevésbé fog szúrni sportoláskor. Elkerülhető a szúró fájdalom megfelelő és elegendő bemelegítéssel és helyes légzéstechnikával.

Amerikai módszerek javasolják, hogy ne szimmetrikusan lélegezzünk (két lépés alatt be és kettő alatt ki), hanem helyette próbáljuk ki a 3:2 (három alatt be és kettő alatt ki), illetve a 2:3-as légzésmintát. Futás közben tanácsos olyan tempót felvennünk, amit hosszabb távon is tartani tudunk.

Amikor oldalunknál érezzük a fájdalmat, álljunk meg egy kicsit, vegyünk mély lélegzetet és nyújtsuk a fejünk fölé a karunkat, ez gyakran segíteni szokott, de az indiánszökdelés is.

Triatlonversenyzők tapasztalatai alapján az oldalszúrás jelentkezhet akkor is, ha vizet nyel az ember, azzal pedig levegőt. Léteznek bélgázkötő tabletták is, ezek is segítenek a problémán.

Mivel mindenki ismeri az oldalszúrás érzését, s nemcsak a futók tapasztalhatják, hanem még akkor is előfordulhat, ha a busz után szaladunk az utcán, ezért mindenki figyelmébe ajánljuk a fent olvasottakat és jó egészséget, felkészült, tudatos sportolást kívánunk.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?