Menü

Ezt teszi a cukormegvonás a testeddel

Sokan próbálják száműzni az életükből a cukrot, több-kevesebb sikerrel. Általában azért nehéz ezt maradéktalanul megtenni, mivel sokszor olyan élelmiszerekben is van cukor, amiről nem is gondolnánk. Ilyen például az előre csomagolt felvágottak nagyrésze, de az összes tészta és péksütemény is tartalmaz, csakúgy, mint a az üdítők, sós és édes nassolni valók, de még sokszor a vajkrémek és egyéb tejtermékek is. Mindenesetre, ha valaki mégis cukormentesen szeretne étkezni, nem árt tisztában lenni azzal, milyen hatásai vannak a cukormegvonásnak testünkre.

Nem azért, mert egészségtelen volna kevesebb cukrot fogyasztani, viszont, ha a szervezetünk hozzá van szokva a rendszeres cukorfogyasztáshoz, akkor néhány kisebb-nagyobb mellékhatással számolnunk kell megvonás esetén.

Ilyen például a fejfájás, hangulatzavarok, fáradtság, lehangoltság, szédülés és tompaság. Ebből látszik, hogy az elsőként megjelenő tünetek alapján a cukormegvonás mind fizikailag, mind mentálisan megterheli testünket, ezáltal pedig csökkenti a koncentrációs képességet és negatívan hathat az aktuális diéta betartására is. Érdemes lehet ezért inkább fokozatosan megvonni magunktól a cukrot, eleinte mondjuk elhagyva a könnyebben ellenőrizhető cukorforrásokat. Például, ha cukorral isszuk a kávét, először hagyjuk el ezt, illetve az édességet és cukros nasikat kerüljük. Később már figyelhetjük a gyümölcsökkel és más természetes étellel bevitt cukrot, valamint a feldolgozott élelmiszerek címkéiről is érdemes tájékozódni, hogy az adott étel milyen minőségben és mennyiségben tartalmaz cukrot.

A kutatókat már régóta foglalkoztatja a cukor hatása a szervezetre, főként az agyra gyakorolt hatásai után kutatnak. Ez azért is fontos, mert már évek óta nagy kérdés, hogy a cukor vajon valójában függőséget okoz-e, vagy más agyi folyamatok révén fejt ki hasonló hatást a testre, mint a függőség, lásd cukormegvonás esetén szinte elvonási tüneteket tapasztalhatunk. Egyelőre az az elmélet, hogy a mellékhatások megjelenésének oka valószínűleg az agy jutalmazással kapcsolatos biológiája. Az édes íz érzékeléséért felelős receptor aktiválása után dopamint szabadít fel az agyban, ez pedig mint továbbító molekula játszik szerepet az agy jutalmazási mechanizmusában. Boldogsághormonnak is nevezik, az elégedettség és az öröm kiváltásáért felel.

Ez a folyamat aztán öngerjesztő, mivel az édesség elfogyasztása után a jutalomközpontba érkezett dopamin molekula örömöt váltott ki, ez pedig ennek megismétlésére sarkallja az embert tudat alatt.

Érdekesség, hogy bizonyos kutatások szerint akár még a kokain által kiváltott jutalomérzetnél is erősebb lehet a cukor által kiváltott. Ezt patkányokon végzett kísérlet alapján következtették ki, illetve azt is megállapították, hogy a cukor, vagyis jelen esetben a szacharóz az agy jutalomközpontjának struktúráját is megváltoztatja, csakúgy, mint a viselkedést.

Cukormegvonás esetén jó stratégia lehet, ha alacsony cukortartalmú friss, vagy fagyasztott gyümölcsöket fogyasztunk édesség gyanánt, mivel ezek nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, mégis jut a szervezetünkbe valamennyi cukor, így csökkentve a kellemetlen elvonási tüneteket.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Sajt a diéta alatt – igenis lehetséges

Általában, ha diétáról van szó, a sajt szóba sem jöhet. Azonban vannak olyan sajtok, amik kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmaznak, így beleférnek a diétába is.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.