Menü

Mi történik, ha túl sok K-vitamint viszünk be szervezetünkbe?

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, aminek több formája is létezik. A K2-vitamin, a menakinon a K1-vitaminból is szintetizálható és olyan kémiai reakciók esetében van fontos szerepe, mint a csont szilárdságának fenntartása vagy a véralvadás segítése. A K-vitamin önmagában nem mérgező, de ha túl nagy mennyiségben fogyasztják rendszeresen, akkor néhány mellékhatást produkálhat a túladagolása. Éppen ezért nagyon fontos konzultálni az orvosunkkal, mielőtt el kezdenénk tömegesen fogyasztani a K2-vitamin kiegészítőket.

Allergiás reakciók

Ritkán ugyan, de egyeseknél előfordulhat a menakinonra kiváltott allergiás reakció. A K2-vitamin akkor vált ki allergiás reakciót, ha a szervezet nem megfelelően azonosítja és idegenként tekint rá, így a hisztamin szintjének növelésével reagál rá. A K2-vitamin okozta allergiás reakció megnyilvánulhat csalánkiütés, erős viszketés, légzési nehézség és szabálytalan szívverés formájában. A súlyos tünetek esetében azonnal orvosi ellátásra van szükség, mert anafilaxiás sokk is felléphet.

Vérnyomás és véralvadási problémák

A K-vitamin növelheti a vérplazma térfogatát, ami fokozza a vér “vastagságát”. Ha magas vérnyomásban szenvedünk, akkor a K2-vitamin fokozhatja ezt és még akár szív- és érrendszeri betegségeket is előidézhet. Éppen ezért, ha magas a vérnyomásunk vagy a véralvadás nem megfelelően működik, akkor kérdezzük meg orvosunkat, hogy ehetünk-e K2-vitamin kiegészítőket rendszeresen.

Gyomor- és bélrendszeri szorongás

A K2-vitamin kiegészítők leggyakoribb mellékhatásai a gyomorgörcsök, mivel ilyenkor az emésztőrendszer nem képes megfelelően felhasználni a kiegészítőket. A nagy dózisú K-vitamin pótlás gyomorpanaszokhoz, hányingerhez, hasmenéshez, hányáshoz, hasi görcsökhöz és tartós gyengeséghez vezethet. Ezek leküzdéséhez érdemes nagyon sok folyadékot inni.

Gyógyszerkölcsönhatások

A K-vitamin kiegészítők befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatásosságát is. A véralvadásgátlók, antibiotikumok, koleszterinszint csökkentők, fogyást elősegítő készítményekkel ezért nem ajánlott egy időben szedni.

A K-vitamint természetes úton is elfogyaszthatjuk. Tartalmazza például a brokkoli, a kelbimbó, a kelkáposzta, a lucerna, a tojássárgája, a tej- és tejtermékek, a máj, a pisztácia, a növényi olajok és a húsfélék. A bélbarát baktériumok kiegészítőkben vagy természetes forrásból történő fogyasztása is segíti a szervezet saját K-vitamin termelését. Az optimális napi mennyiség nagyjából annyi, mintha megennénk egy adag kelbimbót. A K-vitaminnak nagyjából a fele szívódik fel a szervezetben. Felszívódását gátolhatja a magas koleszterinszint kezelésére felírt kolesztiramin, a fájdalomcsillapításra használt aszpirin, és az antibiotikumok szedése. Egyes betegségek, vastagbélgyulladás vagy a Chron-betegség esetén plusz K-vitamin pótlásra van szükség, de a menstruáció során sok vért vesztő nőknek, és a műtéteken átesetteknek is ajánlott odafigyelni, és átmenetileg többet bevinni e vitaminból a szervezetbe.

A K-vitamin plusz pótlása minden újszülöttnél, májelégtelenségben és felszívódási zavarokban szenvedőnél kötelező, de a bélflóra károsodásakor is fontos. A kutatók szerint a K-vitamin azért szükséges elsősorban a szívünk számára, hogy a szív bal kamrája, amely az oxigénben gazdag vért pumpálja a szervezetbe, ne nőjön túl nagyra, azaz hogy elkerüljük a szívmegnagyobbodást. A K-vitamin alacsony szintje ugyanis a bal szívkamra megnagyobbodását okozhatja, amely végzetes következményekkel járhat.

Ezáltal ugyanis a szív nem képes elegendő vért pumpálni, és akár szívroham is kialakulhat. Minél több K-vitamin van azonban a testünkben, annál kisebb az esélye a szív kóros megnagyobbodásának, és ezáltal a halálos kimenetelnek.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.