Menü

A mellrák elleni küzdelem!

Sajnos még mindig a mellrák a magyar nőket leginkább érintő daganatos megbetegedés. Évente több mint hatezer mellrákos esetről tudunk, és minden nyolcadik nő sajnos élete során találkozik ezzel a megbetegedéssel. Október a mellrákellenes küzdelem hónapja, de nemcsak ekkor fontos beszélni róla.

Sajnos kutatások állapították meg, hogy a behívott nők fele megy el szűrésre, pedig a korán felfedezett emlőrákok közel százszázalékos hatékonysággal gyógyíthatók.

A mammográfiás vizsgálat már akár néhány milliméteres rosszindulatú elváltozást is kimutat, s mint a daganatos megbetegedéseknél általában, a mellráknál is kritikus fontosságú az idő, hogy mikor veszik észre. Ha időben, akkor jó esély van a gyógyulásra.

Nagyon fontos természetesen az önvizsgálat, azonban ez sajnos nem elég, hiszen nem mindig lehet tapintásos vizsgálattal felfedezni egy korai stádiumban lévő daganatot.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy bizonyos daganatkezdemények egyáltalán nem tapinthatók, ezért semmiképp sem helyettesíthetik a mammográfiás vizsgálatot.

Természetesen a rendszeres szűrés mellett figyelni kell magunkra, s olyan elváltozás esetén, mint például csomó, váladékozás, vagy bőrelváltozás, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon a hivatalos ajánlás szerint, panaszmentes esetben minden 45 és 65 év közötti nőnek kétévente el kellene mennie mammográfiás szűrővizsgálatra, de az orvosok többsége már negyven év fölött ajánlja a nőknek, hogy kezdjenek el szűrésekre járni, lehetőleg évente, életük végéig.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a megkérdezett nők nagy része szerint a mammográfia nem jár különösebb fájdalommal, maximum kellemetlen. A pontosabb diagnózis érdekében fontos információ, hogy érdemes a szűrővizsgálatot a ciklus elejére, közvetlenül a menstruáció utáni napokra kérni.

A mammográfiát ellenzők arra hivatkoznak, hogy a vizsgálat sugárterheléssel jár, mely enyhén növelheti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, de ez minden röntgenvizsgálatról elmondható.

Egy mammográfiás vizsgálat során olyan alacsony sugárdózist kapunk, amely nem aggasztó, arról nem is beszélve, hogy a mammográfiás képalkotás technikája folyamatosan fejlődik, így a vizsgálat ma már 30-40 százalékkal kevesebb sugárterheléssel jár, mint korábban.

A kockázat tehát minimális, ellenben egy időben felismert daganatos megbetegedéssel életet menthetünk.

Természetesen azoknál fokozottan indokolt a vizsgálat, ahol egyenes ági rokonnál már előfordult mellrákos megbetegedés.

Az egészségünk érdekében a kulcsszó a rendszeres szűrés. A legfontosabb, hogy amikor megkapjuk a meghívót a szűrővizsgálatra, mindenképp menjünk el! A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?