Menü

A mellrák elleni küzdelem!

Sajnos még mindig a mellrák a magyar nőket leginkább érintő daganatos megbetegedés. Évente több mint hatezer mellrákos esetről tudunk, és minden nyolcadik nő sajnos élete során találkozik ezzel a megbetegedéssel. Október a mellrákellenes küzdelem hónapja, de nemcsak ekkor fontos beszélni róla.

Sajnos kutatások állapították meg, hogy a behívott nők fele megy el szűrésre, pedig a korán felfedezett emlőrákok közel százszázalékos hatékonysággal gyógyíthatók.

A mammográfiás vizsgálat már akár néhány milliméteres rosszindulatú elváltozást is kimutat, s mint a daganatos megbetegedéseknél általában, a mellráknál is kritikus fontosságú az idő, hogy mikor veszik észre. Ha időben, akkor jó esély van a gyógyulásra.

Nagyon fontos természetesen az önvizsgálat, azonban ez sajnos nem elég, hiszen nem mindig lehet tapintásos vizsgálattal felfedezni egy korai stádiumban lévő daganatot.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy bizonyos daganatkezdemények egyáltalán nem tapinthatók, ezért semmiképp sem helyettesíthetik a mammográfiás vizsgálatot.

Természetesen a rendszeres szűrés mellett figyelni kell magunkra, s olyan elváltozás esetén, mint például csomó, váladékozás, vagy bőrelváltozás, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon a hivatalos ajánlás szerint, panaszmentes esetben minden 45 és 65 év közötti nőnek kétévente el kellene mennie mammográfiás szűrővizsgálatra, de az orvosok többsége már negyven év fölött ajánlja a nőknek, hogy kezdjenek el szűrésekre járni, lehetőleg évente, életük végéig.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a megkérdezett nők nagy része szerint a mammográfia nem jár különösebb fájdalommal, maximum kellemetlen. A pontosabb diagnózis érdekében fontos információ, hogy érdemes a szűrővizsgálatot a ciklus elejére, közvetlenül a menstruáció utáni napokra kérni.

A mammográfiát ellenzők arra hivatkoznak, hogy a vizsgálat sugárterheléssel jár, mely enyhén növelheti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, de ez minden röntgenvizsgálatról elmondható.

Egy mammográfiás vizsgálat során olyan alacsony sugárdózist kapunk, amely nem aggasztó, arról nem is beszélve, hogy a mammográfiás képalkotás technikája folyamatosan fejlődik, így a vizsgálat ma már 30-40 százalékkal kevesebb sugárterheléssel jár, mint korábban.

A kockázat tehát minimális, ellenben egy időben felismert daganatos megbetegedéssel életet menthetünk.

Természetesen azoknál fokozottan indokolt a vizsgálat, ahol egyenes ági rokonnál már előfordult mellrákos megbetegedés.

Az egészségünk érdekében a kulcsszó a rendszeres szűrés. A legfontosabb, hogy amikor megkapjuk a meghívót a szűrővizsgálatra, mindenképp menjünk el! A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.