Menü

A mellrák elleni küzdelem!

Sajnos még mindig a mellrák a magyar nőket leginkább érintő daganatos megbetegedés. Évente több mint hatezer mellrákos esetről tudunk, és minden nyolcadik nő sajnos élete során találkozik ezzel a megbetegedéssel. Október a mellrákellenes küzdelem hónapja, de nemcsak ekkor fontos beszélni róla.

Sajnos kutatások állapították meg, hogy a behívott nők fele megy el szűrésre, pedig a korán felfedezett emlőrákok közel százszázalékos hatékonysággal gyógyíthatók.

A mammográfiás vizsgálat már akár néhány milliméteres rosszindulatú elváltozást is kimutat, s mint a daganatos megbetegedéseknél általában, a mellráknál is kritikus fontosságú az idő, hogy mikor veszik észre. Ha időben, akkor jó esély van a gyógyulásra.

Nagyon fontos természetesen az önvizsgálat, azonban ez sajnos nem elég, hiszen nem mindig lehet tapintásos vizsgálattal felfedezni egy korai stádiumban lévő daganatot.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy bizonyos daganatkezdemények egyáltalán nem tapinthatók, ezért semmiképp sem helyettesíthetik a mammográfiás vizsgálatot.

Természetesen a rendszeres szűrés mellett figyelni kell magunkra, s olyan elváltozás esetén, mint például csomó, váladékozás, vagy bőrelváltozás, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon a hivatalos ajánlás szerint, panaszmentes esetben minden 45 és 65 év közötti nőnek kétévente el kellene mennie mammográfiás szűrővizsgálatra, de az orvosok többsége már negyven év fölött ajánlja a nőknek, hogy kezdjenek el szűrésekre járni, lehetőleg évente, életük végéig.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a megkérdezett nők nagy része szerint a mammográfia nem jár különösebb fájdalommal, maximum kellemetlen. A pontosabb diagnózis érdekében fontos információ, hogy érdemes a szűrővizsgálatot a ciklus elejére, közvetlenül a menstruáció utáni napokra kérni.

A mammográfiát ellenzők arra hivatkoznak, hogy a vizsgálat sugárterheléssel jár, mely enyhén növelheti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, de ez minden röntgenvizsgálatról elmondható.

Egy mammográfiás vizsgálat során olyan alacsony sugárdózist kapunk, amely nem aggasztó, arról nem is beszélve, hogy a mammográfiás képalkotás technikája folyamatosan fejlődik, így a vizsgálat ma már 30-40 százalékkal kevesebb sugárterheléssel jár, mint korábban.

A kockázat tehát minimális, ellenben egy időben felismert daganatos megbetegedéssel életet menthetünk.

Természetesen azoknál fokozottan indokolt a vizsgálat, ahol egyenes ági rokonnál már előfordult mellrákos megbetegedés.

Az egészségünk érdekében a kulcsszó a rendszeres szűrés. A legfontosabb, hogy amikor megkapjuk a meghívót a szűrővizsgálatra, mindenképp menjünk el! A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?

Gyengeséget és légszomjat is okozhat az alacsony pulzus

A szívünk percenként átlagosan 60-70-szer ver, de 60 és 100 ütés közt minden normálisnak tekinthető. Ugyanakkor, ha 60 alá csökken a pulzus és nem egy edzett sportolóról van szó, az már utalhat bradycardiára, vagyis túl lassú szívverésre.