Menü

A mellrák elleni küzdelem!

Sajnos még mindig a mellrák a magyar nőket leginkább érintő daganatos megbetegedés. Évente több mint hatezer mellrákos esetről tudunk, és minden nyolcadik nő sajnos élete során találkozik ezzel a megbetegedéssel. Október a mellrákellenes küzdelem hónapja, de nemcsak ekkor fontos beszélni róla.

Sajnos kutatások állapították meg, hogy a behívott nők fele megy el szűrésre, pedig a korán felfedezett emlőrákok közel százszázalékos hatékonysággal gyógyíthatók.

A mammográfiás vizsgálat már akár néhány milliméteres rosszindulatú elváltozást is kimutat, s mint a daganatos megbetegedéseknél általában, a mellráknál is kritikus fontosságú az idő, hogy mikor veszik észre. Ha időben, akkor jó esély van a gyógyulásra.

Nagyon fontos természetesen az önvizsgálat, azonban ez sajnos nem elég, hiszen nem mindig lehet tapintásos vizsgálattal felfedezni egy korai stádiumban lévő daganatot.

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy bizonyos daganatkezdemények egyáltalán nem tapinthatók, ezért semmiképp sem helyettesíthetik a mammográfiás vizsgálatot.

Természetesen a rendszeres szűrés mellett figyelni kell magunkra, s olyan elváltozás esetén, mint például csomó, váladékozás, vagy bőrelváltozás, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Magyarországon a hivatalos ajánlás szerint, panaszmentes esetben minden 45 és 65 év közötti nőnek kétévente el kellene mennie mammográfiás szűrővizsgálatra, de az orvosok többsége már negyven év fölött ajánlja a nőknek, hogy kezdjenek el szűrésekre járni, lehetőleg évente, életük végéig.

A statisztikák is azt mutatják, hogy a megkérdezett nők nagy része szerint a mammográfia nem jár különösebb fájdalommal, maximum kellemetlen. A pontosabb diagnózis érdekében fontos információ, hogy érdemes a szűrővizsgálatot a ciklus elejére, közvetlenül a menstruáció utáni napokra kérni.

A mammográfiát ellenzők arra hivatkoznak, hogy a vizsgálat sugárterheléssel jár, mely enyhén növelheti a daganatos elváltozások kialakulásának esélyét, de ez minden röntgenvizsgálatról elmondható.

Egy mammográfiás vizsgálat során olyan alacsony sugárdózist kapunk, amely nem aggasztó, arról nem is beszélve, hogy a mammográfiás képalkotás technikája folyamatosan fejlődik, így a vizsgálat ma már 30-40 százalékkal kevesebb sugárterheléssel jár, mint korábban.

A kockázat tehát minimális, ellenben egy időben felismert daganatos megbetegedéssel életet menthetünk.

Természetesen azoknál fokozottan indokolt a vizsgálat, ahol egyenes ági rokonnál már előfordult mellrákos megbetegedés.

Az egészségünk érdekében a kulcsszó a rendszeres szűrés. A legfontosabb, hogy amikor megkapjuk a meghívót a szűrővizsgálatra, mindenképp menjünk el! A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

A kevés alvás súlyos következménye

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban: bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Mellkasi fájdalom: mi okozhatja?

A mellkasi fájdalomról a legtöbb embernek a szívroham jut eszébe, azonban a mellkasi fájdalomnak nagyon sok oka lehet, néhány egészen banálistól az életveszélyesig.

A melatonin lehetséges mellékhatásai

Az alvási gondokkal küzdők közül nagyon sokan keresik az alternatív megoldásokat problémáik enyhítésére, és ezek közé tartozik a melatonin szedése is. Ennek azonban mellékhatásai is lehetnek.

Szikrázik a szemed? – ezek lehetnek az okok

Sokunkkal előfordult már, hogy a semmiből egyszer csak egy előugrott egy fényszikra, vagy egy gyorsan mozgó pont, de tulajdonképpen semmi sem mozog körülöttünk, csak a szemünk érzékeli ezt. Többféle oka is lehet, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A kontaminált vékonybél szindróma jelei

Sokszor hajlamosak vagyunk szervezetünk vészjelzéseit az elmúlt betegségekre, kiadós ünnepi étkezésekre vagy a mozgásszegény téli időszakra fogni, ám ha már hosszabb ideje fennálló panaszoktól szenvedünk, érdemes egy egyszerű vizsgálattal megbizonyosodnunk arról, nincs-e komolyabb betegségünk.