Menü

Fő a mértékletesség!

„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A mérsékelt alkoholfogyasztás hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek, azt gondolom ezzel nem mondtam újat, természetesen nem lehet általánosítani, óvatosan kell fogalmazzak, hiszen nem mindenki élveztheti még kis mennyiségben sem az alkoholt, a szívvédő hatások például csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek, ez pedig a népesség 15 százaléka.

A tanulmányok eredményeiből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi egészségvédő hatása, de csak a népesség kis százalékában.

Az alkoholfogyasztás szívre gyakorolt hatása mindig függ az elfogyasztott mennyiségtől és a fogyasztás gyakoriságától. A kis mennyiség nőknél napi egy pohár, férfiaknál két pohár alkoholt jelent, ezt minden egyes pohárral túllépve már növeljük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A vörösborról gyakran halljuk, hogy kis mennyiségben egészséges lehet, hiszen a borban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak maximum heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – s természetesen mindezt nem egyszerre elfogyasztva.

Sokak véleménye szerint a napi kis mennyiségű alkohol védi a szervezetet és jótékony hatású, mások ezzel a feltevéssel vitatkoznak.

Az biztos, hogy a túlzott alkoholizálás nagyon komoly pszichés és szociális betegségeket okozhat, a mérték az érték ebben a kérdésben is.

A kis mértékű borfogyasztásnál tehát az ínyenc, kulturált borivásra gondoljunk és nem pedig az alkoholfüggőségre.

Az alkoholfogyasztás nemcsak a mennyiségen múlik, a minőség is fontos. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságok csak a jó minőségű, valóban szőlőből erjesztett borra vonatkoznak, nem pedig a „pancsolt” vagy „tablettás” borokra.

Azok számára pedig, akik eddig nem fogyasztottak alkoholt, nem javasolt az alkoholfogyasztás elkezdése egészségük megőrzése érdekében. A feltételezett egészségügyi előny reményében tehát senki se kezdjen el inni, s azt is el kell mondani, hogy az alkoholban rengeteg kalória van – amelyek ráadásul „üres” kalóriák, néhány fajtájuk valóságos cukorbombát jelentenek. Semmilyen súlycsökkentő diéta esetén nem fér bele a fogyasztásuk még mértékkel sem, illetve a cukorbetegeknek is kerülendő.

A karácsony üzenete a rohanó világban

A karácsony minden évben különleges megállót jelent az idő sodrásában. Miközben a hétköznapokban határidők, értesítések és elvárások irányítják figyelmünket, az ünnep csendes, mégis határozott módon emlékeztet arra, hogy léteznek értékek, amelyek túlmutatnak a mindennapi teljesítménykényszeren.

Karácsony, az emberi kapcsolatok tükrében

A karácsony nem csupán egy dátum a naptárban, hanem egy morális és érzelmi origó, amelyhez évről évre visszatérünk, hogy újraértelmezzük kapcsolatainkat és önmagunkat

Pár nap karácsonyig – amikor már minden kicsit másképp számít

Három nap van karácsonyig. Mikor ezt írom már csak - vagy még - három nap. Ez az a furcsa időszak, amikor a naptár szerint még dolgozunk, a fejünkben viszont már rég a mézeskalács és a csillagszóró pattog. Az utcákon siető emberek kezében egyszerre van jelen a kapkodás és az ünnep ígérete, a boltokban pedig ugyanaz a kérdés kering: „Vajon még van időm mindent beszerezni?”

Az ünnepi asztal csapdái

Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.

A citrom szerepe a modern súlykontrollban

A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.