Menü

Fő a mértékletesség!

„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A mérsékelt alkoholfogyasztás hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek, azt gondolom ezzel nem mondtam újat, természetesen nem lehet általánosítani, óvatosan kell fogalmazzak, hiszen nem mindenki élveztheti még kis mennyiségben sem az alkoholt, a szívvédő hatások például csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek, ez pedig a népesség 15 százaléka.

A tanulmányok eredményeiből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi egészségvédő hatása, de csak a népesség kis százalékában.

Az alkoholfogyasztás szívre gyakorolt hatása mindig függ az elfogyasztott mennyiségtől és a fogyasztás gyakoriságától. A kis mennyiség nőknél napi egy pohár, férfiaknál két pohár alkoholt jelent, ezt minden egyes pohárral túllépve már növeljük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A vörösborról gyakran halljuk, hogy kis mennyiségben egészséges lehet, hiszen a borban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak maximum heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – s természetesen mindezt nem egyszerre elfogyasztva.

Sokak véleménye szerint a napi kis mennyiségű alkohol védi a szervezetet és jótékony hatású, mások ezzel a feltevéssel vitatkoznak.

Az biztos, hogy a túlzott alkoholizálás nagyon komoly pszichés és szociális betegségeket okozhat, a mérték az érték ebben a kérdésben is.

A kis mértékű borfogyasztásnál tehát az ínyenc, kulturált borivásra gondoljunk és nem pedig az alkoholfüggőségre.

Az alkoholfogyasztás nemcsak a mennyiségen múlik, a minőség is fontos. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságok csak a jó minőségű, valóban szőlőből erjesztett borra vonatkoznak, nem pedig a „pancsolt” vagy „tablettás” borokra.

Azok számára pedig, akik eddig nem fogyasztottak alkoholt, nem javasolt az alkoholfogyasztás elkezdése egészségük megőrzése érdekében. A feltételezett egészségügyi előny reményében tehát senki se kezdjen el inni, s azt is el kell mondani, hogy az alkoholban rengeteg kalória van – amelyek ráadásul „üres” kalóriák, néhány fajtájuk valóságos cukorbombát jelentenek. Semmilyen súlycsökkentő diéta esetén nem fér bele a fogyasztásuk még mértékkel sem, illetve a cukorbetegeknek is kerülendő.

Kutya a családban

Lakótelepen nőttem fel, sajnos soha nem volt háziállatom, így nem volt lehetőségem megtapasztalni, milyen érzés egy házi kedvenc a családban, ám költözésünk óta fontolgatom, hogy menhelyről hazaviszek egy kutyust.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

Egyre több az internetes csaló!

Mindig fontos felhívni a figyelmet az online csalásokra, de most különösen aktuális téma, hogy miért vigyázzanak a netes vásárlásokkal, hogyan ismerhetők fel az internetes csalók!

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.