Menü

Fő a mértékletesség!

„Nagy mértékben méreg, de kis mértékben orvosság?” Ki ne hallotta volna a mondást a régi öregektől. Egészséges az alkohol kis mennyiségben? Jót tesz a szívnek? Mennyi az annyi és kikre vonatkozik? Mai cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A mérsékelt alkoholfogyasztás hozzájárulhat bizonyos szívbetegségek megelőzéséghez.

Egy pohárka vörösbor kifejezetten jót tehet az egészségnek, azt gondolom ezzel nem mondtam újat, természetesen nem lehet általánosítani, óvatosan kell fogalmazzak, hiszen nem mindenki élveztheti még kis mennyiségben sem az alkoholt, a szívvédő hatások például csak azokra jellemzőek, akik egy bizonyos génvariációval rendelkeznek, ez pedig a népesség 15 százaléka.

A tanulmányok eredményeiből kiderült, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztásnak valóban van némi egészségvédő hatása, de csak a népesség kis százalékában.

Az alkoholfogyasztás szívre gyakorolt hatása mindig függ az elfogyasztott mennyiségtől és a fogyasztás gyakoriságától. A kis mennyiség nőknél napi egy pohár, férfiaknál két pohár alkoholt jelent, ezt minden egyes pohárral túllépve már növeljük a stroke, a szívelégtelenség és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

A vörösborról gyakran halljuk, hogy kis mennyiségben egészséges lehet, hiszen a borban lévő antioxidáns vegyület, a rezveratrol jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ám az orvosok ebből is csak maximum heti 4-5 pohár elkortyolását javasolják – s természetesen mindezt nem egyszerre elfogyasztva.

Sokak véleménye szerint a napi kis mennyiségű alkohol védi a szervezetet és jótékony hatású, mások ezzel a feltevéssel vitatkoznak.

Az biztos, hogy a túlzott alkoholizálás nagyon komoly pszichés és szociális betegségeket okozhat, a mérték az érték ebben a kérdésben is.

A kis mértékű borfogyasztásnál tehát az ínyenc, kulturált borivásra gondoljunk és nem pedig az alkoholfüggőségre.

Az alkoholfogyasztás nemcsak a mennyiségen múlik, a minőség is fontos. Az egészségre gyakorolt előnyös tulajdonságok csak a jó minőségű, valóban szőlőből erjesztett borra vonatkoznak, nem pedig a „pancsolt” vagy „tablettás” borokra.

Azok számára pedig, akik eddig nem fogyasztottak alkoholt, nem javasolt az alkoholfogyasztás elkezdése egészségük megőrzése érdekében. A feltételezett egészségügyi előny reményében tehát senki se kezdjen el inni, s azt is el kell mondani, hogy az alkoholban rengeteg kalória van – amelyek ráadásul „üres” kalóriák, néhány fajtájuk valóságos cukorbombát jelentenek. Semmilyen súlycsökkentő diéta esetén nem fér bele a fogyasztásuk még mértékkel sem, illetve a cukorbetegeknek is kerülendő.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Sütés nélküli kávés finomság gyorsan

Hétvégi ebéd után nagyon jól tud esni egy kávés édesség. Válogass kedvedre: a habkönnyű tiramisutól kezdve, keksztekercsen át a kávés kókuszgolyóig itt mindent megtalálsz!

A reishi gomba jótékony hatásai

A keleti gyógyászatban számos különböző növény- és gombafajtát használnak. Érdekes módon viszont, a reishi gomba különösen népszerűnek számít, mivel jó hatással van az egészségre: többek között megerősíti az immunrendszert és képes felvenni a harcot a rákos megbetegedésekkel is.