Menü

Természetes stresszoldó a golgotavirág

A golgotavirág nyugtalanság, ideggyengeség, alvási zavarok és szorongásos állapotok oldására javasolt gyógynövény. Biztonsággal fogyasztható, mellékhatások és függőség kialakulása nélkül, mutatja ezt az a tény is, hogy gyermekek számára is bátran adható.

Sokszor keverik más nyugtató hatású gyógynövényekkel, például orbáncfűvel, macskagyökérrel, citromfűvel vagy komlóval, ezek elegyeként kiemelten hatásos altató és nyugtató szer. Szerepe lehet a szívinfarktus megelőzésében, oldja a szorongásos állapotokat, és az állandó nyugtalanságot, idegességet. Antidepresszáns hatása mellett külsőleg égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére is alkalmazzák, kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító.

A golgotavirág hatóanyagai

Gyógyászati célokra a golgotavirág zöld növényi részét használják, kivonatát a friss növényből készítik. Nyugtató, szorongásoldó és antidepresszáns hatását elsősorban martol- és béta-karbolin-tartalmának köszönheti. Növényi immunanyagokat, flavonoidokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szervezet természetes védekező képességének növeléséhez, ezzel az immunrendszer erősítéséhez is hozzájárul. Harmala-alkaloidok és kumarinok, magvaiban pedig értékes olajok is találhatók.

A golgotavirág általános felhasználási területei:

alvási problémák természetes kezelése
nyugtalanság enyhítése, szorongásoldás
idegi eredetű problémák, tünetek csökkentése
fájdalomcsillapítás, görcsoldás
égési sérülések gyógyítása

bőrproblémák kezelése

A golgotavirág gyógyhatása

A golgotavirág hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak az elalvási nehézséggel együtt járó feszültség, nyugtalanság és ingerlékenység kezelésében. Általános nyugtató hatásával segíti a könnyebb elalvást, és kiegyensúlyozott, pihentető alvást biztosít, mely a napközbeni idegállapotra is jótékony, csillapító hatású.

Eredményesen és biztonságosan alkalmazható a depressziós tünetek enyhítésére, a kedélyállapot javítására, a szorongás oldására. Használják az alkoholizmus gyógyítása során kiegészítő kezelésekben is, az elvonási tünetek csökkentésére, az életminőség javítására. Az idegi eredetű emésztési zavarokra, például gyomoridegességre, gyakori hasmenésre, gyomorfájásra kúraszerű fogyasztása meghozhatja a gyógyulást, megelőzheti a gyomor- és a bélrendszer súlyosabb károsodását, megbetegedését.

Gyermekeknél elsősorban a figyelemhiányos, hiperaktivitási zavar, a nagyfokú nyugtalanság, idegesség, a szorongásos állapotok oldására javasolják, idegnyugtató hatásával az általános stressz csökkentésére, illetve megszüntetésére is alkalmas. Huzamosabb ideig fogyasztva sem alakít ki függőséget, és nincsenek káros mellékhatásai.

Külsőleg a golgotavirág főzetét égési sérülésekre, bőrgyulladások kezelésére használják, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásával rövid időn belül helyrehozza a szöveti károsodásokat.

Köhögéscsillapítóként is eredményes gyógynövény: az asztma, a bronchitis, továbbá más, köhögéssel járó felső légúti megbetegedéseknél alkalmazzák. Migrénes fejfájásra, a magas vérnyomás csökkentésére is fogyasztható.

A golgotavirágot forrázatként, teaként, tinktúraként, folyékony és száraz kivonat formájában is felhasználják. Finom íze miatt könnyen fogyasztható, más gyógynövényekkel is biztonsággal keverhető, ezzel fokozható nyugtató, szorongásoldó, altató, görcsoldó vagy fájdalomcsillapító hatása.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

Karotinoidok az időskori panaszok ellen

A karotinoidok javítják az életminőséget és elodázzák az időskori panaszok megjelenését. A normál aerob anyagcsere során is keletkeznek szabadgyökök, de nem is ez a fő probléma, hiszen megvan a szerepük a szervezetben. A gond akkor kezdődik, amikor stressz hatására hirtelen túl nagy mennyiségben lesznek jelen és biológiai károsodásokat okoznak.

Ez történne a testeddel, ha végleg leszoknál a kávéról

Ha nap, mint nap megiszunk egy csészével, egy idő után egyre többre van belőle szükségünk. De mi történik, ha teljesen abbahagyjuk a kávé fogyasztását?