Menü

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

Ha te is rutinos/krónikus halogató vagy, most megosztjuk veled a halogatás néhány mellékhatását, amelyek befolyással lehetnek az életedre. Talán segítenek kicsit átértékelni, és rávenni, hogy kevesebbet halogass, és hamarabb cselekedj.

Értékes időt veszítesz

Mennyi idő tűnhetett már el vajon az életedből azáltal, hogy halogattál? Extrém esetekben akár évekről is beszélhetünk. A pillanat, amikor rájössz, hogy évek reppentek el a fejed felett, egyáltalán nem megnyugtató. Ilyenkor jön a következő negatív érzelem, a megbánás.

A remek lehetőségek elszalasztása

Észrevetted már, hogy hány lehetőséggel nem éltél, amikor éppen lehetett volna? Talán fel sem tűnt, hogy az adott pillanatban egy-egy lehetőség nagy változást hozhatott volna az életedben. Általában van második esély, de nem garantált. A lehetőségeket az élettől kapod, és ha teheted, ragadd meg őket két kézzel, ahogy megjelennek!

Nem teljesíted a saját magadnak felállított célokat

Van az úgy, hogy elhatározol valamit, de mégsem viszed véghez? Ebben is a halogatás játssza a főszerepet. Igyekezz megtalálni az okát, miért jellemző rád a halogatás! Egy-egy cél elérésének elmulasztása talán egy jobb életúttól von meg. Ezért állj fel most, és tégy saját magadért!

Alacsonyabb önbecsülés

Egy ördögi kör, amiben találhatod magad. A halogatás csak ahhoz vezet, hogy még értéktelenebbnek fogjuk magunkat érezni, és önmagunkban kezdünk kételkedni. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy ha kevesebbre értékeljük magunkat, az alacsonyabb sikerrátához vezet, és azt is észre fogjuk venni, hogy önmagunkat tartjuk vissza bizonyos lépésektől, amiket normális esetben megtennénk.

A hírneved vagy becsületed sérülése

Ez a pont valakinek fontos, míg másoknak kevésbé. Ha folyton azt hajtogatod, hogy valamit meg fogsz tenni, és közben soha nem csinálsz semmit, csökkeni fog a becsületed, hiszen a legtöbben nem kedveljük az üres ígéreteket. Sajnos ez utóbbi is alacsony önbizalomhoz vezet, ami által egyre könnyebbé válik a halogatás, és egy idő után már magad sem lepődsz meg, hogy valamit csak mondasz, de sosem teljesíted. Talán néhányan el is fordulnak tőled, nem ajánlanak több lehetőséget, nem számítanak már rád.

De! Ha már most is megrögzött halogatóként ismernek, viszont szeretnél tenni ellene, legközelebb, ha valaki megkeres, minden erőddel és rendelkezésre álló eszközzel legyél azon, hogy a rád bízott feladatot időben teljesítsd! Néhány alkalom, és máris javulni fog a megítélésed, és ezáltal a szociális kapcsolataid is.

Ahelyett, hogy hagyod, hogy a halogatás vegye át az irányítást, ragadj magadhoz egy kis szabadidőt, és sajátíts el néhány technikát, hogyan menedzselheted az idődet jobban, hogy tudj magadnak segíteni, amikor a halogatás előjelei mutatkoznak. Ha nem megy egyedül, akkor pedig a kognitív viselkedésterápia jelenthet megoldást.

Fort Molnár Henriett

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.