Menü

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

A testbeszéd a kommunikációnk eszköztárának egyik legfontosabb tagja, mégis kevesen ismerik fel és ennél is kevesebben használják. Gyakorlatilag egész nap kommunikálunk, mivel kommunikáció a közlés bármilyen formája (testtartás, tekintet iránya, fejtartás, mimika, mozgás), de még a hallgatásnak is lehet jelentősége.

Ha definiálni akarjuk a testbeszédet, akkor ez egy közvetlen, non-verbális kommunikáció, aminek kódrendszere a mimika, a mozgás, a testtartás, a térköz és az öltözködés. Ezek egy részét tudjuk befolyásolni, mint például az öltözködést, esetleg a térközt, ha tudatosan állunk valakitől egy bizonyos távolságra, de vannak olyan apró jelek és gesztusok is, amiket tudat alatt produkálunk.

A mimika az arc mozgása, amivel akár a mondandónkat kiegészítve is közvetíthetünk információkat, de akár önmagában is bírhat kommunikációs értékkel. Akkor harmonikus és természetes valaki viselkedése, ha a mimikája valóban azt tükrözi, amit verbálisan is közvetít és a kettő párhuzamba állítható. Ez is például egy érdekes eleme a testbeszédnek, amit sokszor kihallgatásoknál is figyelnek, mivel könnyen leszűrhető belőle, ha valaki hazudik, vagy elhallgat valamit.

A testtartás és ezzel együtt a távolság, ami a két kommunikáló fél közt van szintén sokatmondó. Szorosan kapcsolódik a kar és kéz mozgásaihoz és tartásához. A kommunikáció során tartott távolság részben tanult, kultúrától függ, részben pedig tükrözi kapcsolatunkat a másik féllel. Közelebb áll például egy házastárs, egy családtag, mint egy barát vagy egy régi ismerős.

A megjelenés is éppoly fontos, mint az, ahogy viselkedünk. Függetlenül attól, hogy most épp egy állásinterjúra készülünk, egy moziba, vagy egy romantikus vacsorára, az alkalomtól függetlenül is át fog szűrődni a személyiségünk, hiszen mindenki tudatosan öltözködik úgy, ahogy. Az öltözék mellett a hajviselet, a kiegészítők, a jelvények és az egyenruha is hordozhat akár információt az adott személyről, némelyik kifejezetten fontos információ, de ugyanígy a stílusunkra, hangulatunkra és egyéniségünkre is utalhat megjelenésünk.

A testbeszéd tehát rengeteg információt közöl rólunk, sokszor tudat alatt. Érdekesség, hogy a kommunikáció verbális elemei - vagyis a szó, a nyelv, a beszéd és az írás – a közlések mindössze 35 %-át teszik ki, a non-verbális, vagyis a fentebb tárgyalt elemek pedig a 65 %-át, pedig éppen fordítva gondolnánk. Ebből is látszik, mennyivel több információ is lehetne a birtokunkban akkor, ha teljesen elsajátítanánk és ismernénk a testbeszéd „szókincsét”.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?