Menü

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Ha a szervezetünkben valami nincs rendben, például gyulladás áll fenn, vagy valamilyen betegség bujkál, akkor annak vannak jelei, úgy, mint hajhullás vagy bőrbetegségek, körömproblémák.

A köröm keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány mutatkozhat meg a körmeinket, ezért, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz.

Fehér foltok

Ez is gyakori elváltozás. A fehér foltok általában a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, esetleg veseproblémákra.

Törékeny körmök

Igen gyakori és sokféle oka lehet, ezért érdemes egy labort kérni, kivizsgáltatni magunkat. Kiderülhet pajzsmirigy probléma, vitaminhiány, nyomelem-, vagy ásványianyag hiány.

Barna csík a körmön.

Ha egy barna csík jelenik meg a körmök felületén, az a vese problémájára, gyengeségére utal. Urológus szakorvosnak érdemes megmutatni.

Behasadt körömlemez

A körömhasadás hasonló a köröm töredezéshez, mely valamilyen hiányra utal a szervezetben. Táplálkozásra érdemes odafigyelni, mert tápanyaghiány állhat fenn.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal jóra, ugyanis fertőzést jelezhet, vagy vérszegénységet, vashiányt. Egy laborvizsgálat sok mindenre fényt deríthet.

Sárgás elszíneződés

Amikor a köröm sárgás, vagy barnás színű és épp nem narancsot pucoltunk, vagy egy esetleges korábbi körömlakk maradványai, akkor körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Gödrök jelennek meg

Ezek a „lyukak” arra utalhatnak, hogy ekcéma vagy pikkelysömör állhat a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Domború formájú körmök

A domború körmök oka lehet genetikai, de állhat a háttérben májbetegség is, esetleg szív-, vagy tüdőprobléma, gyomor- és bélbetegség. Orvossal érdemes konzultálni erről.

Körmeink állapota sok mindent elárul a szervezetünk működéséről, gyakran jelezhetnek betegségeket, vitaminhiányt, nyomelem-, vagy ásványi anyaghiányt, különböző szervi bajokat, ezért, ha felszínük, alakjuk, színük, állapotuk megváltozik, érdemes egy labort elvégeztetni és a megfelelő orvost felkeresni, hogy a megfelelő kezelést mielőbb elkezdhessék.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.