Menü

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Ha a szervezetünkben valami nincs rendben, például gyulladás áll fenn, vagy valamilyen betegség bujkál, akkor annak vannak jelei, úgy, mint hajhullás vagy bőrbetegségek, körömproblémák.

A köröm keratinból áll, ami elszarusodott fehérje. Ásványi anyag- és vitaminhiány mutatkozhat meg a körmeinket, ezért, ha a következő tüneteket tapasztaljuk, akkor forduljunk orvoshoz.

Fehér foltok

Ez is gyakori elváltozás. A fehér foltok általában a gyomor és a bélrendszer megbetegedéseire utalhatnak, esetleg veseproblémákra.

Törékeny körmök

Igen gyakori és sokféle oka lehet, ezért érdemes egy labort kérni, kivizsgáltatni magunkat. Kiderülhet pajzsmirigy probléma, vitaminhiány, nyomelem-, vagy ásványianyag hiány.

Barna csík a körmön.

Ha egy barna csík jelenik meg a körmök felületén, az a vese problémájára, gyengeségére utal. Urológus szakorvosnak érdemes megmutatni.

Behasadt körömlemez

A körömhasadás hasonló a köröm töredezéshez, mely valamilyen hiányra utal a szervezetben. Táplálkozásra érdemes odafigyelni, mert tápanyaghiány állhat fenn.

Barázdák a körmödön

Ha keresztben húzódnak, az nem utal jóra, ugyanis fertőzést jelezhet, vagy vérszegénységet, vashiányt. Egy laborvizsgálat sok mindenre fényt deríthet.

Sárgás elszíneződés

Amikor a köröm sárgás, vagy barnás színű és épp nem narancsot pucoltunk, vagy egy esetleges korábbi körömlakk maradványai, akkor körömgombára utaló tünetről van szó. A legjobb, ha felkeresünk egy bőrgyógyászt.

Gödrök jelennek meg

Ezek a „lyukak” arra utalhatnak, hogy ekcéma vagy pikkelysömör állhat a háttérben. Érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

Domború formájú körmök

A domború körmök oka lehet genetikai, de állhat a háttérben májbetegség is, esetleg szív-, vagy tüdőprobléma, gyomor- és bélbetegség. Orvossal érdemes konzultálni erről.

Körmeink állapota sok mindent elárul a szervezetünk működéséről, gyakran jelezhetnek betegségeket, vitaminhiányt, nyomelem-, vagy ásványi anyaghiányt, különböző szervi bajokat, ezért, ha felszínük, alakjuk, színük, állapotuk megváltozik, érdemes egy labort elvégeztetni és a megfelelő orvost felkeresni, hogy a megfelelő kezelést mielőbb elkezdhessék.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.