Menü

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.

A hátrahajló méh nem betegség, hanem a méh elhelyezkedésének egy anatómiai változata, mely a nők 20-25%-át érinti. A méh egy körte alakú, üreges, izmos szerv, mely a méhnyakkal kapcsolódik a hüvelyhez.

A méh elhelyezkedése

A méhtest a nők nagy részénél a méhnyakhoz képest körülbelül 45%-kal előrehajlik, de ettől gyakran akadnak eltérések. Van, akinek jobban előredől a méhe, van, akinek szinte egyenes pozícióban helyezkedik el, illetve van, akinek hátradől. Ez utóbbi pozíciót hívják hátrahajló méhnek, ilyenkor a méhnyak az elülső hüvelyfal felé mutat, a méh test pedig a végbél irányába hajlik. Amennyiben a hátrahajló méh alkati sajátosság, és nem társul mellé valamilyen nőgyógyászati probléma, semmilyen negatív hatása nincs sem a terhességre, sem a teherbeesésre!

Hogyan ismerhető fel a hátrahajló méh?

A hátrahajló méh diagnózisa általában egy rutin kismedencei vizsgála, vagy ultrahang során derül ki. Gyakori probléma, hogy az orvosok szimplán közlik a diagnózist, magyarázat nélkül, vagy megijesztik a pácienst azzal, hogy nehezen eshet teherbe. Ez a nézet azonban elavult!

Okozhat-e a hátrahajló méh tüneteket?

A legtöbb nőnek, akinek hátrahajló méhe van, semmilyen erre utaló tünete nincsen. Ritkább esetben a következő tünetekről számolnak be:

Fájdalom szexuális együttlét közben, melyet leggyakrabban akkor tapasztalnak, ha a nő van felül

Fájdalmasabb menstruáció

Ritkán tampon felhelyezési nehézségek

A hátrahajló méh okai

A hátrahajló méh gyakran alkati, öröklött sajátosság. Ilyen esetekben a hátrahajló méh sem a teherbeesés, sem a terhesség során nem okoz semmilyen problémát. Ugyanakkor előfordul, hogy egyéb okok miatt változik meg a méh pozíciója.

Ilyen okok lehetnek:

Korábbi gyulladások következményeként hegszövet jött létre, mely összeforrhat más anatómiai képletekkel

Endometriosis: a ményálkahártya kóros elburjánzása, mely összenőve a medencében található anatómiai képletekkel a méhet egy hátrafelé hajló pozícióba húzza

Mióma: ez a jóindulatú, kötőszövetből és izomból álló sejtburjánzás eltolhatja a méhet hátsó pozícióba

Régebbi kismedencei műtét: szintén hegesedést okozhat

Korábbi terhesség(ek): Bizonyos esetekben a méhet tartó szalagok túlzottan megnyúlnak a terhesség alatt, és nem húzódnak eléggé össze. Emiatt a méh pozíciója megváltozhat.

Ha a fent ismertetett okoból a méh hegesedése következik be, és összenő a környező szövetekkel, letapadt méhről beszélünk. Sajnos ebben az esetben kisebb műtéttel korrekcióra van szükség.

A hátrahajló méh veszélyei

A retroflexio akkor okozhat problémát, ha a hüvely tartóereje meggyengül. Ez megtörténhet terhesség után, nagy terhelés vagy kóros túlsúly esetén. Ilyenkor a méhszáj megereszkedik, lejjebb kerül és úgynevezett méhsüllyedés alakulhat ki. De erre is van megoldás!

A probléma megelőzésére és kezelésére (általában egyébként is minden nőnek) javasolt medencefenék erősítő Kegel gyakorlatokat végezni, vagy bejelentkezni intimtornára.

Ha csak a következő két gyakorlatot végzed rendszeresen, máris sokat tettél az egészségedért!

Feküdj a hátadra, a térdek legyenek behajlítva, a lábfejek a talajon. Lassan húzd az egyik térded a mellkasodra, finom nyomást gyakorolva rá. Tartsd ezt a pozíciót majd válts lábat!

Feküdj a hátadra, a karjaidat tartsd lazán magad mellett. Szívd be a levegőt és ezzel együtt emeld fel a fenekedet a talajról. Tartsd meg, majd engedd le. 10-15 ismétlés szükséges Reméljük, sikerült egy kicsit eloszlatni az aggodalmadat!

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.