Menü

Egészséges túrós desszertek nyomában

A túró rengeteg kalciumot és foszfort tartalmaz, ezért a gyerekeknek, serdülőknek és csontritkulásban szenvedő betegeknek érdemes minél többet enniük belőle. Nem kell aggódnod a túró kalóriatartalma miatt sem, hiszen 100 gramm túróban csupán 110 kcal van. Ezt a könnyen emészthető, laktató tejterméket tehát akár egy diétás étrendbe is beillesztheted!

Túróhab erdei gyümölccsel

Hozzávalók:

25 dkg túró

30 dkg erdei gyümölcs keverék (mirelit)

1 dl joghurt

5 dkg barnacukor

1 vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)

2 tojásfehérje

Elkészítés:

A gyümölcsöket olvaszd ki, a túrót egy finom lyukú szűrőn törd át, majd alaposan keverd össze a joghurttal. Az erdei gyümölcs keveréket édesítsd ízlésed szerint, majd aprítsd össze botmixerrel vagy turmixgépben! Add a túrót a gyümölcshöz, és alaposan keverd össze a kettőt! A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd forgasd bele a keverékbe. Az elkészült túróhabot jól lehűtve, poharakban tálald!

Tipp: A nyers tojásfehérje miatt a gyümölcsös túróhabot csak frissen fogyaszd! A boltban kapható, mesterséges anyagokkal teli túrós édességek helyett, ha teheted, inkább ezzel a könnyen elkészíthető, kímélő túrós finomsággal lepd meg a családod!

Túrógombóc – kicsit másképp

Hozzávalók:

50 dkg félzsíros túró

2 tojás

20 dkg durum búzadara

1 csomag vaníliáscukor (helyette használhatsz pici mézet is)

egy kevés oliva olaj

zsemlemorzsa

light gyümölcsdzsem

Elkészítés:

A túrót keverd össze a búzadarával és a felvert tojásokkal, majd tedd a masszát néhány órára a hűtőbe. A pihentetés után a túrós keverékből formázz gombócokat, és ezeket főzd enyhén olajos vízben kb. 8-10 percig! Amíg a gombócok megfőnek, egy kevés olajon pirítsd meg a zsemlemorzsát, és a túrógombócokat ebbe forgasd bele! A hagyományos tejfölös-porcukros feltét helyett ezúttal light gyümölcslekvárt tegyél rá – ez a túrógombócnak egy szokatlan, friss ízt kölcsönöz, és az étel kalóriatartalma is sokkal alacsonyabb lesz majd!

Tipp: Bár a túrógombóc nem tartozik a legkímélőbb ételek közé, ez a durum búzadarából készült változat rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, ezért időnként bátran kísérletezz vele!

Mandulás-kókuszos túrógolyó

Elkészítés:

25 dkg túró

15 dkg barnacukor

1 csomag vaníliáscukor (helyette használatsz pici mézet is)

30 dkg kókuszreszelék

10 dkg mandula

Elkészítés:

Az áttört túrót keverd össze a barnacukorral és a vaníliáscukorral, majd hagyd állni a keveréket kb. tíz percig! A túrós masszából ezután formázz golyócskákat úgy, hogy a mindegyiknek tegyél egy szem mandulát a közepébe (ha a mandulaszemeket forró vízbe mártod, akkor a barna héj könnyen lejön róluk)! A golyócskákat ezután forgasd meg kókuszreszelékben, majd egy nagy tálcára vagy tálba pakold be őket!

Végre egy villámgyorsan elkészíthető, egészséges és könnyű desszert, ideális finomság, ha egy barátnőd váratlanul bejelentkezik hozzád!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.