Menü

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

A Mikulásgyár hitvallása, szellemisége a segítésből, a szolidaritásból fakad. A Mikulásgyár kezdeményezése számomra azért is szimpatikus, mert nem kér emelt díjas sms-t, vagy készpénzt, tesz közzé bankszámlaszámot. Amit a másokat megsegítő Mikulásgyár szeretne, az elsősorban tartós élelmiszer, tisztító- és tisztálkodási szerek, édesség.

A Mikulásgyár hitvallásában benne van, hogy nem tesz különbséget az emberek között, egyszerűen csak segít, a mi segítségünkkel.

A rászorultaknak leginkább tartós élelmiszerre van a legnagyobb szüksége, így amivel segíthetjük őket, az konzerv, tészta, liszt, cukor, rizs, krumpli, alma, olaj, víz, édesség. A rászorulóknak elsősorban tartós élelmiszerre, tisztító- és tisztálkodási szerekre van szükségük, továbbá jó minőségű, ruhára, játékra, könyvre.

A Magyar Posta közreműködésével idén lehet segíteni a rászorulókat az ünnepek közeledtével. Az adományozók nagyon sok postán leadhatják zárt dobozukban az adományaikat, december 1 és december 21 között, melyeket országszerte a legtöbb postán térítésmentesen, becsomagolás nélkül átvesznek, amennyiben ráírtuk látható nagy betűkkel, hogy Mikulásgyár.

Önkéntesként is lehet segíteni a Mikulásgyár munkáját, ehhez minden szükséges információt megtalálnak a weboldalukon. A Mikulásgyár önkéntesei két műszakban dolgoznak, 8:30-15:00 és 14:30-21:00 óra között.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete már a kezdetektől előkészítője és megvalósító partnere a Mikulásgyár karácsonyi adománygyűjtő akciónak.

Nekünk lehet csak apróság az adomány, de a hátrányos helyzetűeknek azonban sokkal szebbé és boldogabbá tehetjük az ünnepet.

Mint említettem az idei évben a Mikulásgyár 2021. december 01-től december 21-ig a postahivatalokon keresztül érhető el, illetve Budapesten a Dózsa György úton a Múzeum Mélygarázs feletti Promenád területén, minden nap 9-21 óra között.

A https://mikulasgyar.hu/ oldalon olvashatóak a hivatalos Mikulásgyár-gyűjtőpontok:

- a budapesti 56-osok tere

- a bevásárlóközpontok közül egyedüliként a Pólus Center, 10.00 és 19.00 óra között

- országszerte a legtöbb posta

Idén Németországban is több gyűjtőpontja nyílik a Mikulásgyárnak.

Mint a bevezetőben említettem, a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja, mely olyan rendezvénynek biztosít helyszínt, melyen kézműves gyermekfoglalkoztatóval, olvasósarokkal, mesepostával, sok gyermekelőadással, könnyűzenei koncertekkel, közéleti beszélgetéssel, valamint ünnepi hangulattal várják az adományozókat.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.