Menü

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Ha megnézünk egy kisgyereket, azt látjuk, hogy a gyerekek nem idegeskednek az ünnepi készülődéssel járó változások miatt, nem veszik át a karácsony előtti sürgés-forgás stresszét, bár az ünnep eljövetelekor bizony a túl sok inger hatására nyűgössé válhatnak, a rokonok látogatása, az utazás, ingerültséget válthat ki, a folyamatos öltözködés, autózás, kiszállás-beszállás, a napirend felborulását okozhatja, ami rossz alváshoz, nyűgösködéshez vezethet.

A napjainktól eltérő ünnepi napok változást hoznak, mind az evésben, mind az alvásban, játékidőben, sétában, napi rutinban, ezeknek pedig a kicsiknél kellemetlen következménye lehet. Mert mondjuk elmarad a kicsi délelőtti megszokott sétája, csúszik a nap, már nem alszik jól ebéd után, ezért délután nyűgösebb, este pedig átbillen és már olyan fáradttá válik, hogy amiatt nem alszik el könnyen, hiába kimerült.

Az ünnepek arról szólnak, hogy megpróbálunk kicsit rugalmasabbak lenni, nem vesszük annyira a szívünkre, ha a gyermek a délutáni alvása elmarad, csúszik, ellenben háromszor annyi édességet majszol el, mint amit szerettünk volna. Az ünnep olykor erről is szól.

Azzal lehet kicsit könnyebben venni az akadályokat, ha a rokonok látogatását az alvásidőhöz igazítjuk, akkor sok kellemetlen percet elkerülhetünk, hiszen a kicsi kipihentebben fogadja a vendégeket és fáradt ördögfióka helyett kipihent bűbájos angyalka lesz. (vagy nem)

Mindenesetre tartsuk tiszteletben a kicsik szokásait.

Nem gond a plusz sütemény, de ha ételallergiája van, nekünk kell figyelni arra, hogy a rokonságban ne kerüljön hozzá olyan falat, ami a megbetegedését okozhatja és tájékoztassuk a rokonokat, hogy kerüljék el a gyermek etetését, hagyják azt a szülőkre.

Hogy ne az ügyeleten kössünk ki szenteste, úgy vigyázzunk, hogy a karácsonyfa biztonságosan legyen elhelyezve, továbbá ne hagyjunk elöl a felfordulásban gyufát, ollót vagy más veszélyes dolgot. Veszélyes kísértés a mécses és az adventi koszorú is, vigyázzunk a kicsikre, mert képesek bármikor bármire felmászni, hogy elérjék a kíváncsiságuk tárgyát, a baj pedig hamar megvan.

Illatmécses, égő gyertya nem való a gyerekszobába. Még véletlenül sem, nehogy ottfelejtsük.

A karácsony stresszmentesítéséről és biztonságosságáról nekünk kell gondoskodni. Sem cukrászok, sem lakberendezők, sem szakácsnők nem vagyunk, nem várja el senki, hogy azok legyünk. Ne hagyjuk, hogy az örömteli pillanatokat idegeskedés rontsa el, nem érdekes egyáltalán, hogy nem pucoltunk ablakot (én se fogok) és az sem zavar senkit, ha megreped a bejgli, senkit nem érdekel a családból, ha nem ragyog minden otthon, az sokkal fontosabb, hogy ne csak külsőségekben készüljünk az ünnepekre, ne csak a közösségi oldalakon mosolyogjunk teljes harci díszben, hanem otthon éljük meg az ünnepet. Együtt. Békében.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.