Menü

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Ha megnézünk egy kisgyereket, azt látjuk, hogy a gyerekek nem idegeskednek az ünnepi készülődéssel járó változások miatt, nem veszik át a karácsony előtti sürgés-forgás stresszét, bár az ünnep eljövetelekor bizony a túl sok inger hatására nyűgössé válhatnak, a rokonok látogatása, az utazás, ingerültséget válthat ki, a folyamatos öltözködés, autózás, kiszállás-beszállás, a napirend felborulását okozhatja, ami rossz alváshoz, nyűgösködéshez vezethet.

A napjainktól eltérő ünnepi napok változást hoznak, mind az evésben, mind az alvásban, játékidőben, sétában, napi rutinban, ezeknek pedig a kicsiknél kellemetlen következménye lehet. Mert mondjuk elmarad a kicsi délelőtti megszokott sétája, csúszik a nap, már nem alszik jól ebéd után, ezért délután nyűgösebb, este pedig átbillen és már olyan fáradttá válik, hogy amiatt nem alszik el könnyen, hiába kimerült.

Az ünnepek arról szólnak, hogy megpróbálunk kicsit rugalmasabbak lenni, nem vesszük annyira a szívünkre, ha a gyermek a délutáni alvása elmarad, csúszik, ellenben háromszor annyi édességet majszol el, mint amit szerettünk volna. Az ünnep olykor erről is szól.

Azzal lehet kicsit könnyebben venni az akadályokat, ha a rokonok látogatását az alvásidőhöz igazítjuk, akkor sok kellemetlen percet elkerülhetünk, hiszen a kicsi kipihentebben fogadja a vendégeket és fáradt ördögfióka helyett kipihent bűbájos angyalka lesz. (vagy nem)

Mindenesetre tartsuk tiszteletben a kicsik szokásait.

Nem gond a plusz sütemény, de ha ételallergiája van, nekünk kell figyelni arra, hogy a rokonságban ne kerüljön hozzá olyan falat, ami a megbetegedését okozhatja és tájékoztassuk a rokonokat, hogy kerüljék el a gyermek etetését, hagyják azt a szülőkre.

Hogy ne az ügyeleten kössünk ki szenteste, úgy vigyázzunk, hogy a karácsonyfa biztonságosan legyen elhelyezve, továbbá ne hagyjunk elöl a felfordulásban gyufát, ollót vagy más veszélyes dolgot. Veszélyes kísértés a mécses és az adventi koszorú is, vigyázzunk a kicsikre, mert képesek bármikor bármire felmászni, hogy elérjék a kíváncsiságuk tárgyát, a baj pedig hamar megvan.

Illatmécses, égő gyertya nem való a gyerekszobába. Még véletlenül sem, nehogy ottfelejtsük.

A karácsony stresszmentesítéséről és biztonságosságáról nekünk kell gondoskodni. Sem cukrászok, sem lakberendezők, sem szakácsnők nem vagyunk, nem várja el senki, hogy azok legyünk. Ne hagyjuk, hogy az örömteli pillanatokat idegeskedés rontsa el, nem érdekes egyáltalán, hogy nem pucoltunk ablakot (én se fogok) és az sem zavar senkit, ha megreped a bejgli, senkit nem érdekel a családból, ha nem ragyog minden otthon, az sokkal fontosabb, hogy ne csak külsőségekben készüljünk az ünnepekre, ne csak a közösségi oldalakon mosolyogjunk teljes harci díszben, hanem otthon éljük meg az ünnepet. Együtt. Békében.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.