Menü

Andropauza – azaz a férfi változókor

Igaz, kicsit több, mint 80 éve tudunk az andropauza, azaz a férfi változókor létezéséről, azonban még ma is keveset hallani erről a természetes biológiai folyamatról. Míg nőknél jól ismert tünetei vannak és számos praktikát és tippet olvashatunk ezek enyhítéséről és kezeléséről, addig a férfiak esetében kevésbé látványos változásról van szó és nem is hallani annyit róla.

A férfiak esetében a szervezetnek ez a fajta hormonális „takarékra állása” sokkal lassabb folyamat, mint a nők esetében. Utóbbi mindössze pár évig tart, míg férfiaknál akár több évtizedig is elhúzódhat. Akár 40 éves kor körül elkezdődhet, ám azért nem érezhető különösebb hatása ilyen korán, mert nagyon lassan megy végbe. A vér tesztoszteron koncentrációja évente csak 1%-kal csökken átlagosan, ami azt is jelentheti, hogy 60, vagy akár 80 éves korban esik csak ki a normális tartományból az érték.

Az alacsony tesztoszteron-szint tünetei közé tartozik a nők esetében is megfigyelhető libidó csökkenés, fáradékonyság és a hőhullámok. Ezek mellett megfigyelhető a merevedési zavar, impotencia, test- és szeméremszőrzet megritkulása, hasi elhízás, illetve a csökkenő izomtömeg. Másodlagos tünetként jelentkezhet vérszegénység, demotiváltság, a koncentrációképesség és a memória romlása, valamint hangulatingadozás, depresszió és alvászavarok.

A tesztoszteronszint csökkenése egyéb betegségek kockázatát is megemelik, ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás is. Persze a kor előrehaladtával ezek közül a tünetek közül sokat okozhat akár más betegség, vagy akár a túlsúly is, így mindenképpen fontos tényező az egészséges életmód és a rendszeres mozgás, ami segíthet az egész folyamatot lelassítani.

Különösen jó hatással van a D-vitamin, az omega-3 zsírsav és a szénhidrátban szegény, fehérjében pedig gazdag ételek fogyasztása, mivel ezek csökkentik a vérben az SHBG fehérje mennyiségét. Az SHBG fehérje a változókor hatására jelenik meg a vérben és megköti a szabad tesztoszteront, így csökkentve annak mennyiségét a vérben.

Kimutatták azt is, hogy a testmozgás stimulálja a tesztoszterontermelést, ám nem a hosszú kardió edzések, amik hosszú ideig fokozottan veszik igénybe az összes nagyobb izmunkat, sokkal inkább a súlyzós, izometrikus edzés a legmegfelelőbb erre. A szexuális aktivitás is növeli a tesztoszterontermelést, viszont, ha alacsony a hormon szintje, akkor a nemi vágy is csökken.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Mi az a rosacea?

Sokan azt hiszik, csak érzékeny a bőrük vagy egyszerűen nem bírja a kozmetikumokat, pedig lehet, hogy épp a Rosacea okozza.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Alvásproblémákat is gyógyít a levendula

Bár hazánkban a levendulát többnyire csak dísznövényként tartjuk, esetleg süteményekhez használjuk, nem feledkezhetünk meg gyógyító hatásairól sem. A valódi vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény

Mit jelent, hogy egy termék organikus és parabénmentes?

Nagy divatjukat élik és nagyon népszerűek a bio, az organikus, a parabénmentes termékek. Vajon mit jelentenek pontosan ezek a fogalmak?