Menü

Andropauza – azaz a férfi változókor

Igaz, kicsit több, mint 80 éve tudunk az andropauza, azaz a férfi változókor létezéséről, azonban még ma is keveset hallani erről a természetes biológiai folyamatról. Míg nőknél jól ismert tünetei vannak és számos praktikát és tippet olvashatunk ezek enyhítéséről és kezeléséről, addig a férfiak esetében kevésbé látványos változásról van szó és nem is hallani annyit róla.

A férfiak esetében a szervezetnek ez a fajta hormonális „takarékra állása” sokkal lassabb folyamat, mint a nők esetében. Utóbbi mindössze pár évig tart, míg férfiaknál akár több évtizedig is elhúzódhat. Akár 40 éves kor körül elkezdődhet, ám azért nem érezhető különösebb hatása ilyen korán, mert nagyon lassan megy végbe. A vér tesztoszteron koncentrációja évente csak 1%-kal csökken átlagosan, ami azt is jelentheti, hogy 60, vagy akár 80 éves korban esik csak ki a normális tartományból az érték.

Az alacsony tesztoszteron-szint tünetei közé tartozik a nők esetében is megfigyelhető libidó csökkenés, fáradékonyság és a hőhullámok. Ezek mellett megfigyelhető a merevedési zavar, impotencia, test- és szeméremszőrzet megritkulása, hasi elhízás, illetve a csökkenő izomtömeg. Másodlagos tünetként jelentkezhet vérszegénység, demotiváltság, a koncentrációképesség és a memória romlása, valamint hangulatingadozás, depresszió és alvászavarok.

A tesztoszteronszint csökkenése egyéb betegségek kockázatát is megemelik, ilyenek például a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás is. Persze a kor előrehaladtával ezek közül a tünetek közül sokat okozhat akár más betegség, vagy akár a túlsúly is, így mindenképpen fontos tényező az egészséges életmód és a rendszeres mozgás, ami segíthet az egész folyamatot lelassítani.

Különösen jó hatással van a D-vitamin, az omega-3 zsírsav és a szénhidrátban szegény, fehérjében pedig gazdag ételek fogyasztása, mivel ezek csökkentik a vérben az SHBG fehérje mennyiségét. Az SHBG fehérje a változókor hatására jelenik meg a vérben és megköti a szabad tesztoszteront, így csökkentve annak mennyiségét a vérben.

Kimutatták azt is, hogy a testmozgás stimulálja a tesztoszterontermelést, ám nem a hosszú kardió edzések, amik hosszú ideig fokozottan veszik igénybe az összes nagyobb izmunkat, sokkal inkább a súlyzós, izometrikus edzés a legmegfelelőbb erre. A szexuális aktivitás is növeli a tesztoszterontermelést, viszont, ha alacsony a hormon szintje, akkor a nemi vágy is csökken.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

A fogszuvasodás következményei

A fogainkat leggyakrabban érintő probléma a fogszuvasodás, nem véletlen, hogy tulajdonképpen népbetegségről beszélhetünk. Nem is csoda, hogy az idősebb korosztály mintegy fele teljesen fogatlan, de sok gyermek esetében is, már több maradó fog hiánya figyelhető meg.

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás.

Az étkezési kovaföld egészségügyi előnyei

Mi az, ami elsőre eszedbe jut a mentáról? Talán az édes illata és hűvös íze. A mentol az, ami a menta karakteres aromáját adja. Levelét frissen vagy szárítva teák, italok, zselék, fagylaltok, szirupok ízesítésére használják.