Menü

Környezetbarát takarítás - vegyszermentesen

A környezetbarát takarításra talán sokan gondolnak úgy, mint valami drága úri passzióra, azonban sem nem úri dolog, sem nem drága, pont az a lényege, hogy számos vegyszert nem veszünk meg. Szerencsére a takarításban is egyre több környezetbarát alternatíva van, mellyel nemcsak a földet óvhatjuk, hanem saját és családunk egészségét is és még spórolhatunk is vele.

Örömmel látom, hogy egyre többen vagyunk, akiknek fontos, hogy minél kevesebb vegyszerrel vegyük körbe magunkat. Tisztítószerek közül is sok olyan hazai márka közül választhatunk, amelyek biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát kínálnak.

A környezetbarát takarítás célja nemcsak a környezetünk védelme, hanem allergiás megbetegedések elkerülése is.

Azt bátran le merem írni, hogy a takarítást mi nők végezzük (tisztelet a kevés kivételnek) ezért a legtöbb tisztítószer reklám nekünk szól, csak azok éppen nem természetesek és egészségesek, tehát nem igazán felelnek meg sem egészségügyi, sem környezetvédelmi szempontból.

A túlzott higiénia így hosszú távon egyébként is ártalmas lehet, elvégre az otthonunknak nem kell egy kórházhoz hasonlóan fertőtlenítettnek és sterilnek lennie.

Nézzük a természetes tisztítószereinket!

A fából készült bútorok hálásak lesznek érte, ha lenolajjal ápoljuk évente egyszer vagy kétszer.

A citromsav a takarítás nagymestere, a hatása az ecetéhez hasonló.

Az ecetsav tökéletes ellenszere a vízkőnek, mellyel az egész fürdőszoba csillogó lesz, a járványos időben pedig - antibakteriális és vírusölő hatásának köszönhetően - kiváló fertőtlenítőszer.

A molyok elűzésére a levendula és a szegfűszeg, vagy a babérlevél a legjobb természetes módszer, a kellemetlen szagok ellen pedig a kávézaccot érdemes bevetni, mely magába szívja a rossz szagokat.

Ami a textíliákon lévő foltokat illeti, a kárpitozott bútorokra, kanapékra szódabikarbónát szórva, majd egy éjszakát állni hagyva, reggel leporszívózva nagyon jó eredményt érhetünk el.

A sütő makacs zsírfoltjait is szódabikarbónával tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani, ha 20 percig hagyjuk a foltokon, majd nedves ronggyal letöröljük, akkor garantáltan meg tudjuk tisztítani a felületet.

Ha valakinek van kedve és ideje, energiája, akkor maga is készíthet otthon takarítószert ecetből, szódabikarbónából, citromból, illóolajokból, ehhez a netről számtalan ötletet lehet találni. Ezekkel valóban környezet- és egészségbarát vegyszereket használunk a háztartásunkban.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?

Farsangi hagyományok és népszokások

A farsang a vízkereszttől húshagyókedd éjfélig, és a nagyböjtig tartó 40 napos időszak. Hagyományosan a vidám lakodalmak, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemzik. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény vallás szempontjából semmilyen hivatalos ünnep nem kötődik hozzá. Alapvetően csak néphagyományokra épül.

Érdekességek és tévhitek a balkezességről

Az emberek zöme jobb- vagy balkezes, de van, akinek mindkét keze ügyes. A balkezességről számos érdekesség elmondható és sok tévhit kering, erről szól mai cikkünk.

Gyógynövények a testi-lelki békéért

A testi-lelki harmóniát nem mindig könnyű megőrizni, ám szerencsére itt is segítségül hívhatjuk a természetet. A lelki béke fenntartásához elengedhetetlen, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, engedelmeskedjünk is nekik. A gyógyulási folyamatot hatékony feszültségoldó növényekkel is megtámogathatjuk.