Menü

Tippek a korán kelés átállásához

Az öt órai ébredés és a hatékonyság kifejezések közé szinte egyenlőségjel került, hiszen mennyire jó érzés már délelőtt azt érezni, hogy produktívak vagyunk: letudtuk az edzést, feltöltődtünk jóga közben, haladtunk a szerelemprojektünkkel vagy nyugalomban tudtunk dolgozni pár órát, mielőtt elkezdtek volna záporozni az emailek és a telefonhívások.

Na igen. De, mint minden, a korán kelésre való átállás sem megy egyik napról a másikra.

1. Adj magadnak néhány napot az átállásra
A korán kelés segít abban, hogy legyen néhány jól elkülönített órád reggel, amikor csak a legfontosabb projektedre koncentrálsz. A szundi gomb újra és újra megnyomásának kiküszöbölésére Collins már a hajnali kelés előtt is a régi jól bevált trükkhöz folyamodott: másik szobába tette az ébresztőóráját, de még ilyenkor is azon gondolkozott az íróasztalánál ülve, hogy mi a fenéért van ébren már napkelte előtt. Neki két dolog segített: a kávé és a to-do-listája.

2. Ne várd, hogy mások megértsenek
Ahhoz, hogy már hajnalban be tudd indítani a napot, fontos, hogy a lefekvés is korán történjen (kivéve, ha te is azok közé tartozol, akiknek elég 4 óra alvás). Ha másokkal laksz, nem várhatod el tőlük, hogy veled együtt elcsendesedjenek csak azért, mert te már 9-kor befekszel az ágyba.

3. Legyél következetes hétvégén is

Tegyük fel, hogy már zsinórban ötödik nap keltél korán. Aztán jön a hétvége: ha péntek este kocsmázol vagy bulizol, valószínűleg szombaton sem fog 7 előtt kidobni az ágy. De az is lehet, hogy arra használod a hétvégét, hogy a hét közben kimaradt órákat pótold.

4. A korán keléstől nem leszel jobb ember
Hajnalban kelni jó ötlet, ha a főállásod mellett van egy másik projekt, amin dolgozol, vagy ha edzeni, írni szeretnél azelőtt, hogy beindulna a nap. Korán kipipálni dolgokat jó érzés, de bármit is sugall a Facebook vagy az Instagram, attól, hogy korán kelsz, még nem leszel jobb ember. A hatékonyság és a korán kelés nem feltétlenül jár kéz a kézben, rengeteg olyan hatékony ember van, aki inkább az esti vagy éjszakai órákban aktív. Ha több szabadidőd van vagy rugalmas az időbeosztásod, a korán kelés segíthet, de nem elengedhetetlen egy hatékony naphoz. Ha van egy jól bevált reggeli rutinod, ami segít abban, hogy elkezdődjön a nap, tarts ki inkább emellett.

5. Ha már a vekker!

Ha lehet, az ébresztőt ne elérhető közelségbe tedd le este! Ha kicsit távolabb helyezed el a telefonod, vagy az órát, kénytelen leszel felkelni, és kinyomni a csipogást, vagy a kellemes dallamot! És ha egyszer felkeltél, már biztos nem fekszel vissza!

6. A pihentető alvás érdekében!
Legyen egy esti rituáléd, amit minden lefekvés előtt követhetsz. Ha lehet, lefekvés előtt ne dolgozz, ne tévézz, ne telefonozz. Inkább beszélgess a pároddal, olvass, hallgass kellemes zenét!

7. Tervezz!
Akár fejben, akár tettekkel is előkészítheted, megtervezheted a következő napot, annak feladatait.

Készíts elő mindent, amit lehet: a másnapi ruhádat, reggelid, tízóraid, táskádat, munkában használatos holmikat.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.