Menü

Tippek a korán kelés átállásához

Az öt órai ébredés és a hatékonyság kifejezések közé szinte egyenlőségjel került, hiszen mennyire jó érzés már délelőtt azt érezni, hogy produktívak vagyunk: letudtuk az edzést, feltöltődtünk jóga közben, haladtunk a szerelemprojektünkkel vagy nyugalomban tudtunk dolgozni pár órát, mielőtt elkezdtek volna záporozni az emailek és a telefonhívások.

Na igen. De, mint minden, a korán kelésre való átállás sem megy egyik napról a másikra.

1. Adj magadnak néhány napot az átállásra
A korán kelés segít abban, hogy legyen néhány jól elkülönített órád reggel, amikor csak a legfontosabb projektedre koncentrálsz. A szundi gomb újra és újra megnyomásának kiküszöbölésére Collins már a hajnali kelés előtt is a régi jól bevált trükkhöz folyamodott: másik szobába tette az ébresztőóráját, de még ilyenkor is azon gondolkozott az íróasztalánál ülve, hogy mi a fenéért van ébren már napkelte előtt. Neki két dolog segített: a kávé és a to-do-listája.

2. Ne várd, hogy mások megértsenek
Ahhoz, hogy már hajnalban be tudd indítani a napot, fontos, hogy a lefekvés is korán történjen (kivéve, ha te is azok közé tartozol, akiknek elég 4 óra alvás). Ha másokkal laksz, nem várhatod el tőlük, hogy veled együtt elcsendesedjenek csak azért, mert te már 9-kor befekszel az ágyba.

3. Legyél következetes hétvégén is

Tegyük fel, hogy már zsinórban ötödik nap keltél korán. Aztán jön a hétvége: ha péntek este kocsmázol vagy bulizol, valószínűleg szombaton sem fog 7 előtt kidobni az ágy. De az is lehet, hogy arra használod a hétvégét, hogy a hét közben kimaradt órákat pótold.

4. A korán keléstől nem leszel jobb ember
Hajnalban kelni jó ötlet, ha a főállásod mellett van egy másik projekt, amin dolgozol, vagy ha edzeni, írni szeretnél azelőtt, hogy beindulna a nap. Korán kipipálni dolgokat jó érzés, de bármit is sugall a Facebook vagy az Instagram, attól, hogy korán kelsz, még nem leszel jobb ember. A hatékonyság és a korán kelés nem feltétlenül jár kéz a kézben, rengeteg olyan hatékony ember van, aki inkább az esti vagy éjszakai órákban aktív. Ha több szabadidőd van vagy rugalmas az időbeosztásod, a korán kelés segíthet, de nem elengedhetetlen egy hatékony naphoz. Ha van egy jól bevált reggeli rutinod, ami segít abban, hogy elkezdődjön a nap, tarts ki inkább emellett.

5. Ha már a vekker!

Ha lehet, az ébresztőt ne elérhető közelségbe tedd le este! Ha kicsit távolabb helyezed el a telefonod, vagy az órát, kénytelen leszel felkelni, és kinyomni a csipogást, vagy a kellemes dallamot! És ha egyszer felkeltél, már biztos nem fekszel vissza!

6. A pihentető alvás érdekében!
Legyen egy esti rituáléd, amit minden lefekvés előtt követhetsz. Ha lehet, lefekvés előtt ne dolgozz, ne tévézz, ne telefonozz. Inkább beszélgess a pároddal, olvass, hallgass kellemes zenét!

7. Tervezz!
Akár fejben, akár tettekkel is előkészítheted, megtervezheted a következő napot, annak feladatait.

Készíts elő mindent, amit lehet: a másnapi ruhádat, reggelid, tízóraid, táskádat, munkában használatos holmikat.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.