Menü

Tippek a korán kelés átállásához

Az öt órai ébredés és a hatékonyság kifejezések közé szinte egyenlőségjel került, hiszen mennyire jó érzés már délelőtt azt érezni, hogy produktívak vagyunk: letudtuk az edzést, feltöltődtünk jóga közben, haladtunk a szerelemprojektünkkel vagy nyugalomban tudtunk dolgozni pár órát, mielőtt elkezdtek volna záporozni az emailek és a telefonhívások.

Na igen. De, mint minden, a korán kelésre való átállás sem megy egyik napról a másikra.

1. Adj magadnak néhány napot az átállásra
A korán kelés segít abban, hogy legyen néhány jól elkülönített órád reggel, amikor csak a legfontosabb projektedre koncentrálsz. A szundi gomb újra és újra megnyomásának kiküszöbölésére Collins már a hajnali kelés előtt is a régi jól bevált trükkhöz folyamodott: másik szobába tette az ébresztőóráját, de még ilyenkor is azon gondolkozott az íróasztalánál ülve, hogy mi a fenéért van ébren már napkelte előtt. Neki két dolog segített: a kávé és a to-do-listája.

2. Ne várd, hogy mások megértsenek
Ahhoz, hogy már hajnalban be tudd indítani a napot, fontos, hogy a lefekvés is korán történjen (kivéve, ha te is azok közé tartozol, akiknek elég 4 óra alvás). Ha másokkal laksz, nem várhatod el tőlük, hogy veled együtt elcsendesedjenek csak azért, mert te már 9-kor befekszel az ágyba.

3. Legyél következetes hétvégén is

Tegyük fel, hogy már zsinórban ötödik nap keltél korán. Aztán jön a hétvége: ha péntek este kocsmázol vagy bulizol, valószínűleg szombaton sem fog 7 előtt kidobni az ágy. De az is lehet, hogy arra használod a hétvégét, hogy a hét közben kimaradt órákat pótold.

4. A korán keléstől nem leszel jobb ember
Hajnalban kelni jó ötlet, ha a főállásod mellett van egy másik projekt, amin dolgozol, vagy ha edzeni, írni szeretnél azelőtt, hogy beindulna a nap. Korán kipipálni dolgokat jó érzés, de bármit is sugall a Facebook vagy az Instagram, attól, hogy korán kelsz, még nem leszel jobb ember. A hatékonyság és a korán kelés nem feltétlenül jár kéz a kézben, rengeteg olyan hatékony ember van, aki inkább az esti vagy éjszakai órákban aktív. Ha több szabadidőd van vagy rugalmas az időbeosztásod, a korán kelés segíthet, de nem elengedhetetlen egy hatékony naphoz. Ha van egy jól bevált reggeli rutinod, ami segít abban, hogy elkezdődjön a nap, tarts ki inkább emellett.

5. Ha már a vekker!

Ha lehet, az ébresztőt ne elérhető közelségbe tedd le este! Ha kicsit távolabb helyezed el a telefonod, vagy az órát, kénytelen leszel felkelni, és kinyomni a csipogást, vagy a kellemes dallamot! És ha egyszer felkeltél, már biztos nem fekszel vissza!

6. A pihentető alvás érdekében!
Legyen egy esti rituáléd, amit minden lefekvés előtt követhetsz. Ha lehet, lefekvés előtt ne dolgozz, ne tévézz, ne telefonozz. Inkább beszélgess a pároddal, olvass, hallgass kellemes zenét!

7. Tervezz!
Akár fejben, akár tettekkel is előkészítheted, megtervezheted a következő napot, annak feladatait.

Készíts elő mindent, amit lehet: a másnapi ruhádat, reggelid, tízóraid, táskádat, munkában használatos holmikat.

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.

Fenntartható nyaralás

Lassan kezdődik a nyaralási szezon, és ennek okán érdemes belegondolni abba, hogyan is tehetnénk fenntarthatóbbá az utazásunkat. Sokszor elég néhány apróságot megváltoztatni az úti tervben és Földünk is velünk örülhet kikapcsolódásunk közben. Ebben a cikkben néhány ötletet olvashattok a környezetbarát nyaralásról!