Menü

A család gyógyszereiről se feledkezzünk el!

Egymást követően egybefüggő munkaszüneti napok esetén, bizony nemcsak az ünnepi készülődés a fontos, a karácsonyfa beszerzése, a karácsonyi menü összeállítása és az ajándékok megvásárlása, csomagolása, hanem az is fontos, hogy a család gyógyszerei, vitaminjai is elegendőek legyenek. Nagyon kellemetlen, ha a karácsonyi ünnepek alatt fogy el egy rendszeresen szedett gyógyszer, tápszer, kenőcs, egy lázcsillapító vagy a hasmenés, esetleg székrekedés tüneteit enyhítő készítményünk.

Ha a receptjeink, esetleg rendszeresen szedett gyógyszereink kifogyóban vannak, akkor még az ünnepek előtt szükséges felkeresni a háziorvosunkat, majd a gyógyszertárt, hogy ne az ünnepek alatt kelljen a készítmények után futkosni, idegeskedni.

Ilyenkor érdemes átnézni az otthoni gyógyszeres dobozukat, vagy hívjuk házipatikának, hogy az esetleges lázat, megfázásos tüneteket, gyomorproblémákat (ünnepek alatt/után gyakori) kezelni tudjuk.

A sütés-főzés, kisebb konyhai balesetek, gyertyagyújtás közben előfordulhatnak égési sérülések is, meg úgy egyáltalán jó, ha van otthon, ezek ellátására szolgáló kötszer, sebfertőtlenítő szer, sebtapasz.

A patikák is zárva lesznek, így az ünnepek alatt az ügyeletes gyógyszertárakban juthatnak hozzá gyógyszereikhez. Az ügyeletes gyógyszertárak listája megtalálható az interneten.

„A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.” – írja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a honlapján.

Az oldalon ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról lehet tájékozódni, az alábbi linkre kattintva: https://ogyei.gov.hu/gyogyszertarkereso/

A gyermekes családok mindenképpen gondoskodjanak láz- és fájdalomcsillapító szerekről és hasznos ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp, köptető, orrspray, sebtapasz készleteket is. Kisbabás családok a tápszerről, szükséges kenőcsökről, cseppekről, pelenkáról se feledkezzenek el.

Az ünnepek előtti készülődésnél érdemes arra is gondolni, hogy az élelmiszerboltok és patikák milyen nyitvatartás szerint dolgoznak és mely készítményekkel kell előre készülnünk a munkaszüneti napokra. Mint említettem, fájdalom-, lázcsillapítókkal és emésztést segítő készítményekkel és rendszeres gyógyszereinkkel, kisgyermekes családok esetében pedig tápszerrel és a megfelelő kenőcsökkel ajánlott készülni az ünnepekre.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.