Menü

Mit szabad és mit nem foghúzás után

Van, akinek szinte már rutinszerű a foghúzás, van, akinek még soha nem húzták egy fogát sem szerencsére. Mindenesetre nem árt tisztában lenni azzal, mit szabad és mit nem szabad csinálni, miután kihúzták egy fogunkat.

Ilyenkor ugyanis, még ha csak egy egyszerű húzás is volt, egy nyílt seb van a szánkban, amire oda kell figyelni, hiszen ugyanúgy elfertőződhet és begyulladhat, mint bármilyen más sérülés a testünkön. Természetesen, ha nem egyszerű húzás volt, hanem szájsebészeti beavatkozás, akkor még ennél is szigorúbban kell venni ezeket a szabályokat, illetve az a folyamat tovább is tarthat pár nappal, hiszen általában ilyenkor varrják is az érintett területet.

Először is, az evés nem tanácsos, főleg az első néhány órában a zsibbadás miatt, bár ilyenkor egyébként sem az evésen jár az eszünk, de ilyenkor a félrenyelés elkerülése végett, illetve a seb miatt sem tanácsos bármit fogyasztani. Lehetőleg foghúzás után aznap már ne együnk, majd csak másnap, így érdemes a beavatkozás előtt enni legalább annyit, hogy aznap kibírjuk.

A második dolog, ami talán furcsa lehet, a fogmosás kerülése. Persze fontos a fogmosás és a száj higiéniájának megőrzése, de foghúzás után ne mossunk fogat legalább aznap, másnap pedig csak óvatosan, elkerülve a sebet és a környékét. Ugyanez igaz az öblögetésre, mivel az sem tesz jót a sebben kialakult vérdugónak, aminek a funkciója az, hogy lezárja a nyílt sebet és gyorsabban gyógyuljon ott az íny. Másnap már óvatosan öblíthetünk, de kerüljük az alkoholos szájöblítőket. Lehetőleg keressünk valamilyen gyógynövényes szájvizet.

Ha már eltelt egy nap és étkezhetünk, akkor is figyeljünk oda, hogy kerüljük a tejtermékek, a tojás és a nyers húsok fogyasztását, mivel ezekben baktériumok lehetnek, amik normális esetben nem okoznak gondot, de a nyílt sebben fertőzést okozhatnak és ezzel akadályozhatják vagy elnyújthatják a gyógyulási folyamatot.

Bár ez tűnne kézenfekvőnek, mégsem ajánlott a pürés ételek fogyasztása, mivel ez könnyebben mehet bele a sebbe, mint a szilárd ételek, illetve a kisebb magvas, darabos, mákos ételeket is kerüljük, mivel a pici magok is könnyen beleragadhatnak a sebbe. Az alkoholos szájvizek mellett magát az alkoholt is hanyagoljuk pár napig, csakúgy, mint a kávét, mivel ezek értágító hatásúak és lassítják a gyógyulást, erősítik a vérzést.

Az erős orrfújás, hajolgatás, fizikai megterhelés sem tesz jót, mivel ezek hatására kieshet a sebben kialakult vérdugó, így az újra vérzésnek indulhat, ezzel lassítva a gyógyulási folyamatot és egyben növelve a fertőzés veszélyét.

Végül pedig még egy tiltólistás tevékenység, ami talán mindenki számára egyértelmű: a dohányzás. Maga a szívó hatás, ami dohányzáskor keletkezik a szájban is káros lehet, de a dohányfüstben lévő káros anyagok is bejuthatnak a sebbe ilyenkor, így pár napig mindenképpen hanyagoljuk a dohányzást, legalább amíg a seb egy kicsit be nem záródik.

Így küzdd le az édesség utáni sóvárgást

Szinte mindenki tudja milyen, amikor megkívánunk valami édeset. Ez teljesen normális, azonban mi a helyzet azzal, amikor szinte sóvárgunk utána?

Elértem a kívánt testsúlyt, mi a teendő ezután?

Sokan azt gondolják a legnehezebb feladat a fogyókúra, hiszen rengeteg erőfeszítést kíván a plusz kilóktól való megszabadulás, azonban több figyelmet kellene fordítani a súly megtartásának mikéntjére is, hiszem egészen más viselkedésformát kíván egy fogyókúra és mást a súly megtartása.

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.