Menü

Mit szabad és mit nem foghúzás után

Van, akinek szinte már rutinszerű a foghúzás, van, akinek még soha nem húzták egy fogát sem szerencsére. Mindenesetre nem árt tisztában lenni azzal, mit szabad és mit nem szabad csinálni, miután kihúzták egy fogunkat.

Ilyenkor ugyanis, még ha csak egy egyszerű húzás is volt, egy nyílt seb van a szánkban, amire oda kell figyelni, hiszen ugyanúgy elfertőződhet és begyulladhat, mint bármilyen más sérülés a testünkön. Természetesen, ha nem egyszerű húzás volt, hanem szájsebészeti beavatkozás, akkor még ennél is szigorúbban kell venni ezeket a szabályokat, illetve az a folyamat tovább is tarthat pár nappal, hiszen általában ilyenkor varrják is az érintett területet.

Először is, az evés nem tanácsos, főleg az első néhány órában a zsibbadás miatt, bár ilyenkor egyébként sem az evésen jár az eszünk, de ilyenkor a félrenyelés elkerülése végett, illetve a seb miatt sem tanácsos bármit fogyasztani. Lehetőleg foghúzás után aznap már ne együnk, majd csak másnap, így érdemes a beavatkozás előtt enni legalább annyit, hogy aznap kibírjuk.

A második dolog, ami talán furcsa lehet, a fogmosás kerülése. Persze fontos a fogmosás és a száj higiéniájának megőrzése, de foghúzás után ne mossunk fogat legalább aznap, másnap pedig csak óvatosan, elkerülve a sebet és a környékét. Ugyanez igaz az öblögetésre, mivel az sem tesz jót a sebben kialakult vérdugónak, aminek a funkciója az, hogy lezárja a nyílt sebet és gyorsabban gyógyuljon ott az íny. Másnap már óvatosan öblíthetünk, de kerüljük az alkoholos szájöblítőket. Lehetőleg keressünk valamilyen gyógynövényes szájvizet.

Ha már eltelt egy nap és étkezhetünk, akkor is figyeljünk oda, hogy kerüljük a tejtermékek, a tojás és a nyers húsok fogyasztását, mivel ezekben baktériumok lehetnek, amik normális esetben nem okoznak gondot, de a nyílt sebben fertőzést okozhatnak és ezzel akadályozhatják vagy elnyújthatják a gyógyulási folyamatot.

Bár ez tűnne kézenfekvőnek, mégsem ajánlott a pürés ételek fogyasztása, mivel ez könnyebben mehet bele a sebbe, mint a szilárd ételek, illetve a kisebb magvas, darabos, mákos ételeket is kerüljük, mivel a pici magok is könnyen beleragadhatnak a sebbe. Az alkoholos szájvizek mellett magát az alkoholt is hanyagoljuk pár napig, csakúgy, mint a kávét, mivel ezek értágító hatásúak és lassítják a gyógyulást, erősítik a vérzést.

Az erős orrfújás, hajolgatás, fizikai megterhelés sem tesz jót, mivel ezek hatására kieshet a sebben kialakult vérdugó, így az újra vérzésnek indulhat, ezzel lassítva a gyógyulási folyamatot és egyben növelve a fertőzés veszélyét.

Végül pedig még egy tiltólistás tevékenység, ami talán mindenki számára egyértelmű: a dohányzás. Maga a szívó hatás, ami dohányzáskor keletkezik a szájban is káros lehet, de a dohányfüstben lévő káros anyagok is bejuthatnak a sebbe ilyenkor, így pár napig mindenképpen hanyagoljuk a dohányzást, legalább amíg a seb egy kicsit be nem záródik.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?