Mit szabad és mit nem foghúzás után
- Dátum: 2021.12.22., 18:27
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- alkohol, dohányzás, evés, fizikai aktivitás, fog, foghúzás, fogmosás, ivás, kávé, magok, mák, nyers hús, öblögetés, püré, szájvíz, szívás, tejtermékek, tojás
Van, akinek szinte már rutinszerű a foghúzás, van, akinek még soha nem húzták egy fogát sem szerencsére. Mindenesetre nem árt tisztában lenni azzal, mit szabad és mit nem szabad csinálni, miután kihúzták egy fogunkat.
Ilyenkor ugyanis, még ha csak egy egyszerű húzás is volt, egy nyílt seb van a szánkban, amire oda kell figyelni, hiszen ugyanúgy elfertőződhet és begyulladhat, mint bármilyen más sérülés a testünkön. Természetesen, ha nem egyszerű húzás volt, hanem szájsebészeti beavatkozás, akkor még ennél is szigorúbban kell venni ezeket a szabályokat, illetve az a folyamat tovább is tarthat pár nappal, hiszen általában ilyenkor varrják is az érintett területet.
Először is, az evés nem tanácsos, főleg az első néhány órában a zsibbadás miatt, bár ilyenkor egyébként sem az evésen jár az eszünk, de ilyenkor a félrenyelés elkerülése végett, illetve a seb miatt sem tanácsos bármit fogyasztani. Lehetőleg foghúzás után aznap már ne együnk, majd csak másnap, így érdemes a beavatkozás előtt enni legalább annyit, hogy aznap kibírjuk.

A második dolog, ami talán furcsa lehet, a fogmosás kerülése. Persze fontos a fogmosás és a száj higiéniájának megőrzése, de foghúzás után ne mossunk fogat legalább aznap, másnap pedig csak óvatosan, elkerülve a sebet és a környékét. Ugyanez igaz az öblögetésre, mivel az sem tesz jót a sebben kialakult vérdugónak, aminek a funkciója az, hogy lezárja a nyílt sebet és gyorsabban gyógyuljon ott az íny. Másnap már óvatosan öblíthetünk, de kerüljük az alkoholos szájöblítőket. Lehetőleg keressünk valamilyen gyógynövényes szájvizet.
Ha már eltelt egy nap és étkezhetünk, akkor is figyeljünk oda, hogy kerüljük a tejtermékek, a tojás és a nyers húsok fogyasztását, mivel ezekben baktériumok lehetnek, amik normális esetben nem okoznak gondot, de a nyílt sebben fertőzést okozhatnak és ezzel akadályozhatják vagy elnyújthatják a gyógyulási folyamatot.
Bár ez tűnne kézenfekvőnek, mégsem ajánlott a pürés ételek fogyasztása, mivel ez könnyebben mehet bele a sebbe, mint a szilárd ételek, illetve a kisebb magvas, darabos, mákos ételeket is kerüljük, mivel a pici magok is könnyen beleragadhatnak a sebbe. Az alkoholos szájvizek mellett magát az alkoholt is hanyagoljuk pár napig, csakúgy, mint a kávét, mivel ezek értágító hatásúak és lassítják a gyógyulást, erősítik a vérzést.
Az erős orrfújás, hajolgatás, fizikai megterhelés sem tesz jót, mivel ezek hatására kieshet a sebben kialakult vérdugó, így az újra vérzésnek indulhat, ezzel lassítva a gyógyulási folyamatot és egyben növelve a fertőzés veszélyét.

Végül pedig még egy tiltólistás tevékenység, ami talán mindenki számára egyértelmű: a dohányzás. Maga a szívó hatás, ami dohányzáskor keletkezik a szájban is káros lehet, de a dohányfüstben lévő káros anyagok is bejuthatnak a sebbe ilyenkor, így pár napig mindenképpen hanyagoljuk a dohányzást, legalább amíg a seb egy kicsit be nem záródik.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.