Menü

Ha ilyen tüneteink vannak, ne menjünk rokonlátogatóba!

Sűrű időszak van az ember mögött, mire elérkezik a szenteste, a családi ajándékozás, vagy a rokonsággal körülvett asztalnál elfogyasztott ünnepi ebéd. Az adventi hajtás után sokan betegednek meg karácsonyra, kevesebb vitamint fogyasztunk, szervezetünk legyengül. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy valóban szerencsés dolog-e rokonlátogatóba menni.

A stresszes adventi időszakhoz és a passzív életmódhoz hozzájön még a vendégjárás alkalmaival elfogyasztott rengeteg nehéz és zsíros étel, alkoholfogyasztás, melyekkel csak további gyomorproblémákat okozunk magunknak.

Gyakoribbá válik a gyomorhurut, az epehólyag gyulladás, fokozódik a reflux betegség tünete együttese. Ezek mind az ünnep velejárói lehetnek mértéktelenség esetén.

Egy orrfújás vagy egy tüsszentés miatt természetesen nem kell lemondani egy családi ünneplést, de láz, hányás, hasmenés esetén – illetve a mostani vírushelyzet miatt - felelőtlenség ezzel megfertőzni rokonainkat, idősebb családtagjainkat.

Természetesen egy kis nátha még nem jelent komoly veszélyt a környezetünkre, de torokfájás, hőemelkedés, láz, hasmenés már komolyabb betegségről árulkodhat, amivel esetleg fertőzhetünk. Ahol idősek, vagy kisgyermekek vannak, ott semmiképp sem tanácsos ilyen tünetekkel látogatóba menni – és nem is illendő.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mely házipatikát érdemes összeállítani az ünnepekre, erről olvashatnak bővebben a weboldalunkon, de pár szóban megemlítem a legfontosabb készítményeket: lázcsillapító, orrspray, multivitamin, köhögés csökkentő szirup, hasfogó, hashajtó, fájdalomcsillapító és puffadás gátló.

A maszk és a kézfertőtlenítő alap dolgok, sokat legyünk szabad levegőn és ne hanyagoljuk el a mozgást, sportolást sem.

A fent említett tüneteken túl megemlítendő, hogy rokonlátogatás esetén fokozottan kell figyelni a kicsikre leselkedő veszélyekre is!

Idegen helyen sok az új, az érdekes, és egy-egy ritkábban látogatott rokon lakása valószínűleg nem gyerekbiztos. Nem csak a karácsonyfát ránthatja magára a kisgyerek, csábító a sok elöl hagyott szaloncukor, édesség, törékeny holmi, égő mécses, de nemegyszer láttam a nagymamámnál az éjjeliszekrényre kikészített gyógyszereit, ezért a kicsiket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, egy pillanatra sem.

Ne csak ünnepekkor figyeljünk oda a másikra, hanem az év bármely időszakában vigyázzunk magunkra és egymásra.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.