Menü

Ha ilyen tüneteink vannak, ne menjünk rokonlátogatóba!

Sűrű időszak van az ember mögött, mire elérkezik a szenteste, a családi ajándékozás, vagy a rokonsággal körülvett asztalnál elfogyasztott ünnepi ebéd. Az adventi hajtás után sokan betegednek meg karácsonyra, kevesebb vitamint fogyasztunk, szervezetünk legyengül. Ebben az esetben mérlegelni kell, hogy valóban szerencsés dolog-e rokonlátogatóba menni.

A stresszes adventi időszakhoz és a passzív életmódhoz hozzájön még a vendégjárás alkalmaival elfogyasztott rengeteg nehéz és zsíros étel, alkoholfogyasztás, melyekkel csak további gyomorproblémákat okozunk magunknak.

Gyakoribbá válik a gyomorhurut, az epehólyag gyulladás, fokozódik a reflux betegség tünete együttese. Ezek mind az ünnep velejárói lehetnek mértéktelenség esetén.

Egy orrfújás vagy egy tüsszentés miatt természetesen nem kell lemondani egy családi ünneplést, de láz, hányás, hasmenés esetén – illetve a mostani vírushelyzet miatt - felelőtlenség ezzel megfertőzni rokonainkat, idősebb családtagjainkat.

Természetesen egy kis nátha még nem jelent komoly veszélyt a környezetünkre, de torokfájás, hőemelkedés, láz, hasmenés már komolyabb betegségről árulkodhat, amivel esetleg fertőzhetünk. Ahol idősek, vagy kisgyermekek vannak, ott semmiképp sem tanácsos ilyen tünetekkel látogatóba menni – és nem is illendő.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, mely házipatikát érdemes összeállítani az ünnepekre, erről olvashatnak bővebben a weboldalunkon, de pár szóban megemlítem a legfontosabb készítményeket: lázcsillapító, orrspray, multivitamin, köhögés csökkentő szirup, hasfogó, hashajtó, fájdalomcsillapító és puffadás gátló.

A maszk és a kézfertőtlenítő alap dolgok, sokat legyünk szabad levegőn és ne hanyagoljuk el a mozgást, sportolást sem.

A fent említett tüneteken túl megemlítendő, hogy rokonlátogatás esetén fokozottan kell figyelni a kicsikre leselkedő veszélyekre is!

Idegen helyen sok az új, az érdekes, és egy-egy ritkábban látogatott rokon lakása valószínűleg nem gyerekbiztos. Nem csak a karácsonyfát ránthatja magára a kisgyerek, csábító a sok elöl hagyott szaloncukor, édesség, törékeny holmi, égő mécses, de nemegyszer láttam a nagymamámnál az éjjeliszekrényre kikészített gyógyszereit, ezért a kicsiket sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, egy pillanatra sem.

Ne csak ünnepekkor figyeljünk oda a másikra, hanem az év bármely időszakában vigyázzunk magunkra és egymásra.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

Mennyi alkoholt szabad maximum inni fogyókúra alatt?

Az alkohol fogyasztása gátolja a fogyási folyamatokat, nagyon sokat számít belőle a mérték. A fogyókúra beindításához az alkohol mennyiségére is oda kell figyelni, nem csak a rendszeres mozgás és a bevitt táplálék számít. Az alkoholfogyasztás túlzó mértékben jelentősen gátolja a fogyást.

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.