Menü

Karácsony története és jelene

A karácsony a kereszténység talán legnagyobb ünnepe. Karácsony napján, december 25-én Jézus Krisztus megszületését ünnepeljük. A szeretet ünnepét keresztény volta ellenére ma már általában az emberek széles körben ünneplik. A modern és népszerű ünneppel a helyi kultúrától függően együtt jár az ajándékozás, a karácsonyi zene, a szentestei vacsora és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, valamint a karácsonyfa díszítése, és Magyarországon a szaloncukor fogyasztás is az ünnep része.

Karácsony története

A negyedik században Krisztus megszületését ünneppé nyilvánították. Jézus megkeresztelkedését a keleti egyházban kezdték el ünnepelni előbb, méghozzá január 6-án. A december 25-ei karácsonyi ünnep a 4. századtól terjedt el a nyugati egyházban, mint Krisztus megszületésének ünnepe, latin területen 325 után. Emiatt mind a mai napig a katolikusok és a protestánsok december 25-én, az ortodoxok pedig január 6-án ünneplik az eseményt.

A karácsony Jézus születésére épül, aki a keresztény hit szerint a megjövendölt Messiás, aki megváltja az embert bűneitől. A 17-18. században pedig a polgárosodó társadalom miatt, sok ember elkezdte megünnepelni otthon a karácsonyt, amely ma már az egész világon egyfajta tradícióvá nőtte ki magát.

Karácsonyfa, mint a legtipikusabb jelkép

Ma már az ünnep elengedhetetlen velejárója a karácsonyfa, aminek hagyománya csak a 19. században kezdett kialakulni. Legelőször csak a városi lakosok, illetve a vidéki értelmiség körében. Ugyanebben az időben a vidéki hagyomány szerint különböző fenyőágakat raktak az asztalra, mivel a 20. század elején az asztal díszítésének mágikus szerepe volt az ünnep idején. Mindez a néphagyomány szerint a karácsonyi bőséget szimbolizálta.

Karácsonyi receptek

A mai Magyarországra jellemző étkezési kultúrában keveredik a böjtös étrend a sok fogásos menüvel. A néphiedelem szerint húsételből csak sertést szabad fogyasztani, mivel az kitúrja a jövő évi szerencsénket. Azonban az ünnepi ételeknél manapság ott van a töltött csirke, töltött káposzta, amit pedig szintén lehet pulykával vagy akár csirkével is készíteni. Másrészt, ha van, aki alapvetően nem akar disznóhúst enni, akkor neki is ott vannak a különböző alternatívák (halászlé) a sima hétköznapi főételekből válogatva. Desszertnek pedig ott vannak a mindenféle ízű bejglik, és rétesek.

Karácsonyi ajándékozás

A különböző édességeken túli ajándékozás valójában csak a 20. század elején a nagyobb városokban kezdett el divatba jönni, itt is inkább a jómódú polgárság körében. Akkoriban az ajándékok a gyerekeknek általában különböző fából készült játékok, vagy esetleg ruhák voltak.

Manapság az ajándékozás mindenki kedvenc idegőrlő témája. Mit adjunk a másiknak? Legtöbbször, ahol már a gyerek is felnőtt, megbeszélik a különböző ajándékokat, legyen az egy új cipő, telefon, videojáték vagy ki mit szeretne. Ha valaki meglepetés ajándékot szeretne, akkor pedig tudnia kell, hogy a másik fél mit szeretne, és ez alapján kell valamit venni vagy készíteni, legyen az ruha, párna, valamilyen kisebb dísz vagy még sok minden más.

Valamint amikor nem tudunk mit adni, akkor pedig marad a pénz, ami a leguniverzálisabb ajándékként fogható fel. Azonban erre is lehet úgymond alternatívát találni, legyen az esetleg valamilyen ajándékjegy egy bevásárlóközpontban, vagy esetleg valamilyen utalvány. Egy szó mint száz, a lehetőségek tárháza szinte korlátlan, az ajándékozás leginkább amiatt nehéz, mert meg kell találni, hogy a másik fél mit szeretne és mi lenne számára megfelelő. Bár a hagyományok és az ünnepi szokások változnak, de a várakozás és az ünnepre való készülődés izgalma megmaradt a jelen korban is.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

BPA, a káros műanyag – ezért figyelj rá

Az élelmiszerek, italok csomagolása során a legkézenfekvőbbek jelenleg a műanyag dobozok és üvegek. Nem csak rengeteg nehezen vagy egyáltalán nem lebomló szemetet termelünk vele, de ha BPA-t tartalmaznak, az egészségünkre komoly káros hatással lehet.