Menü

Újévi fogadalmak

Az év vége, illetve az újév éjszakája egyfajta lezárás mindenki számára, de nem csak az évszám változása miatt. Szilveszter éjjel nemcsak a pezsgőtől, hanem a változástól is megittasulunk. Ezért újévi fogadalmat teszünk. Talán azért, hogy megnyugtassuk a lelkiismeretünket, talán azért, mert nincs tétje az egésznek, de alig telik el pár hét, a legtöbben azt is elfelejtjük, hogy mit ígértünk meg magunknak. Ugye te is tudod, hogy miről van szó? Tegye fel a kezét, aki megfogadta már, hogy a következő évben le fog fogyni vagy éppen egészségesebben fog élni. Azonban az egészből végül nem lett semmi.

Az újévi fogadalmak története

Az ünnep körüli fogadalmak nem néhány évszázadra nyúlnak vissza, hanem már sokkal korábbra is. A legelfogadottabb elmélet szerint az újévi fogadalmakat Julius Caesar indította el, amikor a kétarcú római istenség, Janus, tiszteletére ígéretet tett. Ennek oka pedig az volt, hogy a római isten, a kezdet és a vég ura egyszerre néz vissza a múltba és a jövőbe.

Abban a korban ez a nap természetesen nem mindig esett január elsejére, amíg Caesar be nem vezette a 365 napos naptárat. Amikor ez megtörtént akkor pedig az ünnepnap és a fogadalom összekapcsolása is megtörtént. Valamint “január” hónap is ekkor kapta a nevét. A szilveszter szavunk pedig Szent Szilveszter pápától ered, aki december 31-én hunyt el Rómában.

Az újévi fogadalmak pedig az utóbbi évtizedekben széles körben elterjedtek. Van aki komolyabb döntéseket hoz meg magában amelyeket be akar tartani, és van olyan is, aki noha megünnepli az ünnepet, de nem tulajdonít az újévi fogadalmaknak nagy jelentőséget.

Mik a leggyakoribb újévi fogadalmak?

Valamelyest biztosak lehetünk abban, hogy az újévi fogadalmak általános megállapításához, nem kell komoly felmérés és átfogó statisztikai elemzés sem. Ezek általában az alábbiak:

Jövőre lefogyok, és egészségesebben fogok élni!
Többet fogok spórolni!
Jövőre boldogabb leszek!
Rátalálok a szerelemre!

Persze fel lehetne sorolni néhány általánosságban vicces fogadást is, mint például:

Kevesebb meccset nézek!
Higgadtabban vezetek!
Jobban figyelek a határidőkre!

Miért nem tudjuk betartani ezeket a fogadalmakat?

A legtöbb esetben talán azt lehet mondani, hogy már maga az elhatározás is rossz, hiszen olyan dolgot akarunk megígértetni magunkkal, aminek betartására kicsi az esély vagy amiben alapból nem is hiszünk. Másrészt a legnagyobb hibát ott követjük el, hogy a kitűzött célokkal kapcsolatban nem vagyunk elég körültekintőek, és reálisak mikor kitűzzük azokat.

Február az újévi fogadások legnagyobb ellensége

Leginkább az jellemző, hogy az újévi fogadalmak sikeressége februárban egyre inkább megromlik. Az ok egyszerű és szomorú is egyben: az emberek többsége nem áll készen arra, hogy a rossz szokásait megváltoztassa. Sokan nem is gondolják komolyan, és a fogadkozás gyakran nem más, mint egy vágy. Tehát le akarunk fogyni, januárban még van erőnk, fogyunk is valamennyit. Azonban februárban már megint felszaladnak a kilók. Kevesebb időt akarunk a számítógép előtt tölteni, de közben nem akarunk az itt töltött időről lemondani. Valamint az is egyértelmű, hogy ezen fogadalmak eléréséhez leginkább elszántság és kitartás kell. Egyik pillanatról a másikra nagyon nehéz ezeket megvalósítani, sokkal inkább a tartós elkötelezettség és eltökéltség a fontos.

Mit tehetünk a sikeresség érdekében?

Leginkább az a fontos, hogy mindig csak egy-két fogadalomra koncentráljunk. Már egy fogadalomhoz is rengeteg akaraterő kell, ha pedig egyszerre rengeteg fogadalmat akarunk megtartani. Akkor abból rövid időn belül káosz, majd könnyen lehet, hogy kudarc lesz a vége.

Mindig konkrét célokat tűzz ki magad elé. Például nem csak az a lényeg, hogy fogyni akarsz vagy izmosodni, hanem az is fontos, hogy hány kilót akarsz leadni és mit akarsz ezzel elérni. Valamint szeresd azt, amit csinálsz, és csak olyan dolgokat válassz, amelyeket el is tudsz érni, és ha ez igényel is erőfeszítést, akkor sem okoz fájdalmat vagy esetleg depressziót.

Ezeket a tanácsokat megtartva az újévben hatékonyabbak lehetünk. Valamint reális célokat kitűzve, rengeteg fejlődhetünk az élet minden területén.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?