Menü

Mi az a moringa és mitől olyan egészséges?

A moringafa magja rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, többek közt gyulladáscsökkentő hatású, de segíthet a rák megelőzésében is.

A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mellyel szemben szervezetünk folyamatosan harcol, ám megfelelő tápanyagokkal ezt megtámogathatjuk.

Az említett csodanövény India északi részén őshonos, de a világ számos más részén is ismert táplálékkiegészítő. Többféle formában megvásárolható, kapszulában, por állagban, kivonatban forgalmazva, olajként, de teaként is megtalálható, melynek íze enyhén kesernyés.

A növényben 90 létfontosságú tápanyag és 46 féle antioxidáns van, joggal tarthatjuk remek immunerősítőnek, hiszen normalizálja a vérnyomást, s jó hatású az ízületekre. Valóságos energiabombáról van szó! Csak éppenséggel az energiaitalok (és más koffeintartalmú italok: kávé, tea, kóla stb.) ismert káros mellékhatásai nélkül.

A moringa az egyik legtápanyagdúsabb étrendkiegészítő.

A világhálót segítségül hívtam és pontosan megtaláltam a benne rejlő tápanyaglistát, mely szerint egy csésze moringamag tartalmazza a napi C-vitamin szükséglet 235, a napi vasszükséglet 350, a káliumszükséglet 13, a magnéziumszükséglet 28 és a kalciumszükséglet 3 százalékát, továbbá a vitaminok és tápanyagok mellett 19-féle aminosav is található benne.

A moringa gyulladáscsökkentő étrendkiegészítő, sok antioxidánssal, melyek védenek az oxidatív stressztől, segítenek megőrizni a szív egészségét, s nem elhanyagolható az sem, hogy egészséges zsiradékokat és rostokat tartalmaz, melyek csökkentik a koleszterinszintet és segítik az emésztést.

A moringa gazdag A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitamin forrás, továbbá bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is. Magas tápanyagtartalma van, az előírtnál nem javasolt nagyobb dózisban használni.

Elkeverhető tejjel, vízzel, fogyaszthatjuk teaként, de a forró vízben veszít értékes tulajdonságaiból, így ez a fogyasztási mód meggondolandó.

Az élsportolók legális doppingszerként fogyasztják, a teljesítménynövelő hatása miatt. Bármely korban fogyasztható, ismert mellékhatása nincs, akár kisbabáknak is adható.

A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet, ami a cukorbetegség megelőzésében játszik fontos szerepet, így a fentiek ismeretében, ha megtehetjük, vegyük be az étrendünkbe a moringát.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!