Menü

Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó

A savanyúság rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik egészségünk szempontjából, bár ez attól is függ, hogyan készítik el, valamint attól is, hogy mit tartósítunk ilyen módszerrel, hiszen más vitaminok és tápanyagok vannak mondjuk a paprikában, mint a káposztában, de egységesen elmondható, hogy a savanyított ételek jó hatással vannak a szervezetünkre, ráadásul télen nagy segítség az immunrendszerünk számára, amikor nincs idénye ezeknek a zöldségeknek.

Van, aki a savanyúuborkának nem tud ellenállni, van, aki a cékláért rajong, de a káposzta és a vegyes savanyúság sem hiányozhat egy éléskamrából sem. A tartósítás történhet ecetes-cukros vízben, de fermentálással vagy sós lében való tartósítással is kifejti a savanyúság jótékony hatásait. De mik is ezek pontosan?

Először is a savanyúság az elkészítés módjából adódóan telis-tele van jótékony baktériumokkal és probiotikummal, amik támogatják a bélflóra egészségét és javítják az emésztést. A bélflóra egyensúlya nagyban függ a benne található baktériumok egyensúlyától, hiszen nem csak olyanok léteznek, amik ártanak nekünk, hanem hasznosak is, amik segítik a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A bélflóránk egyensúlyának megőrzésével az immunrendszerünk és idegrendszerünk működését is támogatjuk, hiszen ezek egészségi állapota nagyban függ attól, hogy megfelelően tudnak-e lebontódni, majd felszívódni a szükséges tápanyagok.

A probiotikumok persze nem csak az bélflóra egyensúlyának megőrzésében segítenek, mivel akadnak köztük olyanok is, amik a koleszterinszintet normalizálják, illetve olyanok is, amik a vérnyomás stabilizálásában és a szív-és érrendszer védelmében is szerepet játszanak.

Ha például céklából készült savanyúságot fogyasztunk, a bennük található antioxidánsok áldásos hatásait is élvezhetjük, ami nem más, mint hogy védi a sejteket az öregedés folyamatától és segíti a sejtek regenerációját a sejtkárosító hatásokkal szemben.

Az ecetes lében tartósított savanyúság a vércukorszintre van pozitív hatással, mivel nem ugrásszerűen emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen a normális érték körül tartja a következő étkezésig. Az ecet egyébként az inzulinérzékenységet is javítja, valamint hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, ami akár a testsúlycsökkentésben is segíthet.

A vegyes savanyúságok esetében természetesen a benne található zöldségek, mint például a paprika, paradicsom, uborka és káposzta tápanyagai is hasznunkra válhatnak. Ezek egészen pontosan a C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, antioxidánsok, probiotikumok és ásványi anyagok.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).