Menü

Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó

A savanyúság rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik egészségünk szempontjából, bár ez attól is függ, hogyan készítik el, valamint attól is, hogy mit tartósítunk ilyen módszerrel, hiszen más vitaminok és tápanyagok vannak mondjuk a paprikában, mint a káposztában, de egységesen elmondható, hogy a savanyított ételek jó hatással vannak a szervezetünkre, ráadásul télen nagy segítség az immunrendszerünk számára, amikor nincs idénye ezeknek a zöldségeknek.

Van, aki a savanyúuborkának nem tud ellenállni, van, aki a cékláért rajong, de a káposzta és a vegyes savanyúság sem hiányozhat egy éléskamrából sem. A tartósítás történhet ecetes-cukros vízben, de fermentálással vagy sós lében való tartósítással is kifejti a savanyúság jótékony hatásait. De mik is ezek pontosan?

Először is a savanyúság az elkészítés módjából adódóan telis-tele van jótékony baktériumokkal és probiotikummal, amik támogatják a bélflóra egészségét és javítják az emésztést. A bélflóra egyensúlya nagyban függ a benne található baktériumok egyensúlyától, hiszen nem csak olyanok léteznek, amik ártanak nekünk, hanem hasznosak is, amik segítik a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A bélflóránk egyensúlyának megőrzésével az immunrendszerünk és idegrendszerünk működését is támogatjuk, hiszen ezek egészségi állapota nagyban függ attól, hogy megfelelően tudnak-e lebontódni, majd felszívódni a szükséges tápanyagok.

A probiotikumok persze nem csak az bélflóra egyensúlyának megőrzésében segítenek, mivel akadnak köztük olyanok is, amik a koleszterinszintet normalizálják, illetve olyanok is, amik a vérnyomás stabilizálásában és a szív-és érrendszer védelmében is szerepet játszanak.

Ha például céklából készült savanyúságot fogyasztunk, a bennük található antioxidánsok áldásos hatásait is élvezhetjük, ami nem más, mint hogy védi a sejteket az öregedés folyamatától és segíti a sejtek regenerációját a sejtkárosító hatásokkal szemben.

Az ecetes lében tartósított savanyúság a vércukorszintre van pozitív hatással, mivel nem ugrásszerűen emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen a normális érték körül tartja a következő étkezésig. Az ecet egyébként az inzulinérzékenységet is javítja, valamint hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, ami akár a testsúlycsökkentésben is segíthet.

A vegyes savanyúságok esetében természetesen a benne található zöldségek, mint például a paprika, paradicsom, uborka és káposzta tápanyagai is hasznunkra válhatnak. Ezek egészen pontosan a C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, antioxidánsok, probiotikumok és ásványi anyagok.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.