Menü

Savanyúság: egy köret, aminek nem csak az íze jó

A savanyúság rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik egészségünk szempontjából, bár ez attól is függ, hogyan készítik el, valamint attól is, hogy mit tartósítunk ilyen módszerrel, hiszen más vitaminok és tápanyagok vannak mondjuk a paprikában, mint a káposztában, de egységesen elmondható, hogy a savanyított ételek jó hatással vannak a szervezetünkre, ráadásul télen nagy segítség az immunrendszerünk számára, amikor nincs idénye ezeknek a zöldségeknek.

Van, aki a savanyúuborkának nem tud ellenállni, van, aki a cékláért rajong, de a káposzta és a vegyes savanyúság sem hiányozhat egy éléskamrából sem. A tartósítás történhet ecetes-cukros vízben, de fermentálással vagy sós lében való tartósítással is kifejti a savanyúság jótékony hatásait. De mik is ezek pontosan?

Először is a savanyúság az elkészítés módjából adódóan telis-tele van jótékony baktériumokkal és probiotikummal, amik támogatják a bélflóra egészségét és javítják az emésztést. A bélflóra egyensúlya nagyban függ a benne található baktériumok egyensúlyától, hiszen nem csak olyanok léteznek, amik ártanak nekünk, hanem hasznosak is, amik segítik a megfelelő emésztést és a tápanyagok felszívódását.

A bélflóránk egyensúlyának megőrzésével az immunrendszerünk és idegrendszerünk működését is támogatjuk, hiszen ezek egészségi állapota nagyban függ attól, hogy megfelelően tudnak-e lebontódni, majd felszívódni a szükséges tápanyagok.

A probiotikumok persze nem csak az bélflóra egyensúlyának megőrzésében segítenek, mivel akadnak köztük olyanok is, amik a koleszterinszintet normalizálják, illetve olyanok is, amik a vérnyomás stabilizálásában és a szív-és érrendszer védelmében is szerepet játszanak.

Ha például céklából készült savanyúságot fogyasztunk, a bennük található antioxidánsok áldásos hatásait is élvezhetjük, ami nem más, mint hogy védi a sejteket az öregedés folyamatától és segíti a sejtek regenerációját a sejtkárosító hatásokkal szemben.

Az ecetes lében tartósított savanyúság a vércukorszintre van pozitív hatással, mivel nem ugrásszerűen emeli meg a vércukorszintet, hanem egyenletesen a normális érték körül tartja a következő étkezésig. Az ecet egyébként az inzulinérzékenységet is javítja, valamint hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, ami akár a testsúlycsökkentésben is segíthet.

A vegyes savanyúságok esetében természetesen a benne található zöldségek, mint például a paprika, paradicsom, uborka és káposzta tápanyagai is hasznunkra válhatnak. Ezek egészen pontosan a C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, antioxidánsok, probiotikumok és ásványi anyagok.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.