Menü

Talpfájdalom lehetséges okai

Egy átlagos napon hozzávetőleg 8.000-10.000 lépést teszünk meg. Nem csoda, hogy életünk során (szinte) valamennyien megtapasztaljuk, mit is jelent a lábfájás. A lábfej- és talpfájdalmak okai Az előzőekben említett problémák nagyon gyakran alakulnak ki olyan embereknél, akik munkájukból adódóan sokat állnak és megterhelik a lábukat, így például pincéreknél, ápolóknál.

A kor előrehaladtával a talp kiszélesedik és a lábfej boltozata megsüllyed, a sorok alatti zsírszövet mennyisége lecsökken, a bőr pedig szárazzá válik. Nőknél a magas sarkú cipő viselése növeli a fájdalmas elváltozások kialakulásának esélyét. A lábfej fájdalma az arthritisz, a cukorbetegség és a keringési zavarok jele, illetve velejárója is lehet.

A túlsúly fokozza a lábak terhelését, fájdalmat és ízületi panaszokat okoz.

Terhesség alatt a súlygyarapodás és bizonyos hormonok, valamint a lábfej és a bokák duzzadtsága fokozzák a lábfejet érintő problémák kialakulásának kockázatát.
A megerőltetőbb sportok és a tánc a sarokcsontot, az Achilles-ínat, a térdeket és a sípcsontokat különösen igénybe veszi. A fokozott pronáció a lábfájás és a derékfájás egyik leggyakoribb oka.

Hogy enyhíthető a lábfájás otthon?

Ha a lábfájást nem valamilyen betegség vagy súlyos, csak műtéttel vagy más kizárólag orvosilag kezelhető eltérés (pl. daganat) okozza, hanem egyszeri megterhelés, például futás, túl szűk cipő viselése vagy hosszú állás, akkor az alábbi módszerekkel magunk is enyhíthetjük a panaszokat. Ha a panaszok nagyon erősek vagy néhány napon belül nem enyhülnek, forduljon orvoshoz!

Lábfürdő

A fáradt, fájó lábaknak nagyon sokat segíthet, ha egy-egy tálba hideg (nem jéghideg!) és meleg (nem forró!) vizet öntünk, és 5-5 percre először a hideg, majd a meleg vízbe tesszük a lábunkat, majd mindezt néhányszor megismételjük. A váltó lábfürdő kitágítja és összehúzza az ereket, tehát fokozza a vérkeringést.
Hatásos lehet az eukaliptuszolajos vagy borsmentateás kellemesen forró lábfürdő is.
Akut lábfájdalomra jó az árnikás meleg lábfürdő, ami fokozza a vérkeringést és csillapítja a fájdalmat.

Talpmasszázs

A fáradt lábak fájdalmának enyhítésére az egyik legjobb módszer a frissítő talpmasszázs. Ehhez használható 1-2 csepp masszázsolaj (kamilla, levendula stb.) és/vagy különböző masszírozó készülékek, de ha ezek egyike sem áll rendelkezésünkre, éppoly hatásos, ha először körkörösen megmozgatjuk lábfejeinket, majd mindkét lábfejet és talpat finoman végigmasszírozzuk két kezünkkel.

Sarokfájdalom ellen

A sarokfájdalom oka legtöbb esetben a sarokcsonton lévő kinövés vagy a talpi kötőszövetes lemez gyulladása. Szendvicsszerkezetű saroklyukasztásos talpbetét és helyi gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító kenőcsök használata segíthet ilyen esetekben.

Tyúkszem és bőrkeményedés kezelése
Ha nem súlyos az elváltozás, akkor a gyógyszertárakban kapható speciális puhító krémekkel, ecsetelőkkel és tapaszokkal még orvosolható a probléma.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.