Menü

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

A természet közelsége ellazít és gyógyít. Ezt az ősi japánok is tudták, ezért dolgozták ki az 1980-as években az erdőterápiát, vagy más néven erdőfürdőzést.

Egy kiadós erdei séta, terepfutás, erdei sportolás, túrázás jótékony hatással van szervezetünkre, azonban az erdőfürdőzés több annál, hogy belemerülünk a nyugalomba az erdőben, az erdőterápia lényege a befelé figyelésen van.

Az erdőterápia egészségügyi hatásait számos kutatás igazolja, testileg és lelkileg is jó hatással van ránk, ha a természetben tartózkodunk. Az erdőterápia tudományosan bizonyított testi-lelki jótékony hatású, mely segít a kikapcsolódásban, a stresszoldásban és az energiaraktárak feltöltésében. Az erdőterápia tulajdonképpen egy japán terápiás módszer, melynek célja, hogy az ember eggyé váljon a természet légkörével.

Az erdőterápia vagy másnéven erdőfürdőzés nem egy egyszerű sétát jelent, hanem annál sokkal többet: teljes és mély koncentrációt igényel, a gyakorlatok alatt pedig rendkívül fontos az összpontosítás, a légzőgyakorlat, az érzékelés.

Klinikai szakpszichológusok szerint ez a feladat sok gyakorlással és türelemmel, kitartással elsajátítható, megtanulása pedig segít a bénító, zavaró gondolatok elengedésében. A terápiához nem elég néhány alkalom, hosszabb távú ismétlésre van szükség az egészségügyi előnyök kiaknázásához.

Japán kutatások kimutatták, hogy az erdőterápia jelentősen csökkenti az adrenalin, a kortizol, azaz a stressz hatására termelődő hormonok szintjét, de kedvezően befolyásolták a vérnyomást, a vércukorszint szabályozását és az immunrendszerre is hatással lehetnek. Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót. A stresszkezelés egyik leghatékonyabb formája.

Az erdők igazi energiaközpontok, számos pozitív hatással bírnak egészségünkre nézve. A távol-keleti eredetű gyakorlatok Magyarországon is elérhetők az érdeklődők számára, melynek helyszíneit a világhálón megtalálhatják.

Kutatások bizonyítják, hogy a betegek hamarabb gyógyulnak azokban a kórházakban, melynek ablakai a fákra, természetre, esetleg a kórház kertjére néznek.

Ha kedvet kapnának kipróbálni az erdei túrázást, erdőterápiát, keressék fel a világháló ezzel foglalkozó vezetett programjait, s élvezzék az erdőfürdő adta lehetőségeket állandóan rohanó, vagy négy fal közé szorított világunkban. A terápia tanácsait követve csodálatos változásokat észlelhetünk magunkon és környezetünkön.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.