Menü

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

A természet közelsége ellazít és gyógyít. Ezt az ősi japánok is tudták, ezért dolgozták ki az 1980-as években az erdőterápiát, vagy más néven erdőfürdőzést.

Egy kiadós erdei séta, terepfutás, erdei sportolás, túrázás jótékony hatással van szervezetünkre, azonban az erdőfürdőzés több annál, hogy belemerülünk a nyugalomba az erdőben, az erdőterápia lényege a befelé figyelésen van.

Az erdőterápia egészségügyi hatásait számos kutatás igazolja, testileg és lelkileg is jó hatással van ránk, ha a természetben tartózkodunk. Az erdőterápia tudományosan bizonyított testi-lelki jótékony hatású, mely segít a kikapcsolódásban, a stresszoldásban és az energiaraktárak feltöltésében. Az erdőterápia tulajdonképpen egy japán terápiás módszer, melynek célja, hogy az ember eggyé váljon a természet légkörével.

Az erdőterápia vagy másnéven erdőfürdőzés nem egy egyszerű sétát jelent, hanem annál sokkal többet: teljes és mély koncentrációt igényel, a gyakorlatok alatt pedig rendkívül fontos az összpontosítás, a légzőgyakorlat, az érzékelés.

Klinikai szakpszichológusok szerint ez a feladat sok gyakorlással és türelemmel, kitartással elsajátítható, megtanulása pedig segít a bénító, zavaró gondolatok elengedésében. A terápiához nem elég néhány alkalom, hosszabb távú ismétlésre van szükség az egészségügyi előnyök kiaknázásához.

Japán kutatások kimutatták, hogy az erdőterápia jelentősen csökkenti az adrenalin, a kortizol, azaz a stressz hatására termelődő hormonok szintjét, de kedvezően befolyásolták a vérnyomást, a vércukorszint szabályozását és az immunrendszerre is hatással lehetnek. Az erdőfürdő csökkenti a stresszt, a szorongást, a depressziót. A stresszkezelés egyik leghatékonyabb formája.

Az erdők igazi energiaközpontok, számos pozitív hatással bírnak egészségünkre nézve. A távol-keleti eredetű gyakorlatok Magyarországon is elérhetők az érdeklődők számára, melynek helyszíneit a világhálón megtalálhatják.

Kutatások bizonyítják, hogy a betegek hamarabb gyógyulnak azokban a kórházakban, melynek ablakai a fákra, természetre, esetleg a kórház kertjére néznek.

Ha kedvet kapnának kipróbálni az erdei túrázást, erdőterápiát, keressék fel a világháló ezzel foglalkozó vezetett programjait, s élvezzék az erdőfürdő adta lehetőségeket állandóan rohanó, vagy négy fal közé szorított világunkban. A terápia tanácsait követve csodálatos változásokat észlelhetünk magunkon és környezetünkön.

A tánc 9 jótékony egészségügyi hatása

Életünk során mindannyian találkozunk a tánccal. Táncolunk az óvodában, majd az általános, és főleg a középiskolás éveinkben. Táncolunk a kedvenc zenéinkre. Táncolunk a lakodalmakban, a különféle mulatságokban, szórakozóhelyeken. Táncolunk csak úgy, otthon, amikor nem lát senki bennünket. A tánc mindannyiunk életének a része. Ráadásul pozitívan hathat a mindennapjainkra: íme a tánc 9 jótékony egészségügyi hatása.

Melyik fajta méz mire jó?

A méz nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír. A magam részéről, bár nyilván tudom, hogy cukor - ha egészségügyileg nem tiltott a fogyasztása pl. allergia, cukorproblémák és egyéb betegségek esetén – számomra nem volt még olyan diéta, amibe ne fért volna bele mértékkel az egészséges méz.

A fine dining kultúra rövid kisokosa

A fine dining az utóbbi évek egyik legdíszesebb, és sokszor használt szava lett. 1-2 évvel ezelőtt még csak a fővárosban lehetett néhány helyet találni, ahol a “finom étkezéssel” foglalkoztak, mára már a legtöbb vidéki nagyvárosban van legalább 1-2 hely, ahol ki lehet próbálni ezeket a menüket. Azonban mit is jelent ez pontosan, és mit érdemes az ilyen ételekről tudni?

Agyvérzés: mi lehet a lelki háttere?

Itthon évi 40-50 ezer szélütés fordul elő, melynek oka a rizikófaktorok halmozott jelenléte. A magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz, a magas vérzsírszint vagy a túlzott alkoholfogyasztás mellett a lelki tényezők is kockázatot jelenthetnek.

Vegyünk helyi termékeket!

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerülnek és felértékelődnek a regionális és a helyi termékek, melyekkel tulajdonképpen megőrizzük azt az fontos tradicionális értéket, amely generációról generációra átöröklődik. A helyi termékek népszerűsítése a turizmus és a gasztronómia szempontjából is nagyon fontos feladat.