Menü

Az önbizalom fejlesztésének lépései

Tévedés azt hinni, hogy valakinek vagy van, vagy nincs. Tévedés azt gondolni, hogy egy kritika lerombolja. Tévhit, hogy tökéletesnek kell lenni a magabiztossághoz. Tévhit, hogy nem lehet hibázni, mert az károsan hat az önbizalomra. Az igazság az, hogy az önbizalom lépésről lépésre fejleszthető.

Mi az önbizalom? Az önbizalom tulajdonképpen a saját képességekbe és a tehetségbe vetett bizalom. Az önbizalommal rendelkező ember könnyebben képes megbirkózni az akadályokkal, a problémákkal.

A legtöbb ember nem elégedett a saját magával, a külsejével, a munkájával, a tulajdonságaival, nem elégedett szülőként magával, kevés az önbizalma az életéhez, a hiba azonban az, ha nem is tesznek ellene. Ha kézzel fogható eredményeket várunk, akkor néhány lépésben elérhetjük, hogy elinduljunk az önbizalomfejlesztés útján.

Fontos lépés, hogy kezdetnek tegyünk rendet magunk körül és a gondolatainkban.

Meg kell szabadulnunk a rossz szokásainktól, a rossz beidegződésektől, a negatív hozzáállástól, a rossz gondolatoktól, a szenvedélybetegségektől, a függőségektől.

Ezután a rossz szokások helyére olyan pozitív szokásokat kell kialakítani, amelyek segítik munkánkat. Ha eddig nem sportoltunk, ideje elkezdeni, ha nem váltottunk életmódot, akkor most vágjunk bele, ha nem voltak céljaink, álmodjuk meg őket!

Ha szükséges, váltsunk munkahelyet, vagy iskolát (persze ezt könnyű mondani) vagy váljunk le a negatív és mérgező emberi kapcsolatainkról.

Ha egy költözést halogattunk, talán ideje lenne meglépni, ha nem működik a párkapcsolatunk, itt az ideje lezárni.

Ha eljön az idő, akkor ideje csomagolni.

Hiába nehéz ezeket megcselekedni, ha nem teszünk semmit, csak ülünk tétlenül, akkor nem fog elérkezni az áhított változás az életünkben és ehhez néha radikális változtatásokat kell véghez vinni.

Meg kell szabadulni mindattól, ami gátol a változtatásban, új időbeosztás kialakítása lesz szükséges, új – rövidtávú és hosszútávú - célok meghatározása, hiszen ezek segítik önbizalmunk növelését. Ha nincs cél, siker sincs.

Építsünk ki pozitív, minőségi kapcsolatokat, keressünk hozzánk hasonlóan gondolkodó embereket, ám ez ördögi kör, hiszen a kapcsolatépítés csak akkor fog jól menni, ha rendelkezünk kellő önbizalommal.

Az önbizalom nagyon fontos a boldog és elégedett, harmonikus élethez, ezért fontos foglalkozni az önbizalom növeléssel.

Az első benyomás pszichológiája

Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti, amelyet a fizikai megjelenése, non-verbális, és verbális jelzései határoznak meg. A kognitív reprezentáció, azaz az elmében létrejövő mentális kép egyik formája a másokról alkotott tudás. Az első benyomás a társunkkal való első találkozás során, a róla kialakult tudásunkat jelenti. Külső, látható fizikai és viselkedési jegyeiből gyakran téves következtetéseket vonunk le a személyiségére vonatkozóan. Ezek a jegyek ugyanis általában az adott szituációról, és nem a személyiségről beszélnek.

Mentális Egészség Hónap

A mentális egészség hónap egy jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a mentális egészség fontosságára. Szeretném bemutatni az önsegítés és az „én idő” jelentőségét, illetve azt, hogy oda kell figyelni a minket körülvevő embertársaink mentális jóllétére is.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Szuperérzékenység, te mit tudsz róla?

Volt már olyan, hogy zavart egy bizonyos ruhadarab anyaga és nem tudtad elviselni magadon? Vagy esetleg egy film annyira felzaklatott, hogy elsírtad magad? Gondoltál már arra, hogy szuperérzékenység állhat a háttérben?

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.