Menü

Hasznos vitaminok izomfejlődéshez

Az már bizonyára mindannyiotokhoz eljutott, hogy a vitaminok egy sportoló életében az étrendkiegészítés alapját képezik. A sportolás és erős fizikai munka során felszabaduló szabad gyökök legyőzése és számos szervezetben zajló funkció biztosítása érdekében a vitaminok plusz bevitele esszenciális. Főként tekintve azt, hogy az ételeink már lényegesen kevesebb vitamint tartalmaznak, mint korábban.

Vitamin toplista

6. E-vitamin

Egy erős antioxidáns, vagyis védi a sejtmembránokat. Ez fontos, mert számos anyagcsere folyamat zajlik a szervezetben, amelyek akkor folynak megfelelő módon, ha a sejt egészséges.

Az antioxidánsok bizonyára nem ismeretlenek számodra és a kutatások is csak megerősítik a pozitív hatásaikat. Legfontosabb szerepük, hogy csökkentik a szervezetben keletkező káros szabad gyökök mennyiségét, amelyek a sejtszintű légzés természetes melléktermékei, ám hatásuk káros a szervezetre nézve, mert romboló hatásúak és sejtbeli változások létrehozására is képesek (mint amilyen a rákos sejtburjánzás).

5. Niacin (B3 vitamin)

Csaknem 60 féle anyagcsere folyamatban van szerepe a B3 vitaminnak, amelyek az energiatermeléssel vannak összefüggésben, így testépítőknek különösen fontos a megfelelő B3 vitamin bevitel. A kutatások azt találták, hogy atlétáknak ráadásul jóval nagyobb mennyiség szükséges, mint a nem sportolóknak. A jó hír viszont az, hogy ha az étrend nem tartalmazza kellő mennyiségben, akkor a szervezet elő tudja állítani triptofánból – feltéve, ha abból van elég.

A niacin kedvelt a versenyzők körében nikotinsav formájában, mert nagyon jól eresít a versenyre. 50-100 mg-os mennyiségben a test zsírmobilizálását és zsírégetését segíti elő.

4. D-vitamin

Esszenicális a kalcium és a foszfor felszívódása érdekében. A kalcium szükséges az izomösszehúzódáshoz. Ha nem elég a kalcium mennyisége az izmok számára, akkor az edzésmunka sem tud megfelelő lenni, gyakoriak a görcsök. A megfelelő csontsűrűséghez is elengedhetetlen a kalcium, amely a megnövekedett izomtömeg támogatásához szükséges.

Ne feledkezzünk meg a foszforról sem, ami a gyors, erőteljes izomösszehúzódásokhoz szükséges, ami gyakorlatilag a súlyzós edzések alapja. Foszfor szükséges az ATP szintézishez is, amelyet az izomzat közvetlenül energiaforrásként használ az összehúzódáshoz.

3. Tiamin (B1 vitamin)

A fehérje anyagcsere egyik feltétele, így az izomnövekedéshez is hozzájárul. Segít a hemoglobin létrehozásában, amely a vörös vértestek összetevője, amelyhez az oxigén tapad, így ez szállítja az oxigént az izomsejthez. A teljesítmény szempontjából fontos a megfelelő oxigénellátás és ahogy az edzés intenzitása és időtartama nő, úgy nő az oxigénellátás jelentősége is.

A kutatások alátámasztották, hogy a tiamin azon vitaminok egyike, amelyek táplálék-kiegészítőként alkalmazása során fokozzák a teljesítményt és különösen fontosak a sportolók számára. A B-vitamin igényt továbbá összefüggésbe hozták a kalóriafelhasználással is. Minél gyakoribb, intenzívebb és hosszabb időtartamú egy edzés, annál több tiamin szükséges.

2. Piridoxin (B6 vitamin)

Mind a fehérjeszintézis, a növekedés és a szénhidrát felhasználás akkor lehetséges csak, ha megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a B6 vitamin. A tiaminhoz hasonlóan a piridoxin is az edzés intenzitásával párhuzamosan megnövekedett mennyiségben szükséges. A piridoxin nem véletlen lett a második helyezett a listán: az egyetlen vitamin, amely közvetlen összefüggésben van a fehérje bevitellel. Minél nagyobb a fehérje bevitel, annál nagyobb a piridoxin szükséglet.

1. C-vitamin (aszkorbinsav)

Meglepődtél? A legtöbb sportoló nincs tisztában a C-vitamin szerepével. Mint a legátfogóbban vizsgált vitamin a sportolók életében, az aszkorbinsav már bizonyította, mennyire értékes kiegészítője a sportolók étrendjének.

Először is antioxidáns, amely védi a sejteket a káros szabad gyökök támadásaitól, így támogatva a regenerálódást és növekedést. Másodszor az aszkorbinsavnak fontos szerepe van az aminósav anyagcserében, különösen a kollagén létrehozásában. A kollagén a kötőszövetek legfontosabb összetevője, amely a csontokat és izmokat összeköti. A súlyzós edzésekkor óriási teher éri a kötőszöveteket, így ha ezek nincsenek megfelelően ellátva tápanyaggal, bizony könnyen vezethetnek sérülésekhez.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.