Menü

Lenmag – az elfeledett csodaszer

Bár a chiamagot rengetegen ismerik, mivel egy időben csodaszerként hirdették, mégis sokan elfeledkeznek a lenmagról, ami legalább annyira egészséges. Szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bír, tele van fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminnal is,ráadásul sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk, mint fentebb említett társához.

A lenmag Magyarországon is honos, így egyrészt könnyű, másrészt olcsó hozzájutni. Persze a chiamag is rendkívül egészséges, tele van tápanyagokkal és vércukorszintcsökkentő, valamint rákellenes tulajdonságú, ám a lenmag is büszkélkedhet ezekkel a pozitívumokkal. Ásványi anyag tartalma magasabb kicsit a chiamagnak, ám fehérje tekintetében a lenmag vezet. Kalóriatartalmuk is hasonló, a lenmag esetében egy evőkanálnyi 50 kalóriát tartalmaz, míg a chiamag esetében egy evőkanálnyi 45 kalóriát.

A lenmag arany-barnás, hosszúkás szemű egész mag, íze semleges, általános adagolása kb. egy evőkanálnyi. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók körében igen népszerű, mivel emellett tele van rosttal, fehérjével és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakkal. Ez persze nem minden, tartalmaz még fontos ásványi anyagokat is, mint például magnéziumot és káliumot, amik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat segítik.

Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy míg a chiamagot egészben használjuk fel, addig a lenmagot le kell darálni, mert csak így fejti ki jótékony hatását és tud belőle felszívódni a sok értékes tápanyag. Erre egy daráló vagy fűszertörő is tökéletes, a lényeg, hogy őrlemény formájában fogyasszuk, mert így tudnak belőle felszívódni a hasznos összetevők.

Elősegíti a fogyást, javítja a vérkeringést és olyan súlyos betegségek kezelésében is segít, mint például a rákos megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség. Mivel magas fehérjetartalma van, ezért sokáig laktat, valamint az izmok működését és épülését is támogatja. Ajánlott adagolását nem érdemes túllépni, mivel nem lesz hatékonyabb, viszont a magocskák bélrendszeri problémákat is okozhatnak. Ráadásul bizonyos meglévő betegségek esetén mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét, ilyen például a hormonális problémák és vérzési rendellenességek.

Felhasználása igen sokrétű, hozzáadhatjuk szinte bármilyen főttételhez, de joghurtba, zabpehelybe, zabkásába és turmixba is kiváló. Ezen kívül akárcsak a chiamag esetében, ebből is készíthető puding, ami nem csak finom, de egészséges is és tökéletes napindító. Ezt kombinálhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, de az édesszájúak akár mogyoróvajjal is készíthetik.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.