Menü

Lenmag – az elfeledett csodaszer

Bár a chiamagot rengetegen ismerik, mivel egy időben csodaszerként hirdették, mégis sokan elfeledkeznek a lenmagról, ami legalább annyira egészséges. Szinte ugyanolyan tulajdonságokkal bír, tele van fehérjével, rosttal, ásványi anyagokkal és vitaminnal is,ráadásul sokkal olcsóbban is hozzájuthatunk, mint fentebb említett társához.

A lenmag Magyarországon is honos, így egyrészt könnyű, másrészt olcsó hozzájutni. Persze a chiamag is rendkívül egészséges, tele van tápanyagokkal és vércukorszintcsökkentő, valamint rákellenes tulajdonságú, ám a lenmag is büszkélkedhet ezekkel a pozitívumokkal. Ásványi anyag tartalma magasabb kicsit a chiamagnak, ám fehérje tekintetében a lenmag vezet. Kalóriatartalmuk is hasonló, a lenmag esetében egy evőkanálnyi 50 kalóriát tartalmaz, míg a chiamag esetében egy evőkanálnyi 45 kalóriát.

A lenmag arany-barnás, hosszúkás szemű egész mag, íze semleges, általános adagolása kb. egy evőkanálnyi. Alacsony kalóriatartalma miatt diétázók körében igen népszerű, mivel emellett tele van rosttal, fehérjével és omega-3, valamint omega-6 zsírsavakkal. Ez persze nem minden, tartalmaz még fontos ásványi anyagokat is, mint például magnéziumot és káliumot, amik az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat segítik.

Mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy míg a chiamagot egészben használjuk fel, addig a lenmagot le kell darálni, mert csak így fejti ki jótékony hatását és tud belőle felszívódni a sok értékes tápanyag. Erre egy daráló vagy fűszertörő is tökéletes, a lényeg, hogy őrlemény formájában fogyasszuk, mert így tudnak belőle felszívódni a hasznos összetevők.

Elősegíti a fogyást, javítja a vérkeringést és olyan súlyos betegségek kezelésében is segít, mint például a rákos megbetegedések és a kettes típusú cukorbetegség. Mivel magas fehérjetartalma van, ezért sokáig laktat, valamint az izmok működését és épülését is támogatja. Ajánlott adagolását nem érdemes túllépni, mivel nem lesz hatékonyabb, viszont a magocskák bélrendszeri problémákat is okozhatnak. Ráadásul bizonyos meglévő betegségek esetén mindenképp érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét, ilyen például a hormonális problémák és vérzési rendellenességek.

Felhasználása igen sokrétű, hozzáadhatjuk szinte bármilyen főttételhez, de joghurtba, zabpehelybe, zabkásába és turmixba is kiváló. Ezen kívül akárcsak a chiamag esetében, ebből is készíthető puding, ami nem csak finom, de egészséges is és tökéletes napindító. Ezt kombinálhatjuk friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel, de az édesszájúak akár mogyoróvajjal is készíthetik.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.