Menü

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

A pattanások, mitesszerek, gyulladt vörös aknék komolyan kárt tehetnek az önbecsülésben, különösen kamaszoknál, de felnőtt nők vagy férfiak esetében is.

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

Szakemberek, bőrgyógyászok, kozmetikusok, gyógykozmetikusok a leggyakoribb okok közé sorolták az alábbi három tényezőt.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc nem megfelelő tisztítása, az esti smink lemosásának elhanyagolása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az arcápolást sem kell túlzásba vinni, de naponta kétszer ajánlott megtisztítani és kezelni az esetleges bőrproblémákat a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Az aknés, pattanásos, mitesszeres bőr speciális arcápolást igényel.

Az arc nyomkodása, érintése

Nehéz megállni, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg, pláne, ha nem mostunk előtte alaposan kezet. A nem steril nyomkodás veszélyes lehet, ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe viszi a gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat.

Nem megfelelő étrend

A nem megfelelő táplálkozás, a sok olajos mag, csokoládé, kakaó, fűszeres étel szintén pattanások kialakulásához vezet, így étrendünkre, különösen a kamaszok esetében jobban oda kell figyelni.

Mit tehetünk a más meglévő pattanásokkal?

Tippek pattanások ellen

Mint az imént említettem, fontos az étrend.

A tejtermékekben, olajos magvakban, csokoládéban, fűszerekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Részesítsük előnyben a gyümölcs – és zöldségfogyasztást.

Arcmosás napi kétszer.

Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, de fontos a megfelelő tisztítás.

Ne nyomkodjuk.

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Ne érintsük meg piszkos kézzel az arcunkat.

Nehéz, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg, ha mégis, akkor tiszta kézzel tegyük.

Szemüveg megtisztítása.

Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, a keretét tanácsos gyakran tisztítani, ugyanis tele lehet szennyeződéssel.

Műszálas ruhák kerülése

A háton, a mellkason, a vállon kialakult pattanásokat gyakran a nem megfelelően szellőző műszálas ruha viselete okozza.

Smink

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy agyon fontos esténként mindenféle sminket maradéktalanul eltávolítani, illetve jó minőségű dekorkozmetikumokat használni.

Mértékletes napozás

A pattanásoknak jót tehet a mértékletes napozás, de nem a déli napon és nem órákig. Itt jegyezném meg, hogy kamaszként gyógyszert kaptam a bőrproblémáimra s azzal nem szabadott napra menni, ezért figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak, a borotválkozás előtt felpuhítva a bőrt, majd utána a megfelelő készítményekkel, balzsamokkal, arcszesszel kezelni arcukat.

Ha a fenti tippek nem segítenek, a lokális kozmetikumok nem javítanak a problémán, akkor gyógyszeres kezelés ajánlott, ám erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.