Menü

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

A pattanások, mitesszerek, gyulladt vörös aknék komolyan kárt tehetnek az önbecsülésben, különösen kamaszoknál, de felnőtt nők vagy férfiak esetében is.

Mi okozza a pattanásokat és hogyan lehet megelőzni?

Szakemberek, bőrgyógyászok, kozmetikusok, gyógykozmetikusok a leggyakoribb okok közé sorolták az alábbi három tényezőt.

Nem megfelelő arctisztítás

Az arc nem megfelelő tisztítása, az esti smink lemosásának elhanyagolása könnyen hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az arcápolást sem kell túlzásba vinni, de naponta kétszer ajánlott megtisztítani és kezelni az esetleges bőrproblémákat a bőrtípusnak megfelelő termékekkel. Az aknés, pattanásos, mitesszeres bőr speciális arcápolást igényel.

Az arc nyomkodása, érintése

Nehéz megállni, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük, fogjuk meg, pláne, ha nem mostunk előtte alaposan kezet. A nem steril nyomkodás veszélyes lehet, ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe viszi a gyulladást, ez pedig hegesedést okozhat.

Nem megfelelő étrend

A nem megfelelő táplálkozás, a sok olajos mag, csokoládé, kakaó, fűszeres étel szintén pattanások kialakulásához vezet, így étrendünkre, különösen a kamaszok esetében jobban oda kell figyelni.

Mit tehetünk a más meglévő pattanásokkal?

Tippek pattanások ellen

Mint az imént említettem, fontos az étrend.

A tejtermékekben, olajos magvakban, csokoládéban, fűszerekben és a magas glikémiás indexű élelmiszerekben gazdag étrend növeli a pattanások kialakulásának esélyét. Részesítsük előnyben a gyümölcs – és zöldségfogyasztást.

Arcmosás napi kétszer.

Nem szabad túlzásba vinni, dörzsölni, de fontos a megfelelő tisztítás.

Ne nyomkodjuk.

A házi nyomkodás legfőbb veszélye, hogy mélyebbre viszi a gyulladást, ami további romlást, pirosodást, a kiürülés útjának elzáródását és hegesedést eredményezhet.

Ne érintsük meg piszkos kézzel az arcunkat.

Nehéz, de fontos lenne, hogy a pattanásos bőrt a lehető legkevesebbszer érintsük meg, ha mégis, akkor tiszta kézzel tegyük.

Szemüveg megtisztítása.

Mivel a szemüveg folytonosan érintkezik a bőrrel, a keretét tanácsos gyakran tisztítani, ugyanis tele lehet szennyeződéssel.

Műszálas ruhák kerülése

A háton, a mellkason, a vállon kialakult pattanásokat gyakran a nem megfelelően szellőző műszálas ruha viselete okozza.

Smink

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy agyon fontos esténként mindenféle sminket maradéktalanul eltávolítani, illetve jó minőségű dekorkozmetikumokat használni.

Mértékletes napozás

A pattanásoknak jót tehet a mértékletes napozás, de nem a déli napon és nem órákig. Itt jegyezném meg, hogy kamaszként gyógyszert kaptam a bőrproblémáimra s azzal nem szabadott napra menni, ezért figyelembe kell venni, hogy bizonyos gyógyszerek, gyógynövények, fényérzékennyé tehetnek.

Borotválkozás

Férfiaknál különösen fontos, hogy óvatosan borotválkozzanak, a borotválkozás előtt felpuhítva a bőrt, majd utána a megfelelő készítményekkel, balzsamokkal, arcszesszel kezelni arcukat.

Ha a fenti tippek nem segítenek, a lokális kozmetikumok nem javítanak a problémán, akkor gyógyszeres kezelés ajánlott, ám erről kizárólag bőrgyógyász dönthet.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

Okok amiért sírsz álmodban

Ha gyakran sírsz álmodban, és ez már hatással van a mindennapi életedre is, akkor azt tanácsoljuk, hogy fordulj orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez. Ők segíthetnek azonosítani a kiváltó okot, és kezelési lehetőségeket kínálhatnak az alvás és az általános közérzet javítására.