Menü

Három elengedhetetlen dolog a szerelem fenntartásához

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor a partnerünket még hibákkal nem rendelkezőnek látjuk, és mindig kellő empátiával tudunk fordulni felé. Mennyien kívánjuk, hogy a kapcsolat kezdeti rózsaszín köde örökké (vagy ha nem is örökké, de minél tovább) tartson?

A tudomány mai álláspontja szerint a legpozitívabb érzés, ami csökkenti a testben jelenlévő gyulladásos markerek, illetve betegséget okozó kémiai anyagok mennyiségét, az áhítat, a bámulat. Ez pedig jellemzően az első szerelmek fontos komponense. Ezzel a szervezetben gyakran szteroidszerű hatást érhetünk el anélkül, hogy gyógyszerekhez nyúlnánk. Ilyen hatásra képes az alkohol is, valamint a különböző figyelemelterelő műveletek, mint az internet vagy az okostelefon. Talán ez az, amiért az új élet olyan felszabadító érzést ad. A szerelem visszahozza az embert az életbe, és olyan érzés, mint a fuldokló embernek a légzés újbóli megtapasztalása.

De hogyan lehet fenntartani a szeretet, szerelem állapotát?

Próbáljuk meg az adott személy más szemmel nézni!

Ha a társunkra tekintünk, fontos, hogy tudatosan tegyük. Sokszor hajlamosak vagyunk kritikus szemmel tekinteni a másikra, főleg, ha már sok-sok éve kapcsolatban élünk, de fontos, hogy emlékeztessük magunkat, hogy a saját követelményrendszerünk az, ami esetlegesen felpaprikáz bennünket. Ilyenkor igyekezzünk a párunkat más szemszögből figyelni, hallgassuk őt figyelmesebben, és becsüljük meg azt, hogy tulajdonképpen minden különleges, ami ő.

Gyakoroljuk az intimitást!

Ha kölcsönösen meghittek vagyunk, nő az életminőségünk, egészségesebbek leszünk, jobban funkcionál az immunrendszerünk, kreatívabbak leszünk. Az intimitás azt jelenti, hogy meghalljuk a másik legbensőbb érzéseit is. Megpróbáljuk őt meghallgatni, és megértjük, ha megsértettük őt. A konfliktusokat úgy kezeljük, hogy közben a kapcsolatot magát is tiszteletben tartjuk. Fontos a kölcsönös bizalom és a biztonság. Öntudatosak vagyunk, és kevésbé vagyunk támadóak a partnerünkkel szemben. Nem keressük a lehetőséget, hogy ártsunk neki, büntessük, megtámadjuk vagy hibáztassuk őt. Tulajdonképpen a kapcsolatban ápolandó intimitásra egyfajta kapcsolati terápiaként is tekinthetünk.

Tartsuk életben a kalandot!

Egy kapcsolat lényege, hogy adjunk és lelkesítsünk. Sokan gyermeket vállalnak, és rajtuk keresztül figyelik szerelmük gyümölcsét, ami jóval hatalmasabb náluk. Ilyenkor kevésbé leszünk önzőek, és az egoizmusunk is csökkenő tendenciát mutat. Igyekszünk a világot egy kicsit jobb hellyé varázsolni. Ezek a pillanatok az itt és mostban vannak.

Felhasznált forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/counseling-keys/202201/3-essentials-staying-in-love

Fort Molnár Henriett

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.

Anya, aki nélkül nem menne

Az anya az a személy, aki mindent egyben tart. Anya főz, mos, takarít, gyereket rendez, életet koordinál, bevásárol. Félreértés ne essék, a férfiak szép szerepet vállalhatnak ebben, de mi van akkor, ha túl sok tennivaló hárul anyára és kidől a sorból?

Mit üzen a testbeszéd?

Mi is az a testbeszéd? Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor a testbeszéd egy közvetítő tényező az emberi kommunikációban. Nem verbális kommunikáció, mely természetes kísérője a verbális kommunikációnknak, az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája.

Azzal a személlyel jó lenni, aki mellett megerősödőm önmagamban

Mind szeretnénk jól partnert választani. Egy-egy sikertelen kapcsolat, szakítás vagy válás után pedig rendszerint feltesszük magunknak a mit rontottam el? kérdést, és felmerülhet bennünk, hogy a rossz választásunk sodort minket ebbe a helyzetbe. De vajon mi az a legfontosabb dolog, aminek meg kell lennie a másikban? Mi az, ami elengedhetetlen egy hosszú távon is jól működő kapcsolathoz?

A szorongás vegetatív jelei az interakcióban

A szorongás számos elmebetegségben központi jellegű tünet, ennek élményháttere olyan többnyire anticipatív (elővételező) jellegű félelem, amely nem közvetlen, nem valós és nem megfelelően értékelt veszélyek érzékeléséből fakad