Menü

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

A vashiány alapjaiban véve vérszegénységet okoz, az egész szervezetet érinti, ugyanis fontos enzimeknek alkotóeleme. Hiánya az egész szervezet számára komoly problémát jelent.

A tünetek minden esetben a következők: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, sápadtság, gyakori tünet a hajhullás, de előfordulhat szívdobogás-érzés, nyelési zavarok és kimerültség is.

A vashiány okai sokrétűek lehetnek, hátterében gyakran az elégtelen vasfogyasztás, vagy annak felszívódási zavara áll, illetve a fokozott igény. Az előbbi alatt vagy azt kell érteni, hogy valaki keveset eszik, vagy, hogy nagyon egyoldalúan táplálkozik, például drasztikus fogyókúrát, diétát követ, illetve, hogy a vas nem tud felszívódni, ezáltal hasznosulni a szervezetben, például reflux, fekély, gyulladásos bélbetegségek vagy más egyéb betegségek, gyógyszerek szedése miatt.

Csökkenti a vas felszívódását a kalcium is, ezért vaskészítményeket, vastartalmú étrendkiegészítőket soha ne tejjel vagy tejtermékekkel, kalciumtartalmú ételekkel, italokkal, kávéval, vagy teával együtt vegyük be. Ismert az is, hogy például a C-vitamin fokozza a vas felszívódását, így ez a vitamin hasznára válik a vashiányos betegeknek.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye, például várandósság, szoptatás alatt. Előfordulhat csecsemőknél és később is gyermekkorban, amikor a szervezet hirtelen nő. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek. Nagyobb az igénye a vasra a rendszeres véradóknak is és tartós fizikai megterhelés, erős sportolás esetén is.

A vashiány, vérszegénység megállapítása laborvizsgálati eredmények alapján történik.

A kezelést szakorvos írja elő a vérképből, azonban mi is tehetünk a vérszegénység ellen: megelőzéssel.

Gyermekeknek, várandósoknak, szoptatás alatt, rendszeres véradás és bizonyos betegségek, drasztikus diéták esetén gondoskodni kell a többletbevitelről.

A szélsőséges táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas.

A húsféleségekben van sok vas, több, mint a növényekben, ezért a vegetáriánusok és vegánok körültekintően kell, hogy folytassák étrendjüket és pótolják a szükséges vasat például magvakból, hüvelyes zöldségekből, teljes kiőrlésű lisztekből.

A vas létfontosságú nyomelem számunkra, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk érdemes vashiányra gondolni és orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal áttekinti a vérképünket és javasolja a megfelelő kezelést, vaspótlást.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.