Menü

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

A vashiány alapjaiban véve vérszegénységet okoz, az egész szervezetet érinti, ugyanis fontos enzimeknek alkotóeleme. Hiánya az egész szervezet számára komoly problémát jelent.

A tünetek minden esetben a következők: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, sápadtság, gyakori tünet a hajhullás, de előfordulhat szívdobogás-érzés, nyelési zavarok és kimerültség is.

A vashiány okai sokrétűek lehetnek, hátterében gyakran az elégtelen vasfogyasztás, vagy annak felszívódási zavara áll, illetve a fokozott igény. Az előbbi alatt vagy azt kell érteni, hogy valaki keveset eszik, vagy, hogy nagyon egyoldalúan táplálkozik, például drasztikus fogyókúrát, diétát követ, illetve, hogy a vas nem tud felszívódni, ezáltal hasznosulni a szervezetben, például reflux, fekély, gyulladásos bélbetegségek vagy más egyéb betegségek, gyógyszerek szedése miatt.

Csökkenti a vas felszívódását a kalcium is, ezért vaskészítményeket, vastartalmú étrendkiegészítőket soha ne tejjel vagy tejtermékekkel, kalciumtartalmú ételekkel, italokkal, kávéval, vagy teával együtt vegyük be. Ismert az is, hogy például a C-vitamin fokozza a vas felszívódását, így ez a vitamin hasznára válik a vashiányos betegeknek.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye, például várandósság, szoptatás alatt. Előfordulhat csecsemőknél és később is gyermekkorban, amikor a szervezet hirtelen nő. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek. Nagyobb az igénye a vasra a rendszeres véradóknak is és tartós fizikai megterhelés, erős sportolás esetén is.

A vashiány, vérszegénység megállapítása laborvizsgálati eredmények alapján történik.

A kezelést szakorvos írja elő a vérképből, azonban mi is tehetünk a vérszegénység ellen: megelőzéssel.

Gyermekeknek, várandósoknak, szoptatás alatt, rendszeres véradás és bizonyos betegségek, drasztikus diéták esetén gondoskodni kell a többletbevitelről.

A szélsőséges táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas.

A húsféleségekben van sok vas, több, mint a növényekben, ezért a vegetáriánusok és vegánok körültekintően kell, hogy folytassák étrendjüket és pótolják a szükséges vasat például magvakból, hüvelyes zöldségekből, teljes kiőrlésű lisztekből.

A vas létfontosságú nyomelem számunkra, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk érdemes vashiányra gondolni és orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal áttekinti a vérképünket és javasolja a megfelelő kezelést, vaspótlást.

Szemárpa, a kellemetlen dudor

Sajnos már sokan ismerik a szemárpa kellemetlen tüneteit, melynek többtípusa van. Lássuk a tüneteket és a kezelési módokat.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.