Menü

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

A vashiány alapjaiban véve vérszegénységet okoz, az egész szervezetet érinti, ugyanis fontos enzimeknek alkotóeleme. Hiánya az egész szervezet számára komoly problémát jelent.

A tünetek minden esetben a következők: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, sápadtság, gyakori tünet a hajhullás, de előfordulhat szívdobogás-érzés, nyelési zavarok és kimerültség is.

A vashiány okai sokrétűek lehetnek, hátterében gyakran az elégtelen vasfogyasztás, vagy annak felszívódási zavara áll, illetve a fokozott igény. Az előbbi alatt vagy azt kell érteni, hogy valaki keveset eszik, vagy, hogy nagyon egyoldalúan táplálkozik, például drasztikus fogyókúrát, diétát követ, illetve, hogy a vas nem tud felszívódni, ezáltal hasznosulni a szervezetben, például reflux, fekély, gyulladásos bélbetegségek vagy más egyéb betegségek, gyógyszerek szedése miatt.

Csökkenti a vas felszívódását a kalcium is, ezért vaskészítményeket, vastartalmú étrendkiegészítőket soha ne tejjel vagy tejtermékekkel, kalciumtartalmú ételekkel, italokkal, kávéval, vagy teával együtt vegyük be. Ismert az is, hogy például a C-vitamin fokozza a vas felszívódását, így ez a vitamin hasznára válik a vashiányos betegeknek.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye, például várandósság, szoptatás alatt. Előfordulhat csecsemőknél és később is gyermekkorban, amikor a szervezet hirtelen nő. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek. Nagyobb az igénye a vasra a rendszeres véradóknak is és tartós fizikai megterhelés, erős sportolás esetén is.

A vashiány, vérszegénység megállapítása laborvizsgálati eredmények alapján történik.

A kezelést szakorvos írja elő a vérképből, azonban mi is tehetünk a vérszegénység ellen: megelőzéssel.

Gyermekeknek, várandósoknak, szoptatás alatt, rendszeres véradás és bizonyos betegségek, drasztikus diéták esetén gondoskodni kell a többletbevitelről.

A szélsőséges táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas.

A húsféleségekben van sok vas, több, mint a növényekben, ezért a vegetáriánusok és vegánok körültekintően kell, hogy folytassák étrendjüket és pótolják a szükséges vasat például magvakból, hüvelyes zöldségekből, teljes kiőrlésű lisztekből.

A vas létfontosságú nyomelem számunkra, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk érdemes vashiányra gondolni és orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal áttekinti a vérképünket és javasolja a megfelelő kezelést, vaspótlást.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.