Menü

Vashiány tünetei és kezelése

Mit jelent és honnan tudjuk, hogy vashiányunk van? Melyek a jellemző tünetek, hogy orvosolhatjuk a problémát?

A vashiány alapjaiban véve vérszegénységet okoz, az egész szervezetet érinti, ugyanis fontos enzimeknek alkotóeleme. Hiánya az egész szervezet számára komoly problémát jelent.

A tünetek minden esetben a következők: fáradékonyság, fejfájás, szédülés, sápadtság, gyakori tünet a hajhullás, de előfordulhat szívdobogás-érzés, nyelési zavarok és kimerültség is.

A vashiány okai sokrétűek lehetnek, hátterében gyakran az elégtelen vasfogyasztás, vagy annak felszívódási zavara áll, illetve a fokozott igény. Az előbbi alatt vagy azt kell érteni, hogy valaki keveset eszik, vagy, hogy nagyon egyoldalúan táplálkozik, például drasztikus fogyókúrát, diétát követ, illetve, hogy a vas nem tud felszívódni, ezáltal hasznosulni a szervezetben, például reflux, fekély, gyulladásos bélbetegségek vagy más egyéb betegségek, gyógyszerek szedése miatt.

Csökkenti a vas felszívódását a kalcium is, ezért vaskészítményeket, vastartalmú étrendkiegészítőket soha ne tejjel vagy tejtermékekkel, kalciumtartalmú ételekkel, italokkal, kávéval, vagy teával együtt vegyük be. Ismert az is, hogy például a C-vitamin fokozza a vas felszívódását, így ez a vitamin hasznára válik a vashiányos betegeknek.

Fakadhat a vashiány abból is, hogy megnő a szervezet vasigénye, például várandósság, szoptatás alatt. Előfordulhat csecsemőknél és később is gyermekkorban, amikor a szervezet hirtelen nő. Növekszik az igény a menstruáló nőkben is, hiszen ilyenkor vért, és azzal együtt hemoglobint, tehát vasat vesztenek. Nagyobb az igénye a vasra a rendszeres véradóknak is és tartós fizikai megterhelés, erős sportolás esetén is.

A vashiány, vérszegénység megállapítása laborvizsgálati eredmények alapján történik.

A kezelést szakorvos írja elő a vérképből, azonban mi is tehetünk a vérszegénység ellen: megelőzéssel.

Gyermekeknek, várandósoknak, szoptatás alatt, rendszeres véradás és bizonyos betegségek, drasztikus diéták esetén gondoskodni kell a többletbevitelről.

A szélsőséges táplálkozás és a vörös húsok hiánya vashiányhoz vezet, mert a zöldségekből és fehér húsokból nem szívódik fel elegendő vas.

A húsféleségekben van sok vas, több, mint a növényekben, ezért a vegetáriánusok és vegánok körültekintően kell, hogy folytassák étrendjüket és pótolják a szükséges vasat például magvakból, hüvelyes zöldségekből, teljes kiőrlésű lisztekből.

A vas létfontosságú nyomelem számunkra, hiánya vérszegénységhez vezethet. Ha a felsorolt tüneteket tapasztaljuk érdemes vashiányra gondolni és orvoshoz fordulni, aki laborvizsgálattal áttekinti a vérképünket és javasolja a megfelelő kezelést, vaspótlást.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.