Menü

Alkoholfogyasztás – nem mindig ördögtől való!

Az alkoholfogyasztás általános megítélése alapján egyértelműen a negatív oszlopban foglal helyet. Nyilvánvalóan léteznek egyéb dolgok az életben, amelyek pozitívabb hatást gyakorolnak az egészségünkre, de vajon lehet-e pozitív hatásokat társítani az alkoholhoz úgy is, hogy közben nem vagyunk rajongói?

Korábban sokszor mondták, hogy aki vérszegény, igyon meg napi egy deci vörösbort, az majd segít. Mivel a tudomány nem állandó, ez is változóban van. Már az orvostudomány sem biztos abban, hogy a vörösbor segíthet a vérszegények vörösvértest termelésének helyreállításában.

De akkor mégis mit köszönhetnénk az alkoholnak az átmeneti boldogságérzeten kívül?

Azt leszögezhetjük, hogy az alkoholfogyasztás valóban csak kis mennyiségben hasznos. Ez nők esetében napi 1,5 deciliter bornak, 3,5 deciliter sörnek vagy 4-4,5 cent töménynek felel meg. A férfiak esetében ezeket a számokat megduplázhatjuk. (Vajon nagyapáink tényleg tudtak valamit, és a reggeli feles is hozzásegítette őket a hosszú élethez?)

Ha az általános állapotunk jó, akkor a napi rendszerességgel fogyasztott alkohol akár 25-40%-kal is csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. Ez részben annak köszönhető, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét. A túlzott alkoholfogyasztással viszont éppen az ellenkező hatást érjük el, vagyis növeljük esélyeinket a különféle szívbetegségekre.

Bizonyítatlan tudományos háttérrel rendelkezik, de biztosan kijelenthető, hogy akik napi 1-2 pohárkával isznak, sokkal fogékonyabbak a sportra. Az összefüggés fordítva is igaz. Akik rendszeresen sportolnak, nagyobb valószínűséggel veszik elő a borospoharat olykor-olykor. Egyelőre nem tudjuk, miért van ez így.

A mérsékelt alkoholfogyasztásnak szerepe lehet a vesekő kialakulásának megelőzésében, hiszen az alkohol kis mennyiségben vízhajtó hatással bír. Ugyanakkor a mértéktelen alkoholfogyasztás dehidratálttá teszi az emberi testet, így a betegség kialakulásának esélye magasabb.

A barátokkal való rendszeres, de nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás szociálisabbá tesz minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet beszélni, mindenkit bevonni a beszélgetésbe, és ügyelünk arra, hogy senki ne essen ki a körből.

Végeztek már kutatást arra vonatkozóan is, hogy milyen hatással bír az alkohol a szexuális életre. Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak napi 1-2 pohár vörösbort, pozitív változásokról számoltak be. Ugyanez a férfiak esetében is kimutatható, és a tesztoszteronszint emelkedésével magyarázható. A túl sok alkohol viszont nemcsak a vágy, de akár a szexuális életre való képesség elvesztésével is együtt járhat.

Az agyi működésre is hatással lehet. Bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségét.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Következtetésként csak annyit vonnék le, hogy ne ítéljünk el valakit egyből, ha heti néhány alkalommal borospohárral a kezében találjuk. Egyáltalán nem biztos, hogy nagy mennyiségeket fogyaszt, és nem tud leállni. Természetesen – mint az élet minden területén – nehéz a saját ítéleteinket és kritériumrendszerünket félretenni, de mégis mindig próbálkozzunk a másik oldal megértésével is.

Fort Molnár Henriett

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.