Menü

Alkoholfogyasztás – nem mindig ördögtől való!

Az alkoholfogyasztás általános megítélése alapján egyértelműen a negatív oszlopban foglal helyet. Nyilvánvalóan léteznek egyéb dolgok az életben, amelyek pozitívabb hatást gyakorolnak az egészségünkre, de vajon lehet-e pozitív hatásokat társítani az alkoholhoz úgy is, hogy közben nem vagyunk rajongói?

Korábban sokszor mondták, hogy aki vérszegény, igyon meg napi egy deci vörösbort, az majd segít. Mivel a tudomány nem állandó, ez is változóban van. Már az orvostudomány sem biztos abban, hogy a vörösbor segíthet a vérszegények vörösvértest termelésének helyreállításában.

De akkor mégis mit köszönhetnénk az alkoholnak az átmeneti boldogságérzeten kívül?

Azt leszögezhetjük, hogy az alkoholfogyasztás valóban csak kis mennyiségben hasznos. Ez nők esetében napi 1,5 deciliter bornak, 3,5 deciliter sörnek vagy 4-4,5 cent töménynek felel meg. A férfiak esetében ezeket a számokat megduplázhatjuk. (Vajon nagyapáink tényleg tudtak valamit, és a reggeli feles is hozzásegítette őket a hosszú élethez?)

Ha az általános állapotunk jó, akkor a napi rendszerességgel fogyasztott alkohol akár 25-40%-kal is csökkentheti a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. Ez részben annak köszönhető, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás növeli a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét. A túlzott alkoholfogyasztással viszont éppen az ellenkező hatást érjük el, vagyis növeljük esélyeinket a különféle szívbetegségekre.

Bizonyítatlan tudományos háttérrel rendelkezik, de biztosan kijelenthető, hogy akik napi 1-2 pohárkával isznak, sokkal fogékonyabbak a sportra. Az összefüggés fordítva is igaz. Akik rendszeresen sportolnak, nagyobb valószínűséggel veszik elő a borospoharat olykor-olykor. Egyelőre nem tudjuk, miért van ez így.

A mérsékelt alkoholfogyasztásnak szerepe lehet a vesekő kialakulásának megelőzésében, hiszen az alkohol kis mennyiségben vízhajtó hatással bír. Ugyanakkor a mértéktelen alkoholfogyasztás dehidratálttá teszi az emberi testet, így a betegség kialakulásának esélye magasabb.

A barátokkal való rendszeres, de nem túlzásba vitt alkoholfogyasztás szociálisabbá tesz minket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk többet beszélni, mindenkit bevonni a beszélgetésbe, és ügyelünk arra, hogy senki ne essen ki a körből.

Végeztek már kutatást arra vonatkozóan is, hogy milyen hatással bír az alkohol a szexuális életre. Azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak napi 1-2 pohár vörösbort, pozitív változásokról számoltak be. Ugyanez a férfiak esetében is kimutatható, és a tesztoszteronszint emelkedésével magyarázható. A túl sok alkohol viszont nemcsak a vágy, de akár a szexuális életre való képesség elvesztésével is együtt járhat.

Az agyi működésre is hatással lehet. Bizonyítottan csökkenti az Alzheimer-kór kialakulási valószínűségét.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulási kockázatát.

Következtetésként csak annyit vonnék le, hogy ne ítéljünk el valakit egyből, ha heti néhány alkalommal borospohárral a kezében találjuk. Egyáltalán nem biztos, hogy nagy mennyiségeket fogyaszt, és nem tud leállni. Természetesen – mint az élet minden területén – nehéz a saját ítéleteinket és kritériumrendszerünket félretenni, de mégis mindig próbálkozzunk a másik oldal megértésével is.

Fort Molnár Henriett

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.