Menü

A CLA pozitív hatásai a szervezetünkre

A CLA segít a raktározott zsírok lebontásában és energiaként történő felhasználásában, így járulva hozzá a zsírégetés folyamatához. Azáltal ugyanakkor, hogy segíti az izomtömeg növekedését is, tovább fokozza hatékonyságát, hiszen nő a szervezet energiaigénye, így a korábbi izomtömegnek megfelelő energiabevitel további energiahiányt eredményez, ami további fogyáshoz vezet majd, amennyiben megfelelően táplálkozunk mindehhez!

A CLA csökkenti a szervezetben az inzulin szintet is, amely hormon felelős a raktározásért a szervezetben, így kevesebb kalória raktározódik el a bevitt ételekből, és sokkal jobban hasznosulnak mindezek a mozgás, sportolás során.

1. Asztma

A CLA növeli a szervezetben a DHA és az EPA szinteket, amelyek omega 3 zsírsavak, rendkívül hasznosak az emberi szervezet működése szempontjából. Ezek a zsírsavak hatékonyan harcolnak a gyulladások ellen, amely hatékony lehet asztmás betegek esetében. Javul a légutak állapota és a hiperaktivitást is mérsékli a napi 4,5g CLA fogyasztása. Az asztmások szervezetében leukotriének termelődnek, amely olyan zsírmolekulája az immunrendszernek, amely hörgőszükületet eredményez. A CLA az asztmások állapotának javulásához úgy járul hozzá, hogy a leukotriének termelését szabályozó molekulák működését gátolja anélkül, hogy az erek károsodnának ezáltal.

2. Rák, daganatok:

Bár még csak állatkísérletek mutattak sikereket abban, hogy a CLA segítségével akár 50%-kal is tudtak csökkenteni bizonyos daganatokat, a kísérletek mégis rendkívül ígéretesek. Ilyen daganattípusok voltak a bőr-, emlő vagy akár a tüdődaganat is. Nem csak a már létező daganatok állapotában állt be pozitív változás az állatkísérletek során, de a kutatók úgy találták, hogy a rák kialakulásának veszélyét is hatékonyan csökkentette a CLA adagolása, mert a CLA megvédte a sejteket attól, hogy elrákosodjanak olyan körülmények között, amely támogatta a rák kialakulását.

3. Immunrendszer:

A sok testmozgás, a tápanyaghiányos étkezés a rengeteg káros anyag, ami bejut a szervezetbe, mind-mind nagyon kártékonyan hatnak az immunrendszerre. A szervezet a kimerültségét azzal jelzi, hogy fáradékonyabbak vagyunk, fogékonyabbá válunk bizonyos megbetegedésekre, mint például a megfázás. A tanulmányok kimutatták, hogy a CLA fogyasztása segíti az immunrendszer hatékony munkavégzését, mérsékli a katabolikus vagyis bontó, romboló folyamatokat, amelyek betegség, láz idején beindulnak a szervezetben. A CLA szedésével javul az immunrendszer válasza is.

4. Magas vérnyomás:

A keringési rendszeri betegségek a rák mellett a vezető halálokok között szerepelnek hazánkban. A stressz okozta magas vérnyomás pedig ezek közül is kiemelkedő ok. A kutatások alapján a CLA segíthet az állapot javulásában megfelelő étrend mellett, persze nem kompenzálja a stresszmentes életet és a stresszfeldolgozási képesség hiányát. Azáltal azonban, hgoy a CLA hozzájárul a testzsír mennyiségének csökkentéséhez és a trigliceridszint mérsékléséhez, ami a vérerekben történő lerakódást és érszűkülést is okozza. Az erek beszűkülése a vérnyomás növekedés egyik okozója. A CLA komplex hatásának köszönhetően hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez.

5. Szívbetegség:

Az előző pontban már volt szó arról, hogy a CLA fogyasztása hogyan segíti a keringési rendszer egészségének fenntartását és a hanyatló állapot megállítását. A triglicerid- és koleszterinszint csökkentésével a véráramlás hatékonyabb, így hatékonyabb az oxigénáramlás és a tápanyag áramlás is, amihez hozzájárul a CLA. Az inzulinrezisztens állapothoz kapcsolható kardiovaszkuláris megbetegedések kockázata is csökken a CLA fogyasztásával.

A CLA növeli az alapanyagcserét, így is hozzájárulva a napi energiafelhasználáshoz és a zsírtömegünk csökkentéséhez. Ugyanakkor a kutatások azt találták, hogy a zsírtömeg csökkenés ellenére nincs össztesttömeg csökkenés, amelynek az az oka, hogy ezzel párhuzamosan a CLA fogyasztása segíti és javítja a sovány izomtömeg növekedését, javítva ezzel azizom-zsír arányt. Így az izomtömeg növekedésével nő a kalóriaigény és felhasználás is a szervezetben, valamint a sportolás hatására javul a külső megjelenés, az esztétikus izomzat.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!