Menü

Jó választás édesítőszerre váltani?

Az édesítőszerek szinte alapdolgok egy fogyókúra, testsúlycsökkentő diéta esetén. Kalóriamentesek, nem emelik a vércukrot, segítik a diéta hatékonyságát, kevesebb lemondással járnak az étkezések, azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyeljünk arra, mely típusokat válasszuk és tartsuk szem előtt a lehetséges hátrányaikat is. Erről lesz szó mai cikkünkben.

Az édesítőszerek olyan természetes vagy mesterséges ízesítő anyagok, amelyekkel elérhetjük az édes ízt. Az EU-ban jelenleg 11 intenzív édesítőszer és 8 cukoralkohol van engedélyezve, melynek részletes listáját a neten is megtalálhatjuk pontosan.

A kalóriamentes édesítőszerekkel a cukrot válthatjuk ki, azonban nem mindegy milyen módon választjuk meg ezeket a cukorhelyettesítőket.

Mindenki ismeri a humoros szituációt, mikor a cukrászdában valaki süteményt eszik diétás kólával, nos ebben az esetben felesleges édesítőszerre cserélni az italt, ha a többletkalóriát bevisszük a tortából.

A másik tévút, hogy az édesítőszerekkel készült ételekből sokkal többet fogyasztunk, mint hizlalóbb társaiból, pedig tévedés azt gondolni, hogy az este tízkor elfogyasztott fél tepsi cukormentes süteménytől reggelre fogyni fogunk. Az édesítőszeres ételekből is mértékkel kell enni, különben hiába a cukormentesen elkészített étel, ha többet megengedünk magunknak belőle, bizony hízni fogunk.

Gyomorproblémák. Erről is essen szó.

Az édesítőszerekkel való ismerkedést fokozatosan javasolt elkezdeni, hiszen, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, gyomorgörcsöket, hasmenést, haspuffadást, gázosodást okozhatnak, ami rendkívül kellemetlen.

A gyomorproblémák mellett nagy a hozzászokás veszélye. Egy tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek bizonyos fajtái függőséget okozhatnak.

Rákkeltő? Időről időre visszatérő téma, hogy az édesítőszerek rákkeltő hatásúak-e, azonban a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos kutatások nagyrészt kizárták a rák kockázatát, azonban egészségesnek hosszútávon semmiképp sem nevezhetőek, ezért törekedjünk mindig a természetes édesítők, (stevia, eritrit, nyírfacukor) használatára. Akik pedig az édesítőszerek káros hatásokról vitatkoznak, azok gondolják át, hogy a rendszeres cukorfogyasztás milyen veszélyekkel jár.

Léteznek természetes édesítőszerek, melyek nem kalóriamentesek és nem szénhidrátmentesek, azonban a cukor egészségesebb alternatívájaként emlegetik őket, ilyen például a méz, a juharszirup és a kókuszvirágcukor. Azonban tudni kell, hogy ezek szénhidráttartalma és kalóriatartalma, cukortartalma révén nem támogatják a testsúlycsökkenést.

Azt gondolom, bármelyik édesítőt is választjuk, a hangsúly mindig a mértékletességen kell, hogy legyen.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.