Menü

Jó választás édesítőszerre váltani?

Az édesítőszerek szinte alapdolgok egy fogyókúra, testsúlycsökkentő diéta esetén. Kalóriamentesek, nem emelik a vércukrot, segítik a diéta hatékonyságát, kevesebb lemondással járnak az étkezések, azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyeljünk arra, mely típusokat válasszuk és tartsuk szem előtt a lehetséges hátrányaikat is. Erről lesz szó mai cikkünkben.

Az édesítőszerek olyan természetes vagy mesterséges ízesítő anyagok, amelyekkel elérhetjük az édes ízt. Az EU-ban jelenleg 11 intenzív édesítőszer és 8 cukoralkohol van engedélyezve, melynek részletes listáját a neten is megtalálhatjuk pontosan.

A kalóriamentes édesítőszerekkel a cukrot válthatjuk ki, azonban nem mindegy milyen módon választjuk meg ezeket a cukorhelyettesítőket.

Mindenki ismeri a humoros szituációt, mikor a cukrászdában valaki süteményt eszik diétás kólával, nos ebben az esetben felesleges édesítőszerre cserélni az italt, ha a többletkalóriát bevisszük a tortából.

A másik tévút, hogy az édesítőszerekkel készült ételekből sokkal többet fogyasztunk, mint hizlalóbb társaiból, pedig tévedés azt gondolni, hogy az este tízkor elfogyasztott fél tepsi cukormentes süteménytől reggelre fogyni fogunk. Az édesítőszeres ételekből is mértékkel kell enni, különben hiába a cukormentesen elkészített étel, ha többet megengedünk magunknak belőle, bizony hízni fogunk.

Gyomorproblémák. Erről is essen szó.

Az édesítőszerekkel való ismerkedést fokozatosan javasolt elkezdeni, hiszen, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, gyomorgörcsöket, hasmenést, haspuffadást, gázosodást okozhatnak, ami rendkívül kellemetlen.

A gyomorproblémák mellett nagy a hozzászokás veszélye. Egy tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek bizonyos fajtái függőséget okozhatnak.

Rákkeltő? Időről időre visszatérő téma, hogy az édesítőszerek rákkeltő hatásúak-e, azonban a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos kutatások nagyrészt kizárták a rák kockázatát, azonban egészségesnek hosszútávon semmiképp sem nevezhetőek, ezért törekedjünk mindig a természetes édesítők, (stevia, eritrit, nyírfacukor) használatára. Akik pedig az édesítőszerek káros hatásokról vitatkoznak, azok gondolják át, hogy a rendszeres cukorfogyasztás milyen veszélyekkel jár.

Léteznek természetes édesítőszerek, melyek nem kalóriamentesek és nem szénhidrátmentesek, azonban a cukor egészségesebb alternatívájaként emlegetik őket, ilyen például a méz, a juharszirup és a kókuszvirágcukor. Azonban tudni kell, hogy ezek szénhidráttartalma és kalóriatartalma, cukortartalma révén nem támogatják a testsúlycsökkenést.

Azt gondolom, bármelyik édesítőt is választjuk, a hangsúly mindig a mértékletességen kell, hogy legyen.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.