Menü

Jó választás édesítőszerre váltani?

Az édesítőszerek szinte alapdolgok egy fogyókúra, testsúlycsökkentő diéta esetén. Kalóriamentesek, nem emelik a vércukrot, segítik a diéta hatékonyságát, kevesebb lemondással járnak az étkezések, azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyeljünk arra, mely típusokat válasszuk és tartsuk szem előtt a lehetséges hátrányaikat is. Erről lesz szó mai cikkünkben.

Az édesítőszerek olyan természetes vagy mesterséges ízesítő anyagok, amelyekkel elérhetjük az édes ízt. Az EU-ban jelenleg 11 intenzív édesítőszer és 8 cukoralkohol van engedélyezve, melynek részletes listáját a neten is megtalálhatjuk pontosan.

A kalóriamentes édesítőszerekkel a cukrot válthatjuk ki, azonban nem mindegy milyen módon választjuk meg ezeket a cukorhelyettesítőket.

Mindenki ismeri a humoros szituációt, mikor a cukrászdában valaki süteményt eszik diétás kólával, nos ebben az esetben felesleges édesítőszerre cserélni az italt, ha a többletkalóriát bevisszük a tortából.

A másik tévút, hogy az édesítőszerekkel készült ételekből sokkal többet fogyasztunk, mint hizlalóbb társaiból, pedig tévedés azt gondolni, hogy az este tízkor elfogyasztott fél tepsi cukormentes süteménytől reggelre fogyni fogunk. Az édesítőszeres ételekből is mértékkel kell enni, különben hiába a cukormentesen elkészített étel, ha többet megengedünk magunknak belőle, bizony hízni fogunk.

Gyomorproblémák. Erről is essen szó.

Az édesítőszerekkel való ismerkedést fokozatosan javasolt elkezdeni, hiszen, ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, gyomorgörcsöket, hasmenést, haspuffadást, gázosodást okozhatnak, ami rendkívül kellemetlen.

A gyomorproblémák mellett nagy a hozzászokás veszélye. Egy tanulmány szerint a mesterséges édesítőszerek bizonyos fajtái függőséget okozhatnak.

Rákkeltő? Időről időre visszatérő téma, hogy az édesítőszerek rákkeltő hatásúak-e, azonban a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatos kutatások nagyrészt kizárták a rák kockázatát, azonban egészségesnek hosszútávon semmiképp sem nevezhetőek, ezért törekedjünk mindig a természetes édesítők, (stevia, eritrit, nyírfacukor) használatára. Akik pedig az édesítőszerek káros hatásokról vitatkoznak, azok gondolják át, hogy a rendszeres cukorfogyasztás milyen veszélyekkel jár.

Léteznek természetes édesítőszerek, melyek nem kalóriamentesek és nem szénhidrátmentesek, azonban a cukor egészségesebb alternatívájaként emlegetik őket, ilyen például a méz, a juharszirup és a kókuszvirágcukor. Azonban tudni kell, hogy ezek szénhidráttartalma és kalóriatartalma, cukortartalma révén nem támogatják a testsúlycsökkenést.

Azt gondolom, bármelyik édesítőt is választjuk, a hangsúly mindig a mértékletességen kell, hogy legyen.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.