A sztívia nem gyakran ismert mellékhatásai
![](/data/image/150x200/2023/07/16/pexels-pixabay-461359.jpg)
Az amerikai kontinensen honos Stevia rebaudiana, magyarul jázminpakóca egy cserjenagyságú, az őszirózsafélék családjába tartozó növény, melynek zöld színű leveléből évszázadok óta készítenek édesítőszert. Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.
Jó választás édesítőszerre váltani?
![](/data/image/150x200/2022/03/10/801-foto3.jpg)
Az édesítőszerek szinte alapdolgok egy fogyókúra, testsúlycsökkentő diéta esetén. Kalóriamentesek, nem emelik a vércukrot, segítik a diéta hatékonyságát, kevesebb lemondással járnak az étkezések, azonban fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyeljünk arra, mely típusokat válasszuk és tartsuk szem előtt a lehetséges hátrányaikat is.
Poliolok szerepe a diétában
![](/data/image/150x200/2020/02/28/444444444.jpg)
A cukoralkoholok színtelen kristályos vegyületek. Vízben jól, alkoholban kevésbé oldódnak, éterben oldhatatlanok. Számos cukoralkohol édes ízű. A természetben is megtalálható néhány cukoralkohol a növényekben, ezek a D-glucitol vagy szorbitol, a D-mannitol és a D-galaktitol vagy dulcitol. Gyakorlati szempontból a szorbitol a legfontosabb, amit édesítőszerként használnak.
Nem a Te hibád!
![](/data/image/150x200/2018/03/08/eating-1495368_1280.jpg)
A túlsúlyos emberek nagy része önhibáján kívül nem tud fogyni. Azt látom, hogy egyszerűen a mai világban egy bevásárlás bármelyik boltban valóságos aknamező. Manipulálnak bennünket az élelmiszer-összetevőkkel, melyek gyakran evésre késztetnek és még nagyobb étvágyat gerjesztenek.
Édes élet édesítőszerekkel
![](/data/image/150x200/2017/11/21/edesito-cover.jpg)
Miért olyan népszerű az édesség sokunknak, miért keressük folyton ezt az ízélményt, és miért jó egy desszerttel lezárni a vasárnapi ebédet? Ha pedig édesítésről beszélünk, vajon cukrot vagy édesítőszereket használjunk inkább, melyeket és milyen gyakran? Erre keressük a választ.