Menü

Tippek, hogy mit fogyasszunk és mit ne a menstruáció előtti napokban

A PMS a premenstruális szindróma rövidítése: azon tünetek összességét nevezik így, amik a menstruációt megelőző 7-10 napban megkeserítik az életünket, és sok esetben a környezetünkét is.

Amit érdemes kerülni a PMS alatt:

Csökkentsük a sófogyasztást!

Csökkentsük a sófogyasztásunkat, különösen akkor, ha vizesedés és mellfeszülés jellemző ránk. A nátrium ugyanis fokozza a folyadék-visszatartást, ami kellemetlen puffadásokhoz és vizesedéshez vezethet.

Ne igyunk annyi kávét!

Rossz hír a kávé szerelmeseinek, hogy a koffein is erősítheti a PMS tüneteit. Érdemes tehát kevesebb feketelevest fogyasztani a menstruáció előtti napokban.

El a kezekkel az édességtől!

Bár a menstruáció előtt sokan a csokoládétól remélnek vigaszt, ezzel csak rontanak a helyzetükön. A túlzott édességfogyasztás ugyanis fejfájást és fáradtságérzést okozhat. Bár nem kell teljesen lemondanunk a finomságokról, attól még érdemes csökkenteni az adagokat.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

Ajánlott kerülni az alkoholfogyasztást a menstruáció előtti napokban. Bár az alkohol rövidtávon valóban enyhíti a bennünk dúló feszültséget, azonban hosszabb távon ront a kedélyhullámainkon és erősíti a depresszió érzését.

Mit érdemes fogyasztani a PMS alatt?

Tapasztalatok szerint érdemes magas szénhidráttartalmú és zsírokban szegény ételeket fogyasztani a menstruációt megelőző időszakban. Ezzel növelhetjük az agy szerotonin termelését, ami csökkenti a szorongást. Segíthet az is, ha B6, C, E vitaminban, valamint magnéziumban és kálciumban gazdag ételeket viszünk be a szervezetünkbe.

A B6-vitamin segít a nyomott hangulat ellen

A B6-vitamin mindig jól jön a háznál, ha úgy érezzük, hogy mindjárt felrobbanunk a bennünk dúló feszültségtől, vagy pedig a legszívesebben egy sötét sarokban töltenénk az esténket. A B6-vitamin ugyanis jó hatással van az idegrendszerre és segíthet a nyomott hangulat leküzdésében is. Ha természetes módon szeretnénk az a vitamint bejuttatni a szervezetünkbe, fogyasszunk sok zöldséget, de a vörös húsok, a szárnyasok, sőt a tonhal és a lazac is optimális vitaminforrás.

Az E-vitamin enyhíti a mellfeszülést és a rossz közérzetet

Az E-vitamin kiválóan alkalmas a PMS során fellépő kellemetlen mellfeszülés és a korai görcsök, a fejfájás és a rossz közérzet enyhítésére. A tojás, a búzacsíra, illetve a csonthéjas gyümölcsök, mint a diófélék vagy például az avokádó sok E-vitamint tartalmaznak. Ha olívaolajat használunk salátákhoz és a főzéshez, az ugyancsak természetes E-vitaminforrás.

A magnézium megvéd a görcsöktől

Ha valaki sokat szenved a menstruációs görcsöktől akár már a PMS alatt, akkor mindenképpen ajánlott a fokozott magnéziumbevitel. A kagyló és a rák például nagyon gazdag magnéziumban, de ha ezek nem tartoznak a kedvenceink közé, akkor együnk sok spenótot, rukkolát vagy dióféléket és aszalt gyümölcsöket.

A kalcium enyhíti az ingerlékenységet és a feszültséget

Tanulmányok szerint azoknál a nőknél, akik sok kalciumot fogyasztanak, szinte alig jelentkeznek a PMS tünetei. A kalcium ugyanis kiválóan mérsékli az idegességet és az ingerlékenységet. Ahhoz, hogy hozzájussunk a kívánt mennyiséghez, fogyasszunk minden nap kalciumban gazdag ételeket, például sajtot, joghurtot vagy alacsony zsírtartalmú tejet. Ha kerülnénk a tejtermékeket, akkor sincs semmi veszve, együnk sok brokkolit, kelkáposztát, zabpelyhet, tofut vagy lazacot.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.