Menü

A tavaszi fáradtság legbiztosabb ellenszerei

Március van, az idő néha már kezd a tavaszra hasonlítani, hosszabbak a nappalok, több a napfény, lassan zöldellik a környezetünk, mi pedig küzdünk a menetrendszerűen bekövetkező tavaszi fáradtság ellen. Hogy tudjuk ezt leghatékonyabban legyőzni?

A tavaszi fáradtság talán annak a jele, hogy ébredünk a téli álomból, a hidegből, a sötétből, melyből kezd lassan elegünk lenni. Olykor rosszul alszunk, álmosan kelünk, fáradtan dolgozunk, a kávétól, csokitól várjuk a megoldást, megmagyarázhatatlanul feszültek, ingerlékenyek vagyunk. Nem betegség, csak tavaszi fáradtság.

Ezekért a tünetekért elsősorban a fényhiány okolható, a téli időszakban ugyanis csökken a melatonin és szerotonin hormonok termelődése, ezek pedig befolyásolják a kedélyállapotunkat, az alvásunkat. Ha nem gondoskodtunk a pótlásáról, akkor az alacsony D-vitamin szint rosszkedvet, levertséget okozhat.

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok épségének megőrzéséhez, nélküle a többi vitamin és ásványi anyag sem tud kellőképpen felszívódni. Egyik ellenszer tehát a „napvitamin” pótlása és a rendszeres mozgás, a lehető legjobb ötvözni a kettőt és a szabadtéri napsütésben futni, sétálni, biciklizni menni, bármilyen mozgás megfelel.

A nők tudják és ösztönösen alkalmazzák, hogy ilyenkor elő kell venni a tavaszi színes ruhákat, melyek feldobják a hangulatot.

A táplálkozással is tehetünk a tavaszi lehangoltság, álmosság ellen, nagyon fontos étrendkiegészítőink ekkor is az Omega-3, a C- és a B-vitamin, amelyek segítenek a depresszió legyőzésében, védenek a megfázás ellen, kiváló hangulatjavító hatásúak.

Kicsit jobb megoldás, mint a csokis nápolyi és a kávé.

A C-, B- mellett fontos az E-vitamin, a kalcium és magnézium megfelelő arányú bevitele.

Ételekből a következő módokon fedezhetjük a vitaminszükségletet:

A-vitamin: csirkemáj, tojás

D-vitamin: tonhal, margarin

E-vitamin: gesztenye, dió

K-vitamin: savanyú káposzta, spenót

C-vitamin: zöldségek, citrusfélék

B1-vitamin: búzacsíra, sovány sertéshús

B2-vitamin: mogyoró

B6-vitamin: hús, hal, zöldségfélék

Magnézium: olajos mag, teljes kiőrlésű gabona, tej, máj

Cink: csirkemáj, szárazbab

Foszfor: olajos hal, tojássárgája

Kálium: zöldség, gyümölcs

Kalcium: sajt, túró, mák

Vas: csirkemáj

(Forrás: Táplálkozási Akadémia)

A kinti hideg, a benti fűtés bőrproblémákat is okozhat, ezért fontos a megfelelő hidratálás kívül - belül. Fogyasszunk teákat, leveseket, vizet, kívülről pedig a zsírosabb hidratáló krémek kerülhetnek elő ebben az időszakban.

A hivatalosan ajánlott napi vitamin- és ásványianyag-bevitelről a termékeken lévő útmutatás alapján tájékozódhatunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.