Menü

Mire jó az aromaterápiás diffúzor?

Mi az az aroma diffúzor vagy más néven hidegpárásító? Aromaterápiás ultrahangos diffúzor egy készülék, amely nem csak párologtatásra alkalmas, hanem egyben illóolajokkal illatosítja is a helyiségeket, segít a felsőlégúti megbetegedések ellen.

Aroma diffúzornak vagy illóolaj párologtatónak nevezzük azokat a készülékeket, amik segítenek az olajokat eloszlatni a levegőben, ezáltal segítik a párásítást azokban az otthonokban, ahol száraz a levegő. A készülékek olyan masinák, melyek porlasztják a folyadékot.

A mai modern porlasztó készülékek úgy néznek ki, mint valami hangulatos, divatos lakberendezési dekortárgyak, azonban ezek porlasztják a vizet, fehér ködfelhőt fújnak ki, ezáltal segítik az otthonunk optimális páratartalmának elérését.

Miért szükséges a párásító használata? Mennyi egyáltalán az optimális páratartalom a lakásban?

Nos fűtési időszakban csökkenthet a lakás páratartalma, és pedig betegségekhez vezethet, ezért télen különösen fontos figyelni otthonunk páratartalmát. Minél nagyobb a kinti és a benti levegő közötti hőmérséklet-különbség, annál szárazabb lehet a levegő a szobában.

A páratartalom a hűvösebb hónapokban akár 20 százalékra is visszaeshet, amely a bőr, a nyálkahártyák kiszáradásához vezethet, így pedig könnyebben kialakulnak a légúti fertőzések, gyakrabban jelentkezik száraz köhögés, s még orrvérzés is előfordulhat. Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60 százalék közötti, a legoptimálisabb az 50%, 20-22 fokos hőmérséklet mellett.

A 60-70 százalék fölötti páratartalom kedvez a penészgombák és háziporatkák szaporodásának, amely allergiát okoz, tehát a 60 % feletti értékek esetén páramentesítővel kell orvosolni a problémát, ha pedig a páratartalom 40 százalék alatti, akkor a levegő nedvességtartalmának pótlására van szükség, ekkor jól jöhet egy diffúzor.

A hidegpárásítók a legjobbak az egészségügyi problémákra, mely a folyadékot apró cseppekké bontja, s páraszerű formában juttatja a lakásba. Bármely készülékre is van szükség, fontos, hogy gyakran szellőztessünk és tisztítsuk megfelelően az eszközöket, s ellenőrizzük rendszeresen a penészfoltok megjelenését.

A diffúzorok illóolaj levegő juttatására is alkalmasak, míg a párologtatókba csak tisztított vizet tehetünk.

A mai modern aroma diffúzorok már nagyobb tartállyal rendelkeznek, különböző funkciókkal, például automatikus kikapcsolással, háttérvilágítással, hangulatos színekkel, led megvilágítással, időzítővel, intenzitás beállításával, aromaterápiával.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?