Menü

Hogyan ápold újszülötted bőrét?

Az újszülöttek bőre messze van a tökéletestől, de ez nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben velük. A ráncok, a pirosság, a szárazság és a pelyhek teljesen normálisak. A baba bőrének meg kell tanulnia alkalmazkodni a külvilághoz, hiszen mostmár nem az anyaméhben él. Az újszülöttek bőrének legtöbb tökéletlensége idővel eltűnik. A koraszülöttek arcán és hátán például gyakran puha szőröcskék vannak, ez a lanugo, ami a magzat testét borítja az anyaméhben. A túlhordott babák bőre pedig gyakran száraz, hámló. Néhány héten belül azonban ezek nyomtalanul helyrejönnek.

A baba születését követő első hónapban nagy valószínűséggel semmi szükség nincs krémek használatára. Ha valamiért mégis erre kényszerülsz, figyelj oda, mivel ápolod babát bőrét. A picik bőre nagyon érzékeny, sok anyag ismeretlen számukra, ezért csak speciálisan babák bőrére fejlesztett termékeket vásárolj. A felnőtteknek előállított termékek gyakran tartalmaznak festékeket, illatanyagokat, amelyek az újszülöttek bőrének túl kemények, ezért gyakran problémákat okozhatnak. A talkum például tüdőproblémákat okozhat, míg a kukoricakeményítő pelenkakiütésekhez vezethet.

Talán meglepő lehet, de a babákat nem kell minden nap fürdetni. Az első néhány hétben bőven elég, ha pelenkacserekor megtisztítod őt az érintett területeken, és este szivaccsal átmosod. Ha megizzadt, nyugodtan megfürdetheted, de a jelenlegi ajánlások szerint még akkor is elég a szivacsos mosdatás. Egy hónapos koráig a babának nincs szüksége teljes testes fürdetésre. Egy éves koráig pedig elég 2-3 naponta fürdetni. A túl gyakori fürdetés kiszárítja a bőrt, ezáltal hamarabb vezethet bőrproblémákhoz. A fürdetések között pedig töröld át az arcát és a kezeit egy nedves, meleg mosókendővel, és ne feledkezz meg a hónaljáról, valamint a nyaki ráncocskáiról sem.

Ha a babádat már rendszeresen fürdeted, akkor se feledkezz meg róla, hogy a bőre puha és szenzitív. Ne fürdesd 3-5 percnél tovább, és a könyököddel vagy a csuklód belső felszínével mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, nehogy túl forró legyen. Ha használsz testápolót, azt még a baba nedves bőrére kend. A törülközővel ne dörzsöld a bőrét, inkább csak tapogasd át vele, így szárítsd meg.

A koszos, nyirkos pelenka kiütéseket okozhat, ezért elengedhetetlen, hogy a baba pelenkáját a lehető leggyakrabban cseréld. A pelenkakiütések általában egy héten belül maguktól elmúlnak, emiatt nem kell aggódnod. A pelenkacserék között nedves kendővel töröld le a babád popsiját, és szárítsd meg. Nagyon jó, ha hagysz neki egy kis időt, hogy szellőzzön. A popsikrémek használata is előnyös lehet, hogy megelőzd a kiütések kialakulását.

Normális, hogy a babákon kiütések jelennek meg, azonban, ha ezek viszketnek, hólyagosak, váladékoznak vagy kérgük lesz, mindenképpen vidd orvoshoz.

Ne csak a babaruhákat, hanem a saját ruháitokat is mosd bababarát mosószerrel, mosószódával, így sok kellemetlenségtől megóvhatod kicsinyedet.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-newborn-skin-care

Fort Molnár Henriett

Tippek házilag készült játékokra tipegőknek

Ma már mindenféle játékot beszerezhetünk csemeténknek. Fejlesztőtől kezdve, a szerepjátékokig megtalálható minden a piacon. Persze nem tagadom, hogy fontosak ezek is, de sajnos a közösen eltöltött idő nagyon kevésnek mondható manapság. Ezért próbáltam olyan ötleteket keresni, amiket együtt tudunk a gyermekemmel elkészíteni, utána pedig használni. Nézzünk meg pár tippet, miket készítettünk mi, és mit tanácsoltak a környezetemben lévő anyukák.

Kinőheti a gyerekem a tojásallergiát?

Magyarországon a tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb ételallergén a gyerekek és a felnőttek körében is.

Miért fontos a gyerekeknek az ebéd utáni alvás?

A délutáni alvás különösen gyermekkorban nagyon fontos. Helytelen az a szülői hozzáállás, hogy „ha nem alszik délután, majd jobban alszik éjjel”, ellenkezőleg, a rendszeres, kiegyensúlyozott délutáni alvás hozzájárul a minőségi éjszakai alváshoz.

Galaktozémia – galaktóz lebontási zavar

Valószínűleg csak azok hallottak erről a betegségről, akiket érint ez a fajta ritka öröklődő rendellenesség, pedig súlyos következményekkel játhat, ha nem fedezik fel időben.

Tanítsuk közlekedni a gyerekeket!

Hogyan közlekedsz biciklivel? Mire kell figyelni, ha átkelünk az úton? Miért fontos a láthatósági jelek, fényvisszaverő eszközök használata, mivel kell felszerelni egy biciklit? Mikor kinek van elsőbbsége? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!