Menü

Hogyan ápold újszülötted bőrét?

Az újszülöttek bőre messze van a tökéletestől, de ez nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben velük. A ráncok, a pirosság, a szárazság és a pelyhek teljesen normálisak. A baba bőrének meg kell tanulnia alkalmazkodni a külvilághoz, hiszen mostmár nem az anyaméhben él. Az újszülöttek bőrének legtöbb tökéletlensége idővel eltűnik. A koraszülöttek arcán és hátán például gyakran puha szőröcskék vannak, ez a lanugo, ami a magzat testét borítja az anyaméhben. A túlhordott babák bőre pedig gyakran száraz, hámló. Néhány héten belül azonban ezek nyomtalanul helyrejönnek.

A baba születését követő első hónapban nagy valószínűséggel semmi szükség nincs krémek használatára. Ha valamiért mégis erre kényszerülsz, figyelj oda, mivel ápolod babát bőrét. A picik bőre nagyon érzékeny, sok anyag ismeretlen számukra, ezért csak speciálisan babák bőrére fejlesztett termékeket vásárolj. A felnőtteknek előállított termékek gyakran tartalmaznak festékeket, illatanyagokat, amelyek az újszülöttek bőrének túl kemények, ezért gyakran problémákat okozhatnak. A talkum például tüdőproblémákat okozhat, míg a kukoricakeményítő pelenkakiütésekhez vezethet.

Talán meglepő lehet, de a babákat nem kell minden nap fürdetni. Az első néhány hétben bőven elég, ha pelenkacserekor megtisztítod őt az érintett területeken, és este szivaccsal átmosod. Ha megizzadt, nyugodtan megfürdetheted, de a jelenlegi ajánlások szerint még akkor is elég a szivacsos mosdatás. Egy hónapos koráig a babának nincs szüksége teljes testes fürdetésre. Egy éves koráig pedig elég 2-3 naponta fürdetni. A túl gyakori fürdetés kiszárítja a bőrt, ezáltal hamarabb vezethet bőrproblémákhoz. A fürdetések között pedig töröld át az arcát és a kezeit egy nedves, meleg mosókendővel, és ne feledkezz meg a hónaljáról, valamint a nyaki ráncocskáiról sem.

Ha a babádat már rendszeresen fürdeted, akkor se feledkezz meg róla, hogy a bőre puha és szenzitív. Ne fürdesd 3-5 percnél tovább, és a könyököddel vagy a csuklód belső felszínével mindig ellenőrizd a víz hőmérsékletét, nehogy túl forró legyen. Ha használsz testápolót, azt még a baba nedves bőrére kend. A törülközővel ne dörzsöld a bőrét, inkább csak tapogasd át vele, így szárítsd meg.

A koszos, nyirkos pelenka kiütéseket okozhat, ezért elengedhetetlen, hogy a baba pelenkáját a lehető leggyakrabban cseréld. A pelenkakiütések általában egy héten belül maguktól elmúlnak, emiatt nem kell aggódnod. A pelenkacserék között nedves kendővel töröld le a babád popsiját, és szárítsd meg. Nagyon jó, ha hagysz neki egy kis időt, hogy szellőzzön. A popsikrémek használata is előnyös lehet, hogy megelőzd a kiütések kialakulását.

Normális, hogy a babákon kiütések jelennek meg, azonban, ha ezek viszketnek, hólyagosak, váladékoznak vagy kérgük lesz, mindenképpen vidd orvoshoz.

Ne csak a babaruhákat, hanem a saját ruháitokat is mosd bababarát mosószerrel, mosószódával, így sok kellemetlenségtől megóvhatod kicsinyedet.

Felhasznált forrás: https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-newborn-skin-care

Fort Molnár Henriett

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Veszélyes tárgyak a kiságyban

Léteznek ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni. Melyek ezek? Erről szól mai cikkünk.

Pótolhatatlan veszteség a gyermekkori szeretethiány

Azok, akik így nőttek fel, felnőttként jó eséllyel fognak küzdeni önbecsülési problémákkal, az átlagnál gyengébb lesz az érdekérvényesítési képességük, és nehezükre fog esni szeretni saját magukat.

Mi az a 4. trimeszter?

Három várandósság után nyilván tudok számolni és tisztában vagyok vele, hogy a terhesség köztudottan három trimeszterből áll, azonban nem tévedés azt állítani, hogy valóban létezik egy úgynevezett negyedik trimeszter is, ami nem más, mint a szülés utáni első három hónap.