Menü

A manuka méz pozitív hatásai

Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?

A manuka méz egyik legfontosabb tudnivalója, hogy antibakteriális és egyéb más előnyös tulajdonságai miatt eltér a többi méztől.

A mézfogyasztás előnyeit mindenki ismeri, számos vitamin és ásványi anyag található benne, emellett kitűnő energiaforrás például sportolók számára, antioxidánsokban gazdag. A méz segít a fertőzések ellen, gyógyítja a megfázást, jó a köhögésre, bizonyos fajtája (repceméz) jó a refluxra, mivel védőréteget képez a gyomorsavval szemben, továbbá segít hasmenés ellen.

Mi a manuka méz és miben más, mint a hagyományos társa?

A manuka méz egyedi, sokban eltér a klasszikus mézektől. Elnevezése a bokor nevéből ered, amelyet a méhek beporoznak, e növény Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos. Hegyes levelekkel és fehér vagy rózsaszín virágokkal rendelkezik. Jól tűri a hosszú fagyokat és a szárazságot is.

A manuka méz fontos összetevői között szerepelnek az aminosavak, B-vitaminok, vas, kálium, kalcium és cink. A méz tartalmaz szelént, van benne réz, mangán, nátrium, foszfor.

Megtalálható benne három anyag, melytől kiemelkedő és különösen népszerű:

- Metilglioxál (MGO)

- Dihidroxi-aceton (DHA)

- Leptosperin

Az MGO-nak köszönhető a manuka antibakteriális tulajdonsága, mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.

A manuka méz készítésével Új-Zélandon kívül Ausztráliában is foglalkoznak, természetesen szigorúan ellenőrzött keretek és szigorú bevizsgálás mellett. A 100%-ban tiszta ausztráliai manuka méz az eredetiség jelzésről ismerhető fel, amelyet az AMHA (Australian Manuka Honey Association) engedélyez, ehhez a jelzéshez a gyártóknak igazolni kell, hogy a méz teljesíti a fent említett kiemelkedő szempontokat.

A manuka mézet rengeteg egészségügyi probléma megoldására használják, a mézet többféle céllal árulják, például cukorbetegségre, daganatos megbetegedésekre, magas vérnyomásra, valamint szem-, fül- vagy szájüregi fertőzésekre, sebek és égési sérülések gyógyítására. Kiváló természetes gyógymód az aknés bőrre, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően. Az orvostudomány is elismeri a sebgyógyításban betöltendő jelentőségét!

Fogyasztása - a hagyományos mézhez hasonlóan – óvatosan ajánlott cukorbetegeknek, s nem javasolt 1 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a mézben bizonyos baktériumok fordulhatnak elő. A manuka méz egyik nagy hátránya, hogy magas az ára.

A kókusz ezért egészséges

A kókuszfogyasztás támogatja az immunrendszert, a gyümölcs húsa vírus- és baktériumölő hatású, és segít elpusztítani a parazitákat is. Éppen ezért akár kókuszreszelék, akár kókusztej, akár kókuszolaj formájában fogyasztjuk, nagyon jót teszünk vele a szervezetünknek: segíthet megküzdeni a náthával , az influenzával , a húgyúti fertőzésekkel és a herpesszel is.

Medvehagyma szez-ON

Tavasz, zöldellő erdő, kezd életre kelni a természet, ennek egyik hírnöke a medvehagyma, ami egy egészséges és szuper finom növény.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.