Menü

A manuka méz pozitív hatásai

Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?

A manuka méz egyik legfontosabb tudnivalója, hogy antibakteriális és egyéb más előnyös tulajdonságai miatt eltér a többi méztől.

A mézfogyasztás előnyeit mindenki ismeri, számos vitamin és ásványi anyag található benne, emellett kitűnő energiaforrás például sportolók számára, antioxidánsokban gazdag. A méz segít a fertőzések ellen, gyógyítja a megfázást, jó a köhögésre, bizonyos fajtája (repceméz) jó a refluxra, mivel védőréteget képez a gyomorsavval szemben, továbbá segít hasmenés ellen.

Mi a manuka méz és miben más, mint a hagyományos társa?

A manuka méz egyedi, sokban eltér a klasszikus mézektől. Elnevezése a bokor nevéből ered, amelyet a méhek beporoznak, e növény Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos. Hegyes levelekkel és fehér vagy rózsaszín virágokkal rendelkezik. Jól tűri a hosszú fagyokat és a szárazságot is.

A manuka méz fontos összetevői között szerepelnek az aminosavak, B-vitaminok, vas, kálium, kalcium és cink. A méz tartalmaz szelént, van benne réz, mangán, nátrium, foszfor.

Megtalálható benne három anyag, melytől kiemelkedő és különösen népszerű:

- Metilglioxál (MGO)

- Dihidroxi-aceton (DHA)

- Leptosperin

Az MGO-nak köszönhető a manuka antibakteriális tulajdonsága, mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.

A manuka méz készítésével Új-Zélandon kívül Ausztráliában is foglalkoznak, természetesen szigorúan ellenőrzött keretek és szigorú bevizsgálás mellett. A 100%-ban tiszta ausztráliai manuka méz az eredetiség jelzésről ismerhető fel, amelyet az AMHA (Australian Manuka Honey Association) engedélyez, ehhez a jelzéshez a gyártóknak igazolni kell, hogy a méz teljesíti a fent említett kiemelkedő szempontokat.

A manuka mézet rengeteg egészségügyi probléma megoldására használják, a mézet többféle céllal árulják, például cukorbetegségre, daganatos megbetegedésekre, magas vérnyomásra, valamint szem-, fül- vagy szájüregi fertőzésekre, sebek és égési sérülések gyógyítására. Kiváló természetes gyógymód az aknés bőrre, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően. Az orvostudomány is elismeri a sebgyógyításban betöltendő jelentőségét!

Fogyasztása - a hagyományos mézhez hasonlóan – óvatosan ajánlott cukorbetegeknek, s nem javasolt 1 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a mézben bizonyos baktériumok fordulhatnak elő. A manuka méz egyik nagy hátránya, hogy magas az ára.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.