Menü

A manuka méz pozitív hatásai

Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?

A manuka méz egyik legfontosabb tudnivalója, hogy antibakteriális és egyéb más előnyös tulajdonságai miatt eltér a többi méztől.

A mézfogyasztás előnyeit mindenki ismeri, számos vitamin és ásványi anyag található benne, emellett kitűnő energiaforrás például sportolók számára, antioxidánsokban gazdag. A méz segít a fertőzések ellen, gyógyítja a megfázást, jó a köhögésre, bizonyos fajtája (repceméz) jó a refluxra, mivel védőréteget képez a gyomorsavval szemben, továbbá segít hasmenés ellen.

Mi a manuka méz és miben más, mint a hagyományos társa?

A manuka méz egyedi, sokban eltér a klasszikus mézektől. Elnevezése a bokor nevéből ered, amelyet a méhek beporoznak, e növény Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos. Hegyes levelekkel és fehér vagy rózsaszín virágokkal rendelkezik. Jól tűri a hosszú fagyokat és a szárazságot is.

A manuka méz fontos összetevői között szerepelnek az aminosavak, B-vitaminok, vas, kálium, kalcium és cink. A méz tartalmaz szelént, van benne réz, mangán, nátrium, foszfor.

Megtalálható benne három anyag, melytől kiemelkedő és különösen népszerű:

- Metilglioxál (MGO)

- Dihidroxi-aceton (DHA)

- Leptosperin

Az MGO-nak köszönhető a manuka antibakteriális tulajdonsága, mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.

A manuka méz készítésével Új-Zélandon kívül Ausztráliában is foglalkoznak, természetesen szigorúan ellenőrzött keretek és szigorú bevizsgálás mellett. A 100%-ban tiszta ausztráliai manuka méz az eredetiség jelzésről ismerhető fel, amelyet az AMHA (Australian Manuka Honey Association) engedélyez, ehhez a jelzéshez a gyártóknak igazolni kell, hogy a méz teljesíti a fent említett kiemelkedő szempontokat.

A manuka mézet rengeteg egészségügyi probléma megoldására használják, a mézet többféle céllal árulják, például cukorbetegségre, daganatos megbetegedésekre, magas vérnyomásra, valamint szem-, fül- vagy szájüregi fertőzésekre, sebek és égési sérülések gyógyítására. Kiváló természetes gyógymód az aknés bőrre, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően. Az orvostudomány is elismeri a sebgyógyításban betöltendő jelentőségét!

Fogyasztása - a hagyományos mézhez hasonlóan – óvatosan ajánlott cukorbetegeknek, s nem javasolt 1 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a mézben bizonyos baktériumok fordulhatnak elő. A manuka méz egyik nagy hátránya, hogy magas az ára.

Mire jó a Hidrogén-peroxid?

Mondhatnánk róla, hogy egy „csodaszer”! De, mint tudjuk minden „csodaszer” értelmezése sajnos manapság már el van koptatva. Sokan úgy vélik, egy csodaszer valójában semmire sem jó?!

Mikor mondjuk, hogy valaki kávéfüggő?

A reggeli kávé elfogyasztása bizony a napi rituálénk része, napindító tevékenységünk, berögzült szokásunk, kellemes élénkítő italunk sokak napi rendjéből nem hiányozhat.
Vajon a hatása, az íze, a megszokás miatt fogyasztjuk?

Tanácsok a nyugalmi pulzus csökkentésére

A pulzus, vagyis a percenkénti szívverések száma az általános egészség egyik fontos mutatója. Éppen ezért, ha a normálishoz képest emelkedettebb, az akár betegség, rendellenesség jele is lehet.

A lencse jótékony hatásai

Sokáig a hüvelyesek fogyasztása ellen voltam, mivel egyszer olvastam, hogy nagyon sok lektint tartalmaznak, ami nem előnyös a bélbaktériumok és a bélfal számára. Mára azonban megtaláltam a középutat, és igaz csak mértékkel, mert ha nagyobb mennyiségben fogyasztom, az én gyomromat is megviseli, de igyekszem beiktatni az étrendünkbe, hiszen olyan előnyös tulajdonságokkal is bír, amiket kár lenne veszni hagyni. Lássuk, mik ezek!

A gluténmentes étkezés 4 elképesztő előnye

A lisztérzékenység egy autóimmun emésztési rendellenesség, ami hihetetlen módon felgyorsította a változásokat az étkezési szokásainkban. Az érzékenységben szenvedők alkalmazzák a gluténmentes diétát.