A manuka méz pozitív hatásai
- Dátum: 2022.03.24., 23:13
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- aknés bőr, aminosav, antibakteriális, antioxidáns, Ausztrália, drága., energiaforrás, eredetiség, fertőzés, gyógymód, gyomorsav, klasszikus méz, köhögés, manuka, manuka borok, megfázás, méz, MGO, népszerű, orvostudomány, összetétel, pozitív hatás, reflux, sebgyógyítás, természetes, Új-Zéland
Vajon mi az a manuka méz és miért olyan nagyon népszerű a világban, magasabb ára ellenére is? Melyek azok a tulajdonságok, amelyek miatt többre hivatott, mint pusztán az édes íze miatti használat? milyen összetevői vannak? Valóban egy ősi csoda vagy túlzás?
A manuka méz egyik legfontosabb tudnivalója, hogy antibakteriális és egyéb más előnyös tulajdonságai miatt eltér a többi méztől.
A mézfogyasztás előnyeit mindenki ismeri, számos vitamin és ásványi anyag található benne, emellett kitűnő energiaforrás például sportolók számára, antioxidánsokban gazdag. A méz segít a fertőzések ellen, gyógyítja a megfázást, jó a köhögésre, bizonyos fajtája (repceméz) jó a refluxra, mivel védőréteget képez a gyomorsavval szemben, továbbá segít hasmenés ellen.
Mi a manuka méz és miben más, mint a hagyományos társa?
A manuka méz egyedi, sokban eltér a klasszikus mézektől. Elnevezése a bokor nevéből ered, amelyet a méhek beporoznak, e növény Új-Zélandon és Ausztráliában őshonos. Hegyes levelekkel és fehér vagy rózsaszín virágokkal rendelkezik. Jól tűri a hosszú fagyokat és a szárazságot is.
A manuka méz fontos összetevői között szerepelnek az aminosavak, B-vitaminok, vas, kálium, kalcium és cink. A méz tartalmaz szelént, van benne réz, mangán, nátrium, foszfor.
Megtalálható benne három anyag, melytől kiemelkedő és különösen népszerű:
- Metilglioxál (MGO)
- Dihidroxi-aceton (DHA)
- Leptosperin
Az MGO-nak köszönhető a manuka antibakteriális tulajdonsága, mivel antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik.
A manuka méz készítésével Új-Zélandon kívül Ausztráliában is foglalkoznak, természetesen szigorúan ellenőrzött keretek és szigorú bevizsgálás mellett. A 100%-ban tiszta ausztráliai manuka méz az eredetiség jelzésről ismerhető fel, amelyet az AMHA (Australian Manuka Honey Association) engedélyez, ehhez a jelzéshez a gyártóknak igazolni kell, hogy a méz teljesíti a fent említett kiemelkedő szempontokat.
A manuka mézet rengeteg egészségügyi probléma megoldására használják, a mézet többféle céllal árulják, például cukorbetegségre, daganatos megbetegedésekre, magas vérnyomásra, valamint szem-, fül- vagy szájüregi fertőzésekre, sebek és égési sérülések gyógyítására. Kiváló természetes gyógymód az aknés bőrre, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően. Az orvostudomány is elismeri a sebgyógyításban betöltendő jelentőségét!
Fogyasztása - a hagyományos mézhez hasonlóan – óvatosan ajánlott cukorbetegeknek, s nem javasolt 1 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a mézben bizonyos baktériumok fordulhatnak elő. A manuka méz egyik nagy hátránya, hogy magas az ára.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.