Menü

A krónikus fáradtság szindróma első jelei

A Chronic Fatigue Syndrom – CFS –, vagyis a krónikus kimerültség szindrómája már évszázadok óta létezik, korábban viszont idegi alapú betegségként, ideggyengeségként tekintettek rá. A krónikus kimerültség hátterében olyan egyszerű és hétköznapi dolgok állnak, mint a túlterheltség, vagy az immunrendszer általános gyengesége, de leginkább e két tényezőnek az együttes, tartós jelenléte.

Az, hogy az orvostudomány külön névvel látta el a betegséget, tehát már nem veszi egy kalap alá az ideggyengeséggel vagy az általános fáradtsággal, mindenképpen tükrözi a jelenség súlyosságát. A legújabb kutatások tükrében legalább annyian szenvednek krónikus fáradtságban, mint valamilyen allergiában, sőt a két betegség terjedése is hasonló sebességet mutat. Felismerése azért fontos, mert hosszú távon súlyos következményekkel járhat. A krónikus fáradtságban szenvedő teljesítményének felét sem képes produkálni, állandó levertséggel, depresszióval és sikertelenséggel küzd. Mindemellett fizikailag is annyira legyengül, hogy a probléma a mozgásszervi panaszoktól a látászavarig terjedhet.

A CFS tünetei

Krónikus fáradtság szindróma
A krónikus fáradtság tünetei jól felismerhetők, nem lehet összekeverni a hagyományos értelemben vett fáradtsággal. A fáradtság mellett ugyanis megjelenik az egész testet érinthető, tompa izomfájdalom, az ok nélküli fizikai gyengeség, az alacsony láz vagy hőemelkedés, a bizonytalan fejfájás, a torokfájás, a fényérzékenység, a koordinációs zavarok, vagy akár a részleges, időszakos látáskiesés.

Ha észreveszi magán a fent felsorolt tünetek valamelyikét – vagy együttesét –, felétlenül forduljon orvoshoz. Az orvosi ellenőrzés és kivizsgálás mellett azonban hatásos lehet minden módszer, amely segít az ellazulásban, a feltöltődésben.

Kezelés
Krónikus fáradtságot több súlyos betegség is okozhat. Tartós, vagyis hat hónaptól egy évig, vagy tovább tartó fáradtság oka lehet többek közt vérszegénység, pajzsmirigybetegség vagy daganatos elváltozás is. Ha egyéb szervi eltérést a vizsgálatok nem mutatnak a kezelés a legtöbb esetben a tünetek megszüntetésére, vagy javítására irányul.

A hagyományos gyógykezelés mellett gyakori a gyógynövényeket tartalmazó készítmények használata is, melyek segítségével a páciensek a folytonos fáradtság érzet csökkentésére, a rövid távú memória javítására, a depresszió és különböző, fej-, torok-, és izomfájdalmak csillapítására törekednek.

Az átmeneti enyhülést kínáló terápiák azonban a legtöbb esetben nem járnak sikerrel, a betegek többségénél – elegendő alvás ellenére - a mindennapi teendők végrehajtása is extrém fáradtságot okoz.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.