Menü

Probiotikus ételek – itt a toplista!

A probiotikumok nélkülözhetetlenek az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működéséhez, ezért érdemes őket nemcsak olykor-olykor tablettás vagy ampullás kúrával pótolni, de a mindennapi étkezésünkbe is beépíteni egyes termékeket. Ezzel sokat tehetünk egészségünk hosszútávú fenntartása érdekében.

Joghurt

Az egyik legismertebb probiotikumot tartalmazó étel, amelynek szerepe van az egészséges bélflóra megőrzésében. Tanulmányok támasztják alá, hogy a probiotikumoknak szerepe van a laktózérzékenység enyhítésében is. A boltban pedig bármelyik joghurtot leemelhetjük a polcról, amelyen szerepel az „élőflórás” kifejezés, nem kell a népszerű márkákért sok pénzt kiadnunk.

Savanyú káposzta

Ajánlott a nem pasztörizált változatot választani, mert ebben még „minden jó” benne van, ami segíthet a fertőzések kivédésében. Várandós nők viszont figyeljenek oda, ők nem fogyaszthatnak a nem hőkezelt termékekből.

A koreai konyha remeke és a koreaiak étkezésének elengedhetetlen része, a kimchi is hasonló hatásokkal bír.

Lágysajtok

Remek hatásuk van az emésztésre, habár nem minden probiotikus összetevő éli túl az utazást a gyomron és a beleken keresztül.

Kefir

A legenda szerint a Kaukázus hegyeiben élő juhászok fedezték fel a kefirkészítés módját. A tejből egy peszgő italt készítettek, amely sűrű, krémes és savanykás ízű, mint a joghurt. A kefirnek megvan a saját probiotikus összetétele, ezen felül jó néhány, élettanilag hasznos élesztőtörzset is tartalmaz.

Kovászos kenyér

Bármily meglepő, a kovászos kenyér is a probiotikumoknak remek forrásaként szolgálhat. Nagyanyáink tényleg tudtak valamit!

Savanyúság

Ha a savanyúságok probiotikus hatását is szeretnénk kiaknázni, a természetesen fermentált változatokat vegyük meg (vagy készítsük el magunk!), ahol a savanyító folyamatban ecetet nem használtak.

Tempeh

A tempeh egy indiai nemzeti étel, amelyet fermentált szójababból állítanak elő, így egyfajta természetes antibiotikummá változik, amely képes felvenni a harcot bizonyos baktériumokkal szemben. Ezen felül magas a fehérjetartalma. Marinált formában akár hús helyettesítésére is használható.

Prebiotikum vagy probiotikum?

Míg a probiotikumok élő baktériumokat tartalmaznak, a prebiotikumok „etetik” ezeket a normális esetben a bélben élő jó baktériumokat. Sok étel tartalmaz prebiotikumokat is, ilyen például a spárga, az articsóka, a banán, a zabpehely, a vörösbor, a méz, a juharszirup és a hüvelyesek. Ezeket kipróbálhatjuk önmagukban, vagy akár probiotikummal együtt is fogyaszthatjuk őket, hogy egy igazi löketet adjunk a szervezetnek!

Fort Molnár Henriett

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.