Menü

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Mindenki szeretne sokáig fitt és egészséges maradni, ennek egyik alappillére az egészséges életmód, melybe beletartozik a megfelelő étkezés, a létfontosságú vitaminok és egyéb étrendkiegészítők, az elegendő folyadékbevitel és – ha egészségi állapotuk engedi - a rendszeres sport.

Természetesen nem versenysportra gondolok, de mint a cikk elején említettem, ez sem ritka, hogy valaki olyan aktív, hogy versenyeken is indul, s akár még helyezéseket is elér az idősebb korosztályban. Az idősebb korban való sportolás esetén is figyelni a test jeleit, elkerülni a túlzott igénybevitelt, kellő időt fordítani a regenerációra, pihenésre, hiszen a test változik és nem ugyanolyan 20, 30 vagy 50-60 éves korban, azonban a fittség fenntartható.

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet, valamint a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot, arról nem is beszélve, hogy meg lehet vele szabadulni a plusz kilóktól.

50 éves kor felett nagyon népszerűek és főleg hatékonyak az állóképességi sportok, mint például a kocogás, a séta, a túra, a nordic walking, a jóga, az úszás, a kerékpározás.

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást, s szerencsére rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásfajtát.

Mindenki maga ismeri a szervezetét, maga tudja eldönteni, hogy mely sportág a megfelelő számára, fontos a kikapcsolódás, s hogy örömmel végezzük, soha ne legyen kényszer. Arra is figyelni kell, hogy az izmok idős korban már nem nyúlnak annyira, s ha nem vigyázunk, gyakrabban fordulnak elő húzódások, sérülések, ezért fontos az orvosunkkal megbeszélni, mely mozgásformákat végezhetjük biztonsággal.

Kortól teljesen függetlenül soha nem árt elmenni egy állapotfelmérésre. Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha sok időt kihagytunk, új sportágat szeretnénk kipróbálni, kezdők vagyunk, vagy esetleg sérülésből épültünk fel, netán egyéb egészségügyi problémái vannak – orvossal való konzultáció szükséges.

Aki hosszabb ideje rendszeresen sportol valamit, az már jól ismeri a sport pozitív hatásait. Legyen szó kocogásról, túrázásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres testmozgás segít a fiatalosság és fittség megőrzésében, ezért kellő körültekintéssel és orvosi engedéllyel minden korosztály számára ajánlott.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.