Menü

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Mindenki szeretne sokáig fitt és egészséges maradni, ennek egyik alappillére az egészséges életmód, melybe beletartozik a megfelelő étkezés, a létfontosságú vitaminok és egyéb étrendkiegészítők, az elegendő folyadékbevitel és – ha egészségi állapotuk engedi - a rendszeres sport.

Természetesen nem versenysportra gondolok, de mint a cikk elején említettem, ez sem ritka, hogy valaki olyan aktív, hogy versenyeken is indul, s akár még helyezéseket is elér az idősebb korosztályban. Az idősebb korban való sportolás esetén is figyelni a test jeleit, elkerülni a túlzott igénybevitelt, kellő időt fordítani a regenerációra, pihenésre, hiszen a test változik és nem ugyanolyan 20, 30 vagy 50-60 éves korban, azonban a fittség fenntartható.

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet, valamint a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot, arról nem is beszélve, hogy meg lehet vele szabadulni a plusz kilóktól.

50 éves kor felett nagyon népszerűek és főleg hatékonyak az állóképességi sportok, mint például a kocogás, a séta, a túra, a nordic walking, a jóga, az úszás, a kerékpározás.

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást, s szerencsére rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásfajtát.

Mindenki maga ismeri a szervezetét, maga tudja eldönteni, hogy mely sportág a megfelelő számára, fontos a kikapcsolódás, s hogy örömmel végezzük, soha ne legyen kényszer. Arra is figyelni kell, hogy az izmok idős korban már nem nyúlnak annyira, s ha nem vigyázunk, gyakrabban fordulnak elő húzódások, sérülések, ezért fontos az orvosunkkal megbeszélni, mely mozgásformákat végezhetjük biztonsággal.

Kortól teljesen függetlenül soha nem árt elmenni egy állapotfelmérésre. Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha sok időt kihagytunk, új sportágat szeretnénk kipróbálni, kezdők vagyunk, vagy esetleg sérülésből épültünk fel, netán egyéb egészségügyi problémái vannak – orvossal való konzultáció szükséges.

Aki hosszabb ideje rendszeresen sportol valamit, az már jól ismeri a sport pozitív hatásait. Legyen szó kocogásról, túrázásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres testmozgás segít a fiatalosság és fittség megőrzésében, ezért kellő körültekintéssel és orvosi engedéllyel minden korosztály számára ajánlott.

Miért hízunk nagyobb eséllyel, ha keveset alszunk?

Az az igazság, hogy ha keveset alszol, az valóban befolyásolja a testsúlyodat, mégpedig úgy, hogy a mérleget nem a kívánt irányba dönti.

Mit jelent a permakultúra?

Oldalunkon igyekszünk sokféle témát érinteni, változatos tartalmakkal jelentkezni napról napra, s bár sokszor életmód tanácsokkal találkozhatnak nálunk, ma a kertészkedés egyik fajtájáról lesz szó. Mit jelent a permakultúra?

Apák napja

Te tudod mikor van apák napja? Nem csak anyák napja van ugyanis, hanem apák napja is. De mikor van apák napja? Ez a nap egy olyan ünnep, amit a világ számos országában ünnepelnek, de nem ugyanabban az időpontban.

Edzőtermi etikett

Mit jelent a konditermi illemtan? Milyen a megfelelő magatartás a fitneszteremben, milyen etikett szerint illik viselkedni és melyek az íratlan illemszabályok?

Vásároljunk antikváriumban

Aki a könyvek szerelmese az tudja, hogy ma már rengeteg helyről beszerezhetőek a nekünk szükséges irodalmak. Jelenleg a legnépszerűbb beszerzési módszer, hogy a kiválasztott művet megkeressük a neten és a web áruházból házhoz rendeljük. Ha mégis inkább mi mennénk a könyvhöz, akkor betérhetünk könyvesboltba, vehetünk használtan a piacon, vásárba, illetve antikváriumba. Most vegyük górcső alá az utóbbit.