Menü

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Mindenki szeretne sokáig fitt és egészséges maradni, ennek egyik alappillére az egészséges életmód, melybe beletartozik a megfelelő étkezés, a létfontosságú vitaminok és egyéb étrendkiegészítők, az elegendő folyadékbevitel és – ha egészségi állapotuk engedi - a rendszeres sport.

Természetesen nem versenysportra gondolok, de mint a cikk elején említettem, ez sem ritka, hogy valaki olyan aktív, hogy versenyeken is indul, s akár még helyezéseket is elér az idősebb korosztályban. Az idősebb korban való sportolás esetén is figyelni a test jeleit, elkerülni a túlzott igénybevitelt, kellő időt fordítani a regenerációra, pihenésre, hiszen a test változik és nem ugyanolyan 20, 30 vagy 50-60 éves korban, azonban a fittség fenntartható.

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet, valamint a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot, arról nem is beszélve, hogy meg lehet vele szabadulni a plusz kilóktól.

50 éves kor felett nagyon népszerűek és főleg hatékonyak az állóképességi sportok, mint például a kocogás, a séta, a túra, a nordic walking, a jóga, az úszás, a kerékpározás.

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást, s szerencsére rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásfajtát.

Mindenki maga ismeri a szervezetét, maga tudja eldönteni, hogy mely sportág a megfelelő számára, fontos a kikapcsolódás, s hogy örömmel végezzük, soha ne legyen kényszer. Arra is figyelni kell, hogy az izmok idős korban már nem nyúlnak annyira, s ha nem vigyázunk, gyakrabban fordulnak elő húzódások, sérülések, ezért fontos az orvosunkkal megbeszélni, mely mozgásformákat végezhetjük biztonsággal.

Kortól teljesen függetlenül soha nem árt elmenni egy állapotfelmérésre. Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha sok időt kihagytunk, új sportágat szeretnénk kipróbálni, kezdők vagyunk, vagy esetleg sérülésből épültünk fel, netán egyéb egészségügyi problémái vannak – orvossal való konzultáció szükséges.

Aki hosszabb ideje rendszeresen sportol valamit, az már jól ismeri a sport pozitív hatásait. Legyen szó kocogásról, túrázásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres testmozgás segít a fiatalosság és fittség megőrzésében, ezért kellő körültekintéssel és orvosi engedéllyel minden korosztály számára ajánlott.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.