Menü

Sport idősebb korban? Igen!

Futóversenyeken számtalanszor láttam idősebb versenyzőket, akik a fiatalokat megszégyenítő tempóval haladtak, természetesen nem kell ilyen szinten sportolni, azonban a rendszeres mozgás minden életkorban ajánlott.

Mindenki szeretne sokáig fitt és egészséges maradni, ennek egyik alappillére az egészséges életmód, melybe beletartozik a megfelelő étkezés, a létfontosságú vitaminok és egyéb étrendkiegészítők, az elegendő folyadékbevitel és – ha egészségi állapotuk engedi - a rendszeres sport.

Természetesen nem versenysportra gondolok, de mint a cikk elején említettem, ez sem ritka, hogy valaki olyan aktív, hogy versenyeken is indul, s akár még helyezéseket is elér az idősebb korosztályban. Az idősebb korban való sportolás esetén is figyelni a test jeleit, elkerülni a túlzott igénybevitelt, kellő időt fordítani a regenerációra, pihenésre, hiszen a test változik és nem ugyanolyan 20, 30 vagy 50-60 éves korban, azonban a fittség fenntartható.

A sport erősíti az immunrendszert, a szívet, valamint a keringési rendszert, és javítja a kedélyállapotot, arról nem is beszélve, hogy meg lehet vele szabadulni a plusz kilóktól.

50 éves kor felett nagyon népszerűek és főleg hatékonyak az állóképességi sportok, mint például a kocogás, a séta, a túra, a nordic walking, a jóga, az úszás, a kerékpározás.

A rendszeres edzés segít időskorban is megőrizni a jó erőnlétet, az aktivitást, s szerencsére rengeteg lehetőség van a sportolásra, mindenki megtalálhatja a hozzá illő mozgásfajtát.

Mindenki maga ismeri a szervezetét, maga tudja eldönteni, hogy mely sportág a megfelelő számára, fontos a kikapcsolódás, s hogy örömmel végezzük, soha ne legyen kényszer. Arra is figyelni kell, hogy az izmok idős korban már nem nyúlnak annyira, s ha nem vigyázunk, gyakrabban fordulnak elő húzódások, sérülések, ezért fontos az orvosunkkal megbeszélni, mely mozgásformákat végezhetjük biztonsággal.

Kortól teljesen függetlenül soha nem árt elmenni egy állapotfelmérésre. Az edzés megkezdése előtt – különösen akkor, ha sok időt kihagytunk, új sportágat szeretnénk kipróbálni, kezdők vagyunk, vagy esetleg sérülésből épültünk fel, netán egyéb egészségügyi problémái vannak – orvossal való konzultáció szükséges.

Aki hosszabb ideje rendszeresen sportol valamit, az már jól ismeri a sport pozitív hatásait. Legyen szó kocogásról, túrázásról, gyaloglásról, kerékpározásról vagy úszásról, a rendszeres testmozgás segít a fiatalosság és fittség megőrzésében, ezért kellő körültekintéssel és orvosi engedéllyel minden korosztály számára ajánlott.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?