Menü

Hogyan károsítja a szervezetünket a szmog és mit tehetünk ellene?

Könnyezik a szemünk, folyik az orrunk, kapar a torkunk, tüsszögünk, ezek akár allergia jelei is lehetnek és az is nagyon aktuális mostanság, azonban ilyen tüneteket a rossz minőségű levegő is okoz, amikor ugyanis tartósan magas a levegőben a szálló por mennyisége, akkor ezek a tünetek tapasztalhatóak.

A jelenséget szmognak, vagy más néven füstködnek hívják, a smoke (füst) és fog (köd), kifejezésekből. A légszennyezettség hasonló tüdőbetegségeket válthat ki, mint például a dohányzás. A levegő szennyezettségét az égéstermékek okozzák, amelyek a fűtésből, a közlekedésből és az iparból származnak. Ez a szállópor rendkívül káros az egészségre, ugyanis nemcsak a tüdőbe, hanem a véráramba is bekerül.

Mi a megoldás a szmog csökkentésére?

Az égéstermékek minimalizálása lenne az elsődleges megoldás, hiszen ezzel csökkenne a kibocsátott füst mennyisége, így lenne tisztább a levegő is.

Több, mint negyven évvel ezelőtt az Egyesült Államokban útjára indították a Füstmentes Napot, abból a célból, hogy segítsék a dohányosokat a leszokásban, ez a kezdeményezés pedig nemzetközivé nőtte ki magát. Ezen a napon a dohányzás ártalmaira hívják fel a figyelmet szerte a világban.

Mit tehetünk a szmog ellen?

Elsősorban annyit, hogy ha lehetséges, ne tartózkodjunk csúcsforgalomban az utcán, s ne is akkor szellőztessünk, ellenben sokat mozogjunk a friss levegőn, erdőkben, tavaknál. Fontos rendszeresen részt venni az ajánlott szűrővizsgálatokon és kerüljük mind az aktív, mind a passzív dohányzást.

Természetesen ezt nem lehet minden esetben elkerülni, de tudatosan törekedhetünk rá, például, ha többet járunk gyalog, illetve biciklivel.

A dohányfüst és a szmog okozza a népbetegségnek is számító krónikus tüdőbetegségeket és sajnos igaz, hogy nemcsak a dohányzók között diagnosztizálnak tüdőrákot.

Nem minden szmog egyforma, különböző típusai vannak, működését és létrejöttét tekintve két fajtáját különböztetjük meg: az egyik a redukáló, a másik az oxidáló szmog.

Az oxidáló szmog az erős UV-sugárzás és a közlekedési eszközök által kibocsátott anyagok által jön létre, kialakulásának kedvez a szélcsendes idő. Ez a fajta szmog a forgalmas nagyvárosokban a csúcsforgalom idején keletkezik.

A redukáló szmog csak hidegben, -3 és +5 °C között jöhet létre, a fosszilis energiahordozók égetésekor, amikor korom, szálló por és kén-dioxid kerül a levegőbe.

Mit jelez a szmogriadó?

Szmogriadóról akkor beszélhetünk, ha levegő szennyezettsége elér egy bizonyos határértéket.

A szmog mindegyikőnk életében jelen van és mindenkire hat, ezért tenni is csak közösen lehet ellene, tudatos életmóddal, felelősségteljes gondolkodással, környezetvédelemmel.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?