Menü

Ezért együnk halat rendszeresen!

Nagyon sokszor hallottuk és talán vettük is tudomásul a fenti tanácsot, hiszen mindenki tudja, milyen egészséges a halfogyasztás, azonban mégsem kerül rendszeresen a tányérunkra, talán vannak, akiknek csak karácsonykor szerepel a menüjében, pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.

Nálunk ma, nagypénteken éppen halászlé lesz a menü, de bevallom én sem tartozom a heti háromszor halat fogyasztók körébe, sajnos. Pedig a halhús alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, nagyon egészséges étel. Teljes értékű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma alapján léteznek sovány és zsíros típusok: a sovány halhús könnyebben emészthető, ám a zsíros több A- és D-vitamint tartalmaz.

A halhúsban telítetlen zsírsavak találhatóak, melyek segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, jótékony hatásúak az immunrendszer működésére, hozzá járulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért élelmiszerekkel kell bevinnünk őket.

A menüben szerepelhet hekk, pontyhalászlé, vagy tengeri hal, halkonzerv, rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a ritkábban fogyasztók körében. Legjobb élő halat vásárolni, de a konzervek közül is található ízletes és egészséges.

Dietetikusok számtalanszor ajánlják a rendszeres halfogyasztást, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Édesvízi halaink a ponty, harcsa, fogas (más néven süllő), csuka, busa, pisztráng, a tengeri halak a tonhal, lazac, vajhal, pangasius, tilápia, tőkehal, szardínia, hekk, hering.

Fontos, hogy halételt mindig frissen fogyasszunk, az elkészült étel sem tárolható sokáig és mivel a hal szobahőmérsékleten gyorsan romlik, fontos azonnal hűtőben tárolni.

A halak elkészítéséhez számtalan receptet lehet találni, igazán ízletes és változatos ételek készíthetőek belőle, azonban a halak elkészítésének esetében is fontos szempont az ételkészítési technológia. A sovány hal is magasabb zsírtartalmú lesz, s egészségtelenebb, ha panírozzuk és bő olajban kisütjük, szemben azzal, ha megfőzzük.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?

A csípős paprika hatása a szervezetünkre

Nem mindenki szereti az erős, csípős ízeket, pedig az egyik anyag, amitől erős mondjuk a paprika, igencsak jótékony hatással bír.

Mennyi vizet kellene valójában innunk?

Ha nagyon meleg van, sokat izzadunk vagy ha keményen edzünk és sok folyadékot veszítünk, akkor felborulhat a szervezetben az elektrolitok egyensúlya, ekkor lehetünk dehidratáltak. Mennyi vizet kellene valójában innunk?

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Kimchi, az egészség bomba

Sokféle egészséges ételt ismerünk, melyekkel javíthatjuk életminőségünket, erről a koreaiak is tudnak egy remek receptet. Ismerkedjünk meg a kimchivel.