Ezért együnk halat rendszeresen!
- Dátum: 2022.04.15., 14:38
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- dietetikus, egészséges, fehérje, hal, halászlé, halétel, halkonzerv, hekk, hormontermelés, idegműködés, immunrendszer, koleszterinszint, menü, omega 3, omega 6, pontyhalászlé, rendszeres, tányér, telítetlen zsírsav, telített, tengeri hal
Nagyon sokszor hallottuk és talán vettük is tudomásul a fenti tanácsot, hiszen mindenki tudja, milyen egészséges a halfogyasztás, azonban mégsem kerül rendszeresen a tányérunkra, talán vannak, akiknek csak karácsonykor szerepel a menüjében, pedig hetente legalább három alkalommal lenne jó fogyasztani valamilyen halfélét.
Nálunk ma, nagypénteken éppen halászlé lesz a menü, de bevallom én sem tartozom a heti háromszor halat fogyasztók körébe, sajnos. Pedig a halhús alacsony energiatartalmú, könnyen emészthető, nagyon egészséges étel. Teljes értékű fehérjét tartalmaz, zsírtartalma alapján léteznek sovány és zsíros típusok: a sovány halhús könnyebben emészthető, ám a zsíros több A- és D-vitamint tartalmaz.
A halhúsban telítetlen zsírsavak találhatóak, melyek segítik az idegműködést, a hormontermelést, szabályozzák a koleszterinszintet, jótékony hatásúak az immunrendszer működésére, hozzá járulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, ezért élelmiszerekkel kell bevinnünk őket.
A menüben szerepelhet hekk, pontyhalászlé, vagy tengeri hal, halkonzerv, rendszeres fogyasztása hozzájárul az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint azok, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak tengeri halat, 52%-kal kisebb volt a szívhalál előfordulása, mint a ritkábban fogyasztók körében. Legjobb élő halat vásárolni, de a konzervek közül is található ízletes és egészséges.
Dietetikusok számtalanszor ajánlják a rendszeres halfogyasztást, melyet nem lehet elégszer hangsúlyozni.
Édesvízi halaink a ponty, harcsa, fogas (más néven süllő), csuka, busa, pisztráng, a tengeri halak a tonhal, lazac, vajhal, pangasius, tilápia, tőkehal, szardínia, hekk, hering.
Fontos, hogy halételt mindig frissen fogyasszunk, az elkészült étel sem tárolható sokáig és mivel a hal szobahőmérsékleten gyorsan romlik, fontos azonnal hűtőben tárolni.
A halak elkészítéséhez számtalan receptet lehet találni, igazán ízletes és változatos ételek készíthetőek belőle, azonban a halak elkészítésének esetében is fontos szempont az ételkészítési technológia. A sovány hal is magasabb zsírtartalmú lesz, s egészségtelenebb, ha panírozzuk és bő olajban kisütjük, szemben azzal, ha megfőzzük.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.